RustyNail napisał(a):
dokładnie... ale wątpie żeby była to wina wentylatora boxowego,po pdkreceniu w stresie dochodzi nawet do ok 62 sopni
Przesadzasz, 62 stopnie w stresie przy @3200 to jest standard, przy aktywnym chłodzeniu, bez podbijania napięć (o ile nie zachodzi taka potrzeba dla stabilności CPU) wynik bardzo dobry. Nie przejmowałbym się tym. Osobiście mam o wiele więcej, cicho spokojnie i bezproblemowo.
Bierz też pod uwagę, że nie do końca można wierzyć odczytom z płyty, które zawsze są minimalnie zawyżane.
RustyNail napisał(a):
nie widzi mi się pracować na kompie z temp. 62 stopni, a już napewno nie nie nadaję się on do większego podkręcania, dobra pasta + wydajny AC to rozsądne mimimum na wiekszy overlocking
)
LOL, panikujesz IMHO niepotrzebnie
BTW: na większy o/c pow @3200 to już tylko woda, lub 220V pokojowy wiatrak postawiony obok komputera
RustyNail napisał(a):
No mam na razie 2 wentylatory jeden z boku wdmuchuje, i jeden od góry wydmuchuje, niedługo będe miał z tyłu jeszcze, no i czekam na te okrągłe przewody do napędów, ale te co mam sa optymalnie rozłożone, co nie zmienia faktu że po wymianie będzie lepsza cyrkulacja powietrza
Tak, porządek w obudowie to najważniejsza rzecz do zachowania prawidłowego przepływy wentylowanego powietrza.
RustyNail napisał(a):
wiesz jak kupię Volcano 12 extreme do będzie na przyszłość, na większy overlocking
, bo nawet najlepsza pasta na boxowym coolerze ci nic nie da, ani dobrze schłodzone wnętze obudowy przez optymalne ustawinie pzrewodów i wiatraków w przypadku wiekszego podkrecania, a co do coopershima to nowe wersja sprawia kłopoty na prockach z bartonem
http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=53185, NOT FOR BARTON
http://www.thermaltake.com/accessories/ ... erShim.htm , musisz mi koniecznie powiedzieć jak sobie z tym poradziłeś, w końcu wszystko jest dla ludzi
Czytałem o tym problemie. Posiadam wersję CS 2.0 na którą tak mocno zadebatowali. Na zdjęciach widzę faktycznie "bliskie spotkania 3 stopnia" z jednym mostkiem. U siebie nic takiego nie stwierdziłem, nie mam problemów jak na zdjęciach z niemiedzianym CS. Dziwne ... bardzo dziwne, że ludzie mają z tym kłopoty. W razie 'W' jeśli masz w sobie nutkę "subtelenej delikatności" montuj bez CS-a (nie ukrusz jądra).
RustyNail napisał(a):
to nie kaprys a konieczność
Konieczność ? Piszesz o 62 stopniach i przyszłości.
Co do tego pierwszego bez komentarza
Co do przyszłości: obecnie granica przyszłości to granica 6-8 miesięcy, ktora dzieli potencjalnego "ochotnika w inwestycjach" i zmienia jednostkę główną na nowszą ... a potem kolejna wymiana połowy sprzętu w komputerze
Myślę o najnowszej jednostce A64 która w ciągu roku zadomowi się równie szybko pod strzechami naszych domów jak obecne jednostki. Osobiście, zasiedziałym w AMD radzę utrzymać swoje jednostki na @3200 > jako niezły, w zupełności wystarczający "przetrwalnik", bez dalszych inwestycji.