Teraz jest 1 lis 2024, 10:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sie 2010, 15:17 

Na stronie nvision.pl przeczytałem fajny arykuł który wyjaśni w liczbach dlaczego warto mieć taki a nie inny procesor do gier
link http://nvision.pl/Ile-rdzeni-procesora-potrzebuja-najnowsze-gry--Articles-354-ndetails-5.html

Cytuj:
Że zacytuje
Zgodnie z oczekiwaniami, 4 rdzenie wyprzedzają identycznie taktowane dwa rdzenie nawet o kilkadziesiąt procent. Różnica jest z całą pewnością odczuwalna w grze i trudno ją dyskredytować. W zasadzie nawet na mocnych 2-rdzeniowcach trudno jest mówić o pełnej płynności wystarczającej do prawdziwie komfortowej rozgrywki. Co ciekawe przyrost wydajności widoczny jest również po przejściu z trzech na cztery rdzenie. Daje się też zauważyć spory wzrost wydajności wynikający z pojemniejszej pamięci podręcznej. Nadzwyczaj dobrze radzi sobie Core i5 650 – pomimo 2 rdzeni, technologia HyperThreading „daje radę”.

W teście graficznym różnice w pewnym stopniu się zacierają, ale trzeba pamiętać, że Battlefield to przede wszystkim walka. Warto też zwrócić uwagę na różnice między DX10 a DX11. Oprócz tego, że obserwujemy pewien spadek wydajności, trudno się dopatrzeć jakiegoś konkretniejszego zysku z procesorów wielordzeniowych, co było obiecywane przez AMD jeszcze przed premierą kart HD 5000 – Phenom II X6 jak nie błyszczał w DX10, tak w DX11 wciąż nie błyszczy.

Założyłem nowy wątek aby nie zniknął on w temacie który już ma 10 stron i kolejny wpis byłby nie zauważony przez nowych użytkowników.

Mam więc nadzieje że rozwiązałem dylemat jaki procesor kupić :)

PostNapisane: 27 sie 2010, 15:35 

2 jajowiec nawet podkrecony do czerwonosci i chlodzony azotem nie postoi przy 4 jadrach z duzo mniejszym taktowaniem.

PostNapisane: 27 sie 2010, 15:59 

wielkie dzięki za linka
Miałem ochotę podmienić mojego C2D na taniego Quada ale jak widać - tanie quady (podsumowanie artykułu) mogą być nawet wolniejsze od dobrych C2D - czyli tak jak przypuszczałem. Jezli wymieniać to na coś dobrego czyli a'la Q94xx które są już bardzo trudno dostępne a Q96xx są po prostu koszmarnie drogie. Lepiej dozbierać na wymianę platformy na I-coś plus LGA1156.

PostNapisane: 27 sie 2010, 16:01 

Ja to juz pisałem, ale powtórze.

Zmieniłem E2160@3,15GHz na Q6600@stock i różnica jest kolosalna, oczywiście na korzyść tego drugiego.

PostNapisane: 27 sie 2010, 16:07 

E2160 to nie C2D tylko Pentium Dual Core - wiec nic dziwnego, ze odczuwasz kolosalną różnicę
Ja po podmiance na coś w stylu Q8300 lub Q8400 - może dostałbym kopa w okolicach 3-4 % A może wprost przeciwnie
Coś lepszego i drogiego pod LGA775 po prostu nie ma już, jak dla mnie, sensu kupować. Po prostu szkoda kasy. Nowa platforma na horyzoncie :)

PostNapisane: 27 sie 2010, 17:41 

Jeśli ktoś posiada dobrego C2D ( np. E8400 jak ja :P ) z którego po podkręceniu można wyciągnąć jeszcze dodatkowo 1/3 jego wartości fabrycznej, to zamiana nawet na niżej taktowanego quada jest według mnie tylko stratą pieniędzy a nawet jeśli byłby z tego jakiś zysk w wydajności to zapewne bardzo minimalny, którego by się pewnie nawet nie odczuło. Póki co osiągam na swoim sprzęcie ponad 60fps przy rozdzielczości 1920x1200, szczegółach średnich i teksturach wysokich, więc raczej nie mam jeszcze powodów żeby myśleć o takich kosmetycznych zmianach, które w gruncie rzeczy nic by mi nie dały... Jeśli już miałbym coś zmieniać to patrząc wyłącznie na półkę z i7 na podstawce 1156 a nie pierwszym lepszym qxxx na 775. :mrgreen:

Jestem ciekaw jakie mają wyniki fps w grze wyznawcy quadów i na jakich detalach śmigają, głosząc śmiałe teorie, że dwa jajka nawet nie postoją przy czterech. :)

PostNapisane: 27 sie 2010, 17:52 

P4V3l napisał(a):
Jestem ciekaw jakie mają wyniki fps w grze wyznawcy quadów i na jakich detalach śmigają, głosząc śmiałe teorie, że dwa jajka nawet nie postoją przy czterech. :)
No właśnie, to tylko teorie :wink: Swego czasu składając obecnego kompa myślałem właśnie nad E8400 lub jakimś quadem, wybrałem to pierwsze i nie żałuję z perspektywy czasu. Imo dobre dwa jajka będą lepsze jak słaby quad.
PS. Cytat z ostatniej strony ww. artykułu:
Cytuj:
Niestety wciąż ważna jest wydajność pojedynczego rdzenia. Widać to np. podczas gry w Crysis’a czy S.T.A.L.K.E.R.’a. Zakup słabego 4-rdzeniowca (np. Core 2 Quad Q8200) w miejsce mocnego 2-rdzeniowca (np. Core 2 Duo E8500) wcale nie musi być korzystny. Finalnie okaże się, że 4-rdzeniowy procesor będzie po prostu wolniejszy, nawet w grach wykorzystujących wiele rdzeni.

PostNapisane: 27 sie 2010, 18:09 

P4V3l napisał(a):

Uspokój się nie chce aby ten temat przerodził się w coś typu ja mam Atari ty masz C64 a Amiga to zło
albo Depesze kontra metale, w wersji dla młodszych hmm Just 5 kontra Kelly Family :mrgreen:

PostNapisane: 27 sie 2010, 18:35 

Do czego pijesz kolego z tym uspokojeniem się, skoro napisałem swojego posta zgodnie z tematem a także poprosiłem o argumentację użytkowników, którzy piszą o tych kolosalnych różnicach w grze pomiędzy dwoma a czterema rdzeniami? Chyba temat jest właśnie o tym jakiego procesora potrzebuje BC2, więc nie wiem do czego zmierzasz a fpsy w grze u quadów dużo nam powiedzą czy faktycznie jest taka przepaść. :o

PostNapisane: 27 sie 2010, 18:51 

oj dajcie spokój - widomo że BFBC2 ma duży apetyt na wielo hehe jajowość. Wiecej można zyskać wymianą procesora niż podmianką niezłej grafiki na jeszcze lepszą. Cały widz polega na tym czy w niektórych rozwiązaniach modernizacja sprzętu związana z wymianą jakiegoś C2D na jakiegoś C2Q ma sens. IMO od serii E7xxx - nie, przy E6xxx już bym się zastanawiał.
Natomiast jeden z przedmówców który zamienił Pentium Dual Cora 1,8GHz na quada dokonał bardzo trafnego wyboru.
Co prawda niektórzy piszą że te procki to C2D tylko z mniejszym cachem jednak zapominają już o dużo mniejszym FSB, braku instrukcji SSE 4 i 4,1 i Intel Virtualization Technology. A i cachu na jajo maja tylko 512Kb - żałośnie mało.

PostNapisane: 27 sie 2010, 19:33 

Ale bzdury, już raz pisałem, że BF BC2 jest słabo zoptymalizowany pod 4 rdzenie i że na E5200 @ 4.4GHz chodzi tak samo dobrze jak na Q9300 @ 3.4GHz, więc takie, sponsorowane artykuły można sobie wsadzić... :P
Oczywiście wiadomo, że najlepiej jest mieć wysoko taktowany, 4-rdzeniowy procesor i nie twierdzę, że teraz jest sens kupować 2-rdzeniowce, bo właśnie nie ma już sensu, ale nie można też na starcie dyskwalifikować szybkich 2-rdzeniowców, które cały czas dają radę, szczególnie w grach tak słabo zoptymalizowanych pod procesor jak BF BC2, która wymaga solidnej karty graficznej i szybkich rdzeni.

PavloZ napisał(a):
braku instrukcji SSE 4 i 4,1 i Intel Virtualization Technology.

Jakby wirtualizacja akurat była potrzebna do gier. :P Sam dołożyłem kiedyś do procka z wirtualizacją, ale tylko dlatego, że jej potrzebowałem, właśnie do wirtualizacji równoległych OS-ów, ale nie do gier.
Nowe wersje SSE też w sumie praktycznie nic nie dają w grach, są to instrukcje do innych zastosowań.

PostNapisane: 27 sie 2010, 23:43 

VT - a kto pisał że do gier - wyrywałeś zdanie z kontekstu
Za to SSE -jak najbardziej tak (D3DX jest wspierane przez SSE)

PostNapisane: 28 sie 2010, 02:38 

No a temat jest o czym, jaki nie o grach? Jakbym miał pisać o procesorach serwerowych czy do obróbki video to by się zrobił niezły OT, ale temat jest o grach, a konkretnie o BF BC2. ;)
SSE4 się najbardziej przydaje przy różnego rodzaju kompilacjach i renderingu i kompresją video. To, że jest obsługiwany przez D3DX nie znaczy, że to dużo zmienia w wydajności.

PostNapisane: 28 sie 2010, 11:17 

Nie radzę zmieniać procka na 1156 albo 1366, bo nie długo będzie nowy 1155. Premiera w tym roku podobno, ma to byś odpowiednik 1156. Jak wyjdzie to może i ceny spadną tych i5, i7 i i3.

PostNapisane: 28 sie 2010, 18:37 

PavloZ napisał(a):
VT - a kto pisał że do gier - wyrywałeś zdanie z kontekstu
Za to SSE -jak najbardziej tak (D3DX jest wspierane przez SSE)

Pierwsze SSE to na pewno wspierają. SSE2 bodajże robi za standard.
A nowsze cuda typu SSE4.1/4.2 nie mówiąc już o śmiesznym SSE4a? Z tego co mi wiadomo, nie ma specjalnego pożytku w grach...no chyba, że korzystamy z WARP.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2