Teraz jest 22 lis 2024, 11:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2010, 00:46 
Zbanowany

Dusty [PL] napisał(a):
Ujmen napisał(a):
Kupuje sie je po prostu za granicą gdzie gry są o wiele tańsze i są to wersje pudełkowe(zrobione jest zdjęcie tego pudełka wraz z kluczem).

Popraw mnie jeśli się mylę i źle zrozumiałem.

1. "Hurtownik", taki jak ty, kupuje powiedzmy dwieście gier (bo hurtowo taniej) od dystrybutora.
2. Skanuje/fotografuje klucze
3. Sprzedaje te skany np. na Allegro.

I chcesz mi wmówić, że potem te gry, z już poskanowanymi kluczami grzecznie utylizujesz bezpowrotnie niszcząc je? LOL

Sprawa jest o wiele prostsza niż Ci się wydaje :D
1. Kupuję przez Internet od zagranicznego dystrybutora, właściciela sklepu z grami(zależy kto co sprzedaje i w jakich cenach) zdjęcie z kluczem
2. Wystawiam aukcję na allegro i sprzedaję klucze.

Niektórzy pewnie teraz pomyślą, że gry są odsprzedawane dalej, lecz nic z tych rzeczy. Aby móc sprzedawać jak i kupować w systemie płatności przez który płacę swoim dostawcom, należy odbyć spotkanie z jednym z konsultantów owego systemu, na którym trzeba między innymi przedstawić dokumenty tożsamości potwierdzone przez notariusza. Osoby te sprzedają klucze w tysiącach egzamplarzy dla ludzi takich jak ja z całej Europy, więc mają o wiele większe zyski niż gdyby rozprowadzali te klucze po sklepach. W każdej chwili można wystawić opinię o sprzedawcy, jeśli okazałoby się, że jest oszustem, to traci naprawdę niezłe źródło gotówki. W przeciwieństwie do allegro ten system nie jest rajem dla oszustów. Kupujący ma wgląd do jego danych osobowych jak i paszportu(skan) i każde wykroczenie można zgłosić do organów ścigania.

Po zakupie klucza mam 2 tygodnie(zazwyczaj) na poinformowanie sprzedawcy, że chcę dostać pudełko z płytą. Prawdopodnie po tym czasie jest ono niszczone, ale co dokładnie z nim się dzieje jest dla mnie tajemnicą.

PostNapisane: 22 maja 2010, 18:54 

Ujmen napisał(a):
Po zakupie klucza mam 2 tygodnie(zazwyczaj) na poinformowanie sprzedawcy, że chcę dostać pudełko z płytą. Prawdopodnie po tym czasie jest ono niszczone, ale co dokładnie z nim się dzieje jest dla mnie tajemnicą.

No... Tajemniczo pojawiają się we wtórnym obiegu i ktoś kto kupił klucz w taki "systemie" nie może się zalogować do EA bo... klucz jet w użyciu.

Wszystkie te zabezpieczenia o których piszesz nie uniemożliwiają osobie, której dane osobowe znasz, na odsprzedanie, po 2 tyg. gry pudełkowej "kuzynowi", "kumplowi kolegi", czy komu innemu, czy po prostu na ebay lub Allegro. Całość "procederu" opiera się na Twoim zaufaniu do hurtownika i zaufaniu kupującego do Ciebie. IMO nie jest to warte tych zaoszczędzonych 50-60 złotych. Za duże ryzyko.

PostNapisane: 22 maja 2010, 19:50 
Zbanowany

Cytuj:
No... Tajemniczo pojawiają się we wtórnym obiegu i ktoś kto kupił klucz w taki "systemie" nie może się zalogować do EA bo... klucz jet w użyciu.

Wszystkie te zabezpieczenia o których piszesz nie uniemożliwiają osobie, której dane osobowe znasz, na odsprzedanie, po 2 tyg. gry pudełkowej "kuzynowi", "kumplowi kolegi", czy komu innemu, czy po prostu na ebay lub Allegro. Całość "procederu" opiera się na Twoim zaufaniu do hurtownika i zaufaniu kupującego do Ciebie. IMO nie jest to warte tych zaoszczędzonych 50-60 złotych. Za duże ryzyko.

Ale jeśli człowiek od którego kupuje ma np. 800 sprzedanych kluczy do BC2, 12000 ogólnie wszystkich kluczy, żadnych negatywnych komentarzy(komentarz można zmienić z pozytywnego na negatywny) i zero zwrotów to naprawdę wątpliwe jest, aby ten ktoś był oszustem, a każdy negatyw skutkuje utratą naprawdu kielu kupujących gdyż nie tylko on sprzedaje klucze. Poza tym nawet jakby odsprzedawał te klucze dalej to cd-key ten nic nie da, ponieważ jeden klucz jest przypisany do jednego konta EA. Ja już sprzedałem na allegro około 70 kluczy do BC2 i nie miałem jeszcze żadnej skargi. Zgodzę się z Tobą iż zawsze istnieje pewne ryzyko, że osoba od której kupie klucz jest oszustem, ale całą odpowiedzialność biorę na siebie. Nie czułbym sie sobą gdybym nie oddał pieniędzy klientowi, który zapłacił mi za klucz a ten okazał się niesprawny. Zauważ też, że przypadki takie jak w tym temacie są pojedyncze, a złodziejem moża być każda osoba która sprzedaje na allegro, nawet taka co ma w ofercie nowe, zafoliowane gry, bo co to jest za problem spisać klucz i zafoliować ponownie pudełko. Nie wiem w ajki sposób dostaje klucze osoba która sprzedała klucz Vikerowi, ale ja do swojego sprzedawcy mam 100% zaufanie i biorę za niego pełną odpowiedzialność.

P.S.
Viker czekam z niecierpliwością, aż napiszesz nam jak się ma sprawa z kluczem

PostNapisane: 14 lip 2010, 14:58 

Witam chciałbym założyć temat dyskusyjny na temat dziwnej polityki EA Polska względem gry bc2.

Całość sprawy rozpoczyna się od masowego blokowania cd-keyów przez EA.PL - a co za tym idzie brak możliwości gry.
Mianowicie chodzi o komunikat ""Ze względów bezpieczeństwa Twój klucz rejestracyjny został dezaktywowany. W celu rozwiązania problemu udaj się na internetową stronę obsługi klienta." - jakie względy bezpieczeństwa ma na myśli EA.PL - nie chce zdradzić. Jednak to nie koniec problemu. Bo pomoc techniczna pomoże tylko i wyłącznie osobą które grę zakupiły u autoryzowanego dostawcy tj :
- EA STORE
- GameSpace
- STEAM
Jeśli kopiłeś grę gdzie indziej tj. na allegro, ebuy czy też odkupiłeś samego cd-keya od kogoś - EA.PL nie pomoże ci rozwiązać tego problemu- a jedynie skieruje do sprzedawcy rozwiązać problem. Co prawda jest to zgodne z polityką EA EULA wg którego zakupiona gra nie musi działać itd - a gwarancje masz jedynie na nośnik - ale IMHO jest to zwykłe okradanie ludzi - jako ze każdy jeden Cd-key został sprzedany przez koncern EA - i to nie ważne czy PL RUS czy CHRL i firma na tym zarobiła, wkoncu BC2 był sprzedawany także w wersji elektronicznej- i wtedy jako tako naszym produktem był owy cd-key - który nas uprawniał do ściągnięcia i grania w grę. Tak wiec chce zarobić jeszcze raz. Spośród ponad 50 osób które się do mnie zwróciły w tej sprawie tylko jedna załatwiła sprawę pozytywnie - jednak 49 nie. Taka polityka jest krzywdząca i bije w gracza bo z jakiego powodu ma płacić 2 razy za ten sam produkt?

PostNapisane: 14 lip 2010, 15:22 

Najprawdopodobniej EA banuje wykradzione klucze. Tak się dzieje jak ma się syf na komputerze, wirusy i inne śliczne programy, które tylko czekają by wykraść hasło do konta bankowego.

Wątpię żeby EA po prostu banowało "for fun" i żeby zmusić graczy do kupienia znowu gry. Fakt EA ma pakt z diabłem, ale jako demon ma też kodeks.

PostNapisane: 14 lip 2010, 15:31 

Moga banowac klucze zdobyte z takich np chin. Tam gry sa tansze wiec i keye mozna sprzedac taniej. Wiec lepiej kupic raz, a dobrze szczegolnie jesli chodzi o MP

PostNapisane: 14 lip 2010, 18:51 

Może "For Fun" tego nie robią ale "for money" na pewno - Wiadomo że duża pula cd-keyów z naszego allegro pochodzi z CHIN i innych odległych krajów - ale to znaczy że są gorsze a EA. CHRL nie zarobiło ? Dla mnie to chora polityka i myślę że pieprzenie o "bezpieczeństwie" to ściema.
Po prostu chyba czują już ze na nowym MoHu nie zarobią i próbują jeszcze trochę soku wycisnąć z bc2.

PostNapisane: 14 lip 2010, 20:28 

Jak kupiłbyś steam keya do mw2 w anglii i używał go w polsce to byś bana wyrwał niemalże z biegu. Dlaczego? BO na różny rynek daje się inne ceny. Tam gdzie kupi produkt wiele osob to moga dac wyzsze. A tam gdzie malo kto to nizsze itp. itd. Lepiej kupić pudełko i miec święty spokój.

PostNapisane: 15 lip 2010, 07:27 

Sa jakies zasady sprzedazy ustalone przez wydawce. Jezeli je lamiemy to jest jak jest. Kazdy wie jakie jest ryzyko. Druga sprawa to, nie wiadomo czy klucz ktory, sie lyka na allegro nie pochodzi z kradziezy.

PostNapisane: 15 lip 2010, 08:35 
Moderator forum

No i dobrze.
EA nie jest firmą charytatywna lecz nastawioną na zysk, wiec takie posunięcie jest całkowicie zrozumiałe. Zauważcie że klientów z wersjami pudełkowymi, kupionych w danym kraju, nie banują :)
Spicmir napisał(a):
Jeśli kopiłeś grę gdzie indziej tj. na allegro, ebuy czy też odkupiłeś samego cd-keya od kogoś - EA.PL nie pomoże ci rozwiązać tego problemu- a jedynie skieruje do sprzedawcy rozwiązać problem. Co prawda jest to zgodne z polityką EA EULA wg którego zakupiona gra nie musi działać itd - a gwarancje masz jedynie na nośnik - ale IMHO jest to zwykłe okradanie ludzi

Co jest dziwnego w takim stanowisku EA ?? Jeśli kupisz w EA Store bądź pudełkową wersję w sklepie na terenie Polski to obejmuje Cię gwarancja i pomoc techniczna polskiego oddziału EA.
Dlaczego mieliby pomagać klientowi z chińskim kluczem ??

Niestety Spicmir Twoja argumentacja jest całkowicie nietrafiona. Bo skoro ktoś okrada EA, kupując klucz na allegro z niewiadomego pochodzenia to jest OK ale jak EA walczy z tym procederem to już złodziejstwo ??

Moralność Kalego ...

Potem się nie dziwcie że pewne gry wychodzą tylko i wyłącznie na konsole a i ich ceny nie są przyjazne dla naszych kieszeni.

PostNapisane: 15 lip 2010, 13:28 

@Sokar44 mylisz się co do gwarancji.

Cytuj:
Co jest dziwnego w takim stanowisku EA ?? Jeśli kupisz w EA Store bądź pudełkową wersję w sklepie na terenie Polski to obejmuje Cię gwarancja i pomoc techniczna polskiego oddziału EA.
Dlaczego mieliby pomagać klientowi z chińskim kluczem ??

Kod:
EULA dla bc2

Kod:
 7.  Wyłączenie odpowiedzialności z tytułu gwarancji. Z WYJĄTKIEM OGRANICZONEJ GWARANCJI NA NOŚNIK DANYCH, KTÓRA ZNAJDUJE SIĘ W INSTRUKCJI DOŁĄCZONEJ DO PRODUKTU, ORAZ W PEŁNYM ZAKRESIE DOPUSZCZANYM PRZEZ PRAWO, PROGRAM JEST DOSTARCZANY „TAK JAK JEST”, Z WSZELKIMI BŁĘDAMI, BEZ ŻADNYCH GWARANCJI ANI ZAPEWNIEŃ PRAWIDŁOWEGO DZIAŁANIA,  I KORZYSTASZ Z NIEGO NA WŁASNE RYZYKO. CAŁE RYZYKO DOTYCZĄCE ZADOWALAJĄCEJ JAKOŚCI I DZIAŁANIA SPOCZYWA NA TOBIE. EA I LICENCJODAWCY EA (WSPÓLNIE NAZYWANI „EA” NA POTRZEBY TEGO PUNKTU I PUNKTU 8) NIE UDZIELAJĄ I NINIEJSZYM ODMAWIAJĄ UDZIELENIA JAKICHOLWIEK JAWNYCH, DOROZUMIANYCH CZY USTAWOWYCH GWARANCJI, WLICZAJĄC W TO DOROZUMIANE GWARANCJE DOBREGO STANU, NIEPRZERWANEGO DZIAŁANIA, POKUPNOŚCI, GWARANCJE ZADOWALAJĄCEJ JAKOŚCI, PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONEGO CELU, NIENARUSZALNOŚCI PRAW OSÓB TRZECICH I GWARANCJI (O ILE TAKIE SĄ) WYNIKAJĄCYCH Z PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI, PRAWA ZWYCZAJOWEGO LUB PRAKTYKI BIZNESOWEJ. EA NIE GWARANTUJE ZADOWOLENIA Z OPROGRAMOWANIA, SPEŁNIENIA TWOICH WYMAGAŃ, NIEPRZERWANEGO I WOLNEGO OD BŁĘDÓW FUNKCJONOWANIA ORAZ KOMPATYBILNOŚCI OPROGRAMOWANIA Z INNYM OPROGRAMOWANIEM, LUB POPRAWIENIA JAKICHKOLWIEK  BŁĘDÓW W OPROGRAMOWANIU. ŻADNE ZAPEWNIENIA W FORMIE USTNEJ CZY PISEMNEJ DOSTARCZONE PRZEZ EA LUB AUTORYZOWANEGO PRZEDSTAWICIELA FIRMY NIE SĄ FORMĄ GWARANCJI. NIEKTÓRE SYSTEMY PRAWNE NIE DOPUSZCZAJĄ WYŁĄCZENIA LUB OGRANICZEŃ DOROZUMIANYCH GWARANCJI BĄDŹ OGRANICZENIA USTAWOWYCH PRAW KONSUMENTA, WIĘC POWYŻSZE WYJĄTKI I OGRANICZENIA MOGĄ CIĘ CAŁKOWICIE LUB CZĘŚCIOWO NIE DOTYCZYĆ.

Poza tym wątpię że sprzedawca na allegro który zajmuje się sprzedażą wirtualnej rozrywki od kilku lat ma 16.k pozytywnych komentarzy - zajmował się dystrybucją kradzionych cd-keyów. Nie są one z niewiadomego pochodzenia ale z innego kraju. A jako że grę nie wydało EA polska a EA ogólnie i jest to gra wielojęzykowa myślę ze pomoc techniczna wybranej fili należy się każdemu użytkownikowi który ją kupił - niezależnie w jakim kraju. Bo w końcu kasa wpłynęła na konto EA.

PostNapisane: 15 lip 2010, 14:27 
Moderator forum

Krótkie pytanie - jak kupisz np. telewizor firmy x (np. samsung) w Chinach i ci się zepsuje to naprawić go na gwarancji w Polsce ??? niestety nie - gwarancja dotyczy danego kraju lub grupy krajów (np. EU) . Produkty w tym i programy komputerowe podlegają rejonizacji (niestety) , widać to bardzo wyraźnie np. w filmach DVD które mam kilka regionów. Jak twój key został zablokowany to zwróć się do właściwego dla niego suportu - czyli np. do suportu chińskiego.

PostNapisane: 15 lip 2010, 15:14 

Pytanie dlaczego EA wprowadziło rejonizacje dopiero wtedy a nie od początku - wtedy nie było by problemu bo zgłosił bym ten problem sprzedawcy i coś by można było pomyśleć. Ale po kilku miesiącach pachnie mi to krętactwem - czyżby ea polska nie osiągneła progu sprzedaży w Polsce i szuka teraz jakiś chwytów by to naprawić. Jeśli- chcieli ograniczyć migracje tańszych cd-keyów z innych krajów mogli to wprowadzić choćby nawet w EADM - wprowadzasz key z chin masz do zassania wersje chińską/japońsko/wietnamską - a nie europejską.

Sami przyznacie ze takie zagranie nie jest ok.

mały ot
Co do telewizora to - mylisz się - mój własny Lg pochodzi z Anglii a jakoś raz już w Polsce był na gwarancji - ale rozumie o co ci chodzi.

PostNapisane: 15 lip 2010, 15:32 

Uważajcie z tymi rejonami bo zamiast cen z chin dostaniemy ceny z zachodniej UE czyli 50 euro za tytuły ~200 zł .
Więc chyba lepiej raz wydać 120 zł niż później mieć problem.

PostNapisane: 15 lip 2010, 18:21 

O ile wiem na BC2 w całej UE była podobna cena.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2