Teraz jest 6 wrz 2025, 00:01

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:00 
Moderator forum

Dowodca_Pawel napisał(a):
Pinky a może mi jeszcze powiesz że windowsa robią automaty? Kto to programuje?

On miał na myśli "tłocznię", czyli linia produkcyjna do powielania kopii.

Dowodca_Pawel napisał(a):
Przecierz przedsiębiostrwa muszą wypłacać pensje. Dodatkowo za np. urzycie silnika Quake 3 kiedyś się płaciło chyba milion dolarów i jeszcze 10% zysku ze sprzedaży. Dodatkowo idą na to koszty kampani reklamowej itp.

MS nie korzysta z "cudzych patentów".
Bycie monopilstą ma swoje zalety - sam narzuca twarde reguły rynkowe i wysokości cen swoich produktów. Niestety 40-50% kosztów wliczonych w cene oproramowania to marketing i ... reklama.

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:05 

Wy tu czegos nie rozumiecie, przy takiej ilosci jak oni to produkuja i sprzedaja za taka cene to juz moga splacic tych ludzi, kod czy o czym WY tam piszecie, wiec logiczne ze jesli taki windows by kosztowal dajmy na to te 100zl (te50 to malo przyznaje) to wg mnie sprzedaz by wzrosla i to kilkakrotnie.Poza tym jaka reklame i gdzie ma windows? Gazety, czasopisma i to tyle a jest to jedna z najtanszych form reklamy!

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:12 
Moderator forum

Pinky napisał(a):
Gazety, czasopisma i to tyle a jest to jedna z najtanszych form reklamy!

A wiesz ile kosztuje kampaia reklamowa przed wypuszczeniem na rynek ?
To są potężne koszty wkalkulowane w prognozowaną sprzedaż produktu, a co za tym idzie ... jego cenę. Tu nie ma nic do "nie rozumienia".

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:13 
Moderator forum

Cytuj:
MS nie korzysta z "cudzych patentów".

eeee no nie rób sobie jaj :D

DOS - kupili od jakiejś firmy i przerobili na potrzeby IBM
WINDOWS 1.0 - to produkt oparty na pomyśle Xeroxa - też kupili/zakosili
większosć dodatków do windowsa zawartych w nim to sa kupione lub zakoszone pomysły innych firm.

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:16 
Moderator forum

[Night]MaX napisał(a):
DOS - kupili od jakiejś firmy i przerobili na potrzeby IBM WINDOWS 1.0 - to produkt oparty na pomyśle Xeroxa - też kupili/zakosili większosć dodatków do windowsa zawartych w nim to sa kupione lub zakoszone pomysły innych firm.

Kupili, czyli są WŁAŚCICIELEM.
Paweł pisał o płaceniu za używanie.
Łapiesz różnicę ?

BTW: "zakoszenie" to kwestie na oddzielny temat :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:17 

Pinky codzienie czytam na pewnych forach gadki typu "wszystkie gry kosztują 200 zł" pewnie nie zauważyli że już są po 6 zł oryginały więc widzisz pirat i tak kupi pirata. Po drugie to już nie są czasy że trzeba iść do zbysia na targu by coś sobie kupić. Teraz wszystko można ściągnąć przez net.

Hmm Microsoft nie musi płacić za cudze patenty fakt, ale za usługi owszem. Np. złożenie zamówienia do zrobienia odbitki która jest dostępna w Win Xp.

Pinky na świecie zresztą wykreowała się chora myśl że co droższe to lepsze.

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:17 

heh,jest wiele minusów jak i plusów...jeden z nich to to, iz np.Playstation 2nd gen(3cia odsłona),w UE będzie kosztowała te 900 euro /start na starym kontynencie i w Polsce także będzie 900 euro.... !!!!!!!!
Tak jak w kazdym innym kraju UE!!

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:19 
Moderator forum

Pinky napisał(a):
Pusta plyta CD kosztuje mnie 95gr i biore ja z ktorejs tam reki, CI co nagrywaja orginaly maja prosto od producenta (albo i sami produkuja) wiec maja jeszcez taniej, do tego dochodzi sprawa ze nagrywa to automat wiec nagranie ich nic nie kosztuje.Pudelka, intrukcje to tez sprawy groszowe wiec nie rozumie dlaczego taki windows czy gry nie moga kosztowac 50zl, przeciez na tym i tak jest cholerny zysk!A wydaje mi sie ze dobry przedsiebiorca mysli tak: zwrot kosztow produkcji i minimalny zysk a z czasem interes sie rozwinie.Takie jest moje zdanie a jak nasze panstwo jest glupie i siedza tam same ciule to niestety musza pozniej placic kary bo nie wydaje mi sie zeby jakis posel w domu na swoim PC mial wlasnego oryginalnego windowsa zainstalowanego nie mowiac o synku i jego grach :wink:

Sorry, ale chyba lekko się zagolopowałeś. Nie chce mi się porszać głębiej tego tematu (bo może znowu Shaggy mnie zwyzywa i dostanę bana :wink: - sorry za żart, ale tak jakoś mi się przypomniało. No offence :wink: ), ale to co mówisz to jakieś kompletne brednie są. Uważasz, że koszta dystrybucji gry zamykają się w jej wydaniu (nagranie CD+pudełko)? Przecież nikt nad nimi nie siedział przez kilka lat za miskę ryżu. Ponadto sam producent musiał sporo zainwestować w proces tworzenia, opłacić cały zespół developerski etc. Do tego dochodzi dystrybucja, na co trzeba wykupić licencję - za darmo jej nie dają. Dorzućmy jeszcze reklamę, wypłaty dla pracowników, dla ludzi zajmujących się tłumaczeniem, podkładaniem głosu i tak dalej... Tyle pokrótce – reszta była setki razy wałkowana (chociażby na PRGK czy w masie artykułów).

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 16:58 

Pinky --> poza tym, co Ci już wszyscy napisali o kosztach produkcji, dorzucę jeszcze tylko jeden kamyczek - czemu uważasz, że CI SIĘ NALEŻY TANIO? Słuchaj, namaluję dwie kreski i zażądam za taki obraz miliona dolarów - nazwiesz mnie złodziejem? Każdy może żądać ILE CHCE za coś, co należy DO NIEGO. Jeśli masz z tym problem, nie korzystaj z produktów producenta, proste. NIE NALEŻY Ci się coś, co ktoś stworzył, niezależnie od tego, ile kosztowało go w rzeczywistości tego czegoś.

Przykro mi to mówić, ale reprezentujesz tryb myślenia, który stał się stereotypem Polaka na Zachodzie - czyli "kradnie, bo uważa, że musi wszystko mieć".

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 18:01 

Oj Cubitus ty jak zawsze wiesz lepiej i to na calym forum.
Uwazam sie za Polaka za Zachodzie bo chce isc na zachod, gdybym mial mozliwosc stad uciec to juz dawno siedze gdzies w Skandynawii albo w zachodniej Europie, tam z odrobina wysilku czlowiek dostanie to na co asluzyl a u nas mozna zapierdalac jak wół a i tak panstwo Cie okradnie i gowno z tego bedziesz mial.

Jesli ich popieracie ze ceny sa dobre to OK, tylko ja wam kiedys przypomne to co mowiliscie tutaj i nie mowcie ze nie bo jesli sie ze mna nie zgadzacie i mowicie o tych wszystkich kosztach to oznacza to ze ceny gier, programow i windy wam pasuja, kupujcie, placcie im a ja pojde do kumpla i mam za darmo!

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 18:02 

Witam
Włacze się do tej gorącej dyskusji tylko dlatego, że umknął wan wątek sprawy.
Dlaczego PAŃSTWO POLSKIE ma płacić za to że obywatele kradną.
Pirat , złodziej samochodów lub inny krymiał musi byc karany przez SĄD.
I to on Indywidualnie odpowiada za wyrządzone szkody.
Co to komuna ta UE jaka odpowiedzialność zbiorowa .
Co do praw;AUTORSKICH; to robi się jakaś paranoja.
pozdrówko
ps Mam orginały, Windows też ( BUBEL) Pingwina do gier pliz
ps kupisz samochód nietestowany i bez gwaracji bo takie jest prawo?

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 18:11 

Spadak dlatego że akcje Anty-Pirackie nie dają żadnego rezulatatu. Jak zaś wejdziemy do UE związki producentów z zachodu będą miały większe prawa. Jakby Polska poradziła sobie z piractwem to by nie musiała płacić, a tak...

PAŃSTWO TWORZĄ LUDZIE

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 18:13 

Pinky napisał(a):
Jesli ich popieracie ze ceny sa dobre to OK, tylko ja wam kiedys przypomne to co mowiliscie tutaj i nie mowcie ze nie bo jesli sie ze mna nie zgadzacie i mowicie o tych wszystkich kosztach to oznacza to ze ceny gier, programow i windy wam pasuja, kupujcie, placcie im a ja pojde do kumpla i mam za darmo!

Pinky ignorancie, zanim zaczniesz jeszcze coś pisać o wysokiej cenie gier komputerowych (okolice 100 złotych) to zorientuj się z łaski swojej w kosztach produkcji danego tytułu. Ile osób brało w nim udział, ile czasu to trwało, jakich narzędzi i sprzętu to wymagało, jakich specjalistów. Później będziesz mógł wygłaszać swoje teorie, opierając się na lepszej bazie agrumentacyjnej :x

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2003, 18:22 

spadak napisał(a):
Witam
Włacze się do tej gorącej dyskusji tylko dlatego, że umknął wan wątek sprawy.
Dlaczego PAŃSTWO POLSKIE ma płacić za to że obywatele kradną.

Bo polscy obywatele są najważniejszą częścią polskiego państwa?

spadak napisał(a):
Pirat , złodziej samochodów lub inny krymiał musi byc karany przez SĄD.
I to on Indywidualnie odpowiada za wyrządzone szkody.
Co to komuna ta UE jaka odpowiedzialność zbiorowa .

Prawodawstwo danego państwa i jego organy ścigania są zobowiązane do walki z przestępczością. Jeżeli tego nie robią i dodatkowo łamią międzynarodowe umowy mogą zostać ukarane przez odpowiednie instytucję międzynarodowe. Wchodząc do UE zoobowiązaliśmy się przestrzegać pewnych reguł. Łamaniu zasad będą towarzyszyć odpowiednie kary. Przede wszystkim stworzone po to, aby zmusić nasze prawdodastwo i ograny ściagania do lepszego funkcjonowania. Proste?

spadak napisał(a):
Co do praw;AUTORSKICH; to robi się jakaś paranoja.

Tzn.?

spadak napisał(a):
ps kupisz samochód nietestowany i bez gwaracji bo takie jest prawo?

Rozszerz wypowiedź, bo nie wiem o co ci chodzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2