Cytuj:
1) Czy w ogóle będzie można grać ze sobą gdy jeden z nas albo w naszej sieci albo w ich sieci będzie posiadał zewnętrzne IP ?
Ja mam cos podobnego w domu (maskaradę) więc może coś mądrego napiszę. Aby serwer BF-a był widoczny na zewnatrz musi być widoczne jego IP - to oczywiste. Uzywając maskarady w najprostszej odsłonie router "tłumaczy" zmiany IP z zewnęrznego na wewnetrzne i z powrotem, oraz odpowiednio pakiety. Tak więc jak postawisz serwa na jakimkolwiek kompie w tej sieci to bedzie on widoczny tylko dla kompów wewnątrz tej sieci, a na zewnątrz nie. Można to ominąć na dwa sopsoby: Najprostszy to postawienie dedykowanego serwera BF-a na kompie który robi za router - wtedy od reki zostana rozwiązane wszelkie problemy. Wiąże sie z tym jednak pewien problem - ten "router" muiałby być naprawde mocnym kompem. Jest jednak możliwe (z tego co wiem - nie jestem fachowcem) drugie rozwiązanie - możesz po prostu przekierować na routerze odpowiedni port (AFAIK 14567) na jeden z komputerów w sieci i wtedy gdy na nim będzie stał serw BF-a to bedzie on widoczny "na zewnątrz".
Cytuj:
2) Czy istnieje jakiś inny sposób abyśmy mogli zagrać ze sobą bezpośrednio?
Jak macie oryginalnego BF-a to można grać po internecie - polskie serwy sa naprawdę niezłe. Wtedy będziecie nie tylko mogli grać pomiedzy soba ale także z ludźmi z tego forum i nie tylko.
Cytuj:
3) Czy nie będzie lagów i czy każdy będzie miał dobry ping (odległość między nami to jakieś 800 - 900m)
Zależy od typu i jakości łącza.
Cytuj:
4) Kto powinien mieć zewnętrzy IP ? Tamci z osiedla mają o wiele więcej kompów niż my... ale kto powinien mieć ten adres? Ktoś z dobrym kompem czy jak ?
BF wymaga naprawdę mocnego kompa na serwa wiec najmocniejszy powinien stawiać serwer.
Cytuj:
5) Czy to wszystko ma sens, i czy to dobry pomysł.
Ma sens, ale jest jeden problem - ja jak miałem kiedyś pirata (tak - zanim gre można było kupic w Polsce grałem na piracie w SP) to nawet po lanie nie mogłem na nim pograć z qmplem - gry nie chciały się ze sobą łaczyć. Było jakieś zabezpieczenie. Dlatego najlepiej kupcie oryginały (jeżeli ich jeszcze nie macie) - wtedy zamiast grać we włąsnym gronie będziecie mogli pograć z tysiącami innych ludzi z całego świata.