Teraz jest 1 lis 2024, 12:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sie 2010, 21:40 

http://nvision.pl/Ile-rdzeni-procesora-potrzebuja-najnowsze-gry--Articles-354-ndetails-5.html

Szkoda, że brakło mi do C i7, ale po solidnym OC do 3.8 GHz dla C i5 750 już jestem zadowolony ;) Zdecydowanie 4 (lub więcej) rdzeni z podbitym taktowaniem znacznie zwiększają komfort grania i nadmierna wymiana wszelakiego ognia przy MC już nie stresuje :)
Obrazek

PostNapisane: 30 sie 2010, 14:11 

eh ludzie , i na cóż wam wydawać tonę kasy na intela skoro za chwile znowu zmieni podstawki i zamiast wymieniać tylko procek będziecie musieli wymienić procek + płytę główn+ najpewniej nowe kości ram. Poczciwy wujaszek amd ma już od paru ładnych lat śmieszną podstawkę am3 które nie zamierza zmieniać w ciągu najbliższych 5 lat, do wszystkich gier obecnych na rynku wzupełności wystarcza Phenom II X3 720 za 230 zł do tego z odpowiednią płytą główną można bardzo łatwo odblokować 4 rdzeń i masz może nie takiego potwora jak i7 ale z odpowiednią kartą graficzna pociągnie na maxach w full HD 99% gier przez najbliższe 2 lata. Brutalna prawda jest taka że nie procek się liczy a karta graficzna . procek to koło 33% tego co wpływa na wydajność w grach .

PostNapisane: 30 sie 2010, 14:51 

pewnyś ty tych 5 lat bo ja nie?

s775 też trochę na rynku pobył, a wtedy amd robiło rewolucje.

PostNapisane: 30 sie 2010, 15:50 

nie ma w planach , czyli raczej nic nie dowalą , z czego intel już zapowiedział na przyszły rok nową wersję socketu ;/

PostNapisane: 30 sie 2010, 16:43 

która ma zastąpić 1156, a nie 1366 na którą wyjdą i9...

Zresztą zobacz. Za ile lat amd dogoni topowe i7? Kupując teraz i7 920/930 za 3 lata wymienisz na najmocniejszego obecnie i7 i dalej śmigasz 3 lata. 6 lat na jednej mobo to dużo.

PostNapisane: 30 sie 2010, 16:54 

brt2pp pracuje w branży i powiem Ci że ja bym nie dawał sobie za to łapy odciąć, najpierw było am2 potem am2+ a teraz am3 i najnowsze klocki na am2+ mają czasem problemy nawet z aktualizacją biosu.

Zgadzam się natomiast że nie ma sensu wydawać 1000 zł na klocek.... bo ceny zbyt szybko lecą w dół.

PostNapisane: 30 sie 2010, 18:27 

jak dla mnie amd nadal jest lepsze pod względem cena/wydajnośc , fakt nie ma w ofercie jakiś ultra potworów ale tak na dobrą sprawę .. to po co przeciętnemu użytkownikowi (graczowi) i7 ? skoro już wspomniany wyżej phenom (oczywiście z tandemem z odpowiednią kartą graficzną) "łyka" niemal wszystkie gry na rynku (wyjątkiem jest [chyba]APB ale to klasa sama w sobie) na maxach ?

PostNapisane: 30 sie 2010, 20:55 

Po odpowiednim OC tak, szczególnie do dwóch kart graficznych.
Bez OC to w sumie każdy procek będzie wąskim gardłem dla karty i będzie tylko obniżać minimalny framerate.

PostNapisane: 1 wrz 2010, 13:15 

1. amd tez zmiania podstawki jak rekawiczki (tak jak wspomniaj ktos wyzej am2, + i teraz am3 a ze nie wspomnieli jeszcze o nowosciach to nie znaczy ze nie zaskcza znow czyms nowym)
2. procesor w bc2 tez jest bardzo wazny nie sama grafa (a chyba tu glownie dyskutujemy o bc2 a nie innych grach)

---edit---
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/AMD ... 30627.html
lubie miec racje :wink:

PostNapisane: 1 wrz 2010, 22:44 

brt2pp napisał(a):
jak dla mnie amd nadal jest lepsze pod względem cena/wydajnośc , fakt nie ma w ofercie jakiś ultra potworów ale tak na dobrą sprawę .. to po co przeciętnemu użytkownikowi (graczowi) i7 ? skoro już wspomniany wyżej phenom (oczywiście z tandemem z odpowiednią kartą graficzną) "łyka" niemal wszystkie gry na rynku (wyjątkiem jest [chyba]APB ale to klasa sama w sobie) na maxach ?

Dla mnie Ci5 pod OC 3.8-4Ghz ma najlepszy stosunek ceny do wydajności, a płyty z LGA1156 są tak samo przystępne dla kieszeni jak z AM3, więc za bardzo nie rozumiem twojego przesłania z "Drogością" intela. To że ciebie i mnie nie stać na Ci7 to nasz problem, są osoby które mają na to budżet i wolą brać lepszy model :)

Ps.
Przed AM2/AM2+/AM3 były bodaj 754/939/940 :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2