RustyNail napisał(a):
Wiesz im większa temp. tym mniejsza żywotność procka,
Na początek - tnij cytaty do których się nie ustosunkowujesz, bo nie wiadomo do czego sie od nosić, i nie trzeba wlec w kolejnych wątkach wcześniejszych treści.
/ tekst pogrubiony to będzie moja odpowiedź, do danego zdania/wypowiedzi, myślę że tak jest bardziej konkretnie/Co to żywotności .. widzę, że naprawdę jesteś uczulony
Żywotność półprzewodników liczona jest na tysiące godzin = lata.
Zakładając zatem, że fizycznie skracamy żywotność układów poprzez potraktowanie ich wyższymi od fabrycznych parametremai to jak
/ masz racje, powiedziałbym nawet że jestem przeczulony aż za bardzo, niskie temperaturty to chyba jakieś moje "zboczenie"
/sądzisz .. jak długo może popracować taki procesor u Ciebie, przy założeniu że zabieramy się do tego w myśl posiadanej i nabytej prawidłowej wiedzy ... rok, dwa, trzy lata ?
/w tym okresie mojego życia podejrzewam że nowy procesor będę miał nieprędko, a więc będzie więcej niż podajesz, no chyba że dostane niespodziewany "zastrzyk" gotówki..., ale co by było gdyby to już inna sprawa./Wierz mi, nie minie rok czasu i będziesz w posiadaniu innego układu,
/kiedyś wielce prawdopodobne, obecnie tak jak napisałem powyżej/ a obecny będzie jeszcze długo pracować przy założeniu, że jego kolejny użyszkodnik będzie wiedział jak podejść do wcześniej wspomnianego tematu o/c.
RustyNail napisał(a):
a 61-62 stopnie to nie jest 70 ale jest za dużo jak dla mnie,Mówisz że powyżej 3200, to już tylko woda, absolutnie się z tym nie zgodze, poptarz na forum tweak, a zobaczysz że sporo z nich ma dużo powyżej 3200 i nie potrzebuje wody .. <ciach>
Napisałem przecież używając małego porównania, że można stosować super wydajne układy powietrznego chłodzenia. Nie zrouzmiałeś mnie. Nie twierdzę, że nie można, owszem ... da się, ale wówczas praca przy komputerza bez odpowiednich wkładech do uszu typu Stopper się nie obejdzie. Woda natomiast da o wiele lepsze chłodzenie, przy dobrej jakości i efektywności układu i co więcej będzie conajmniej o połowę ciszej.
/Zgodzę się z tym twierdzeniem , ale niecałkiem, dużo zależy od jakości posiadanych części, tj, obudowa, wentyle, itp. także myślę że da się znaleść kompromis na AC, pomiędzy ciszą a wydajnością/ RustyNail napisał(a):
Pozdrawiam.
P.S. Chwyciła już kogoś grypa? bo mnie wzięło na całego

Grypa to nic w porównaniu do zapalenia oskrzeli
:]/ wiadomo, kiedy cię złapało?