Teraz jest 26 lut 2025, 16:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2011, 12:57 

Otóż mój problem polega na tym że, podczas gry na wiekszych mapach (na grand bazar 32graczy jeszcze jakos uciągnie) doświadczam licznych przycięc a czasami kilkusekundowych freezów co kompletnie uniemożliwia gre. W tym miejscu jawi się moje pytanie: co jest za to odpowiedzialne, czy to ze mam 4gb ddr3 a mój system jest jedynie 32bit'owy i potencjał jest niewykorzystany a gra potrzebuje przy wiekszych mapach wiecej pamięci, czy to wina procesora Intel Core 2 Quad 2.4GHz (4 rdzeniowy żeby nie było wątpliwosci). Osobiscie skłaniam sie ku tej pierwszej opcji (ram) ale jesli to procesor (a kupno nowego na ten czas odpada) to czy podkręcenie cos da? jesli tak to o ile i czy bedzie potrzebne dodatkowe chłodzenie?

Dla spokoju wypisuje specyfikacje mojej maszyny:

Windows Vista 32bit
4GB Ram ddr3
Intel Core 2 Quad 2.4GHz
GeForce GTX570 (sterowniki najnowsze tj. 285.79 beta)
Corsair 520W

Pozdrawiam!

PS. dodam ze gram na ustawieniach mix high/ultra z przewagą high.

PostNapisane: 15 gru 2011, 14:22 

1. Co do ramu - system 64-bitowy dużo więcej nie pomoże
2. Może jednak spróbuj na "normalnych" wersjach sterowników zamiast beta.
3. Jakiej marki jest ten geforce?

Edit:
4. Zejdź z high/ultra na coś niżej. Jak to pomoże to wówczas będzie przynajmniej wiadomo że chodzi o wydajność komputera.

PostNapisane: 15 gru 2011, 14:32 

Wersja beta sterowników do GTX 570 to 290.36, spróbuj podkręcić tego Q6600 na 3.0Ghz. Ja również latam na takim konfingu i wszystko jest OK

PostNapisane: 15 gru 2011, 15:45 

Rzeczywiscie nie zauważyłem że wyszły juz nowe sterowniki co prawdna nie pisze w nich nic na temat Bf3 no ale zobaczymy czy cos sie zmieni. 3.0Ghz nie bedzie potrzebowac dodatkowego chłodzenia? nie znam sie specjalnie a usmażenie procesora nie bardzo mi sie widzi :)

@hamsterOne: Karte graficzną mam od Asusa (jesli oto co chodzi) zainstaluje sterowniki to zobacze czy na mniejszych ustawieniach tez sie tak dzieje i dam znac.

PostNapisane: 15 gru 2011, 15:51 

Mario02 napisał(a):
Rzeczywiscie nie zauważyłem że wyszły juz nowe sterowniki co prawdna nie pisze w nich nic na temat Bf3 no ale zobaczymy czy cos sie zmieni. 3.0Ghz nie bedzie potrzebowac dodatkowego chłodzenia? nie znam sie specjalnie a usmażenie procesora nie bardzo mi sie widzi :)

@hamsterOne: Karte graficzną mam od Asusa (jesli oto co chodzi) zainstaluje sterowniki to zobacze czy na mniejszych ustawieniach tez sie tak dzieje i dam znac.

3.0 na boxowym da rade, tez mam karte Asusa i u mnie problemy ustały gdy wywalilem Asus Smart Doctor i Asus OSD. Gdzieś w necie znalazłem info, że te programy " jakimś cudem " gryzą się z BF'em

PostNapisane: 15 gru 2011, 16:07 

Faktycznie tez gdzies to czytałem nawet tutaj na forum było to poruszane. Odinstaluje oba programy i zobaczymy.

EDIT: Jak narazie po usunięciu programów i zmianie sterowników MP nadal na wiekszych mapach jest niegrywalny, wiec następny krok to podkręcenie procesora i zobaczymy.

EDIT2: Pusciłem gre i obserwowałem zużyciecie procesora w trakcie gry i na mapie strike at karkand 52 graczy nie przekraczało 80% (dla wszystkich rdzeni) ani tez tymbardziej nie sięgało 100%. Wiec zastanawiam sie czy podkręcanie procesora cokolwiem zmieni i czy ma to wogóle jakis sens?

EDIT3: Dzisiaj sprawdziłem jak gra działa w mniejszych rozdzielczosciach, juz na 'NORMAL' freezy całkowicie znikły czyżbym przecenił swojego kompa? Napewno to nie kwestia karty graficznej bo w testach na stronie Nvidi pisze ze spokojnie nadaje sie do płynnej gry na 'HIGH' procesor tez chyba niewinny o czym wczesniej wspominalem narazie racze się grą na mieszance NORMAL-HIGH-ULTRA ale dalej niewiem gdzie leży przyczyna...

PostNapisane: 16 gru 2011, 19:30 

Jeżeli mogę to podepnę się do tematu.

Mam identyczny problem.. no prawie identyczny. Na początku po wejściu na serwer jest okej, nic nie tnie gra się bez problemową. Cyrk zaczyna się po 5 minutach. Gra zaczyna ciąć, szarpać. Nawet jeżeli się nie ruszam to gra zaczyna ciąć bez przyczyny. Komputer może nie jest arcydziełem, ale ciągnie na średnio-wysokich przy średnio 35-40FPS'ach co jest nie lada zdziwieniem. Zmniejszenie detali na niskie nie pomaga. Mój komputer to:
3GB RAM Kingston 799MHZ DDR2 z fsb:dram 4 do 5, Timingi to: 5 6 6 16 21
Core 2 duo e4300 z standardowym taktowaniem 1.8 podkręcony do ~2.7(2694mhz) Trochę średniowieczny ale cóż.
Gainward GTS 450 512MB GDDR5 800 Core clock, 1765 Memory clock
Płyta główna to ASUS P5LD2
Zasilacz Fortron 500W z sprawnością 80+
Temperatury są następujące:
w spoczynku:
Procesor - 32-35C
Karta graficzna - 30-35C
w stresie:
Procesor - 45-60C
Karta graficzna - 45-60C

Raczej to nie jest wina temperatur. Zaobserwowałem, że ściny zaczynają się przy temperaturze 55 stopni przy karcie i 55 przy procesorze. Może to jest losowe, bo sprawdzałem tylko raz. Użycie karty to średnio 80%. Mam wpisane takie komendy:

WorldRender.SpotLightShadowmapResolution 128
RenderDevice.TripleBufferingEnable 0
RenderDevice.ForceRenderAheadLimit 1
Render.DrawFps 0
WorldRender.FxaaEnable 0
WorldRender.DxDeferredCsPathEnable 0
RenderDevice.Dx11Enable false
Render.PerfOverlayEnable 0
PostProcess.DynamicAOEnable 0
worldrender.spotlightshadowmapenable 0

Niestety wiele nie pomagają. Fajnie jakby można było ustawić DirectX'a na 10, ale aktualnie to nie możliwe. Może to by coś zmieniło. Macie jakieś konkretne rozwiązanie tego problemu. Szukam po forach i dowiedziałem się, że komputery klasy i5 i GTX 460 mają ten sam problem ze ścinami i temperaturami. Dodam, że mam zainstalowane sterowniki specjalnie do BF'a z numerkiem 285.79 BETA.
Prosimy o pomoc

PostNapisane: 16 gru 2011, 19:49 

Mnie sie w miare udało upłynnic gre troche zmniejszając ustawianie graficzne i jako tako da sie grac choć myslalem ze z mojego kompa wycisne nieco więcej, aczkolwiek juz przy 64 graczach i większej rozwałce dalej niemiłosiernie szarpie pomimo mniejszych ustawien.

Dodam że używam Game Booster'a 3 czyli programu który przyspiesza kompa przez wyłączenie niepotrzebnych procesów działających w tle ktore zawalają niepotrzebnie pamięc, sciągnij i spóbuj jesli nie pomoże to napewno nie zaszkodzi :)

PostNapisane: 16 gru 2011, 19:52 

Spróbuje chociaż nie wierze w te "magiczne" programy. Dam raport jakby co. Dzięki. Przeglądam w tej chwili Forum EA i szczerze to mają na to wyje...

Update: Nic nie pomogło, dodam że raz działa bez przycinek, a drugi raz grać się nie da.

PostNapisane: 16 gru 2011, 20:19 
Zbanowany

karta 512mb ???

PostNapisane: 16 gru 2011, 20:37 

mrc120 napisał(a):
Gainward GTS 450 512MB GDDR5 800 Core clock, 1765 Memory clock

PostNapisane: 17 gru 2011, 01:41 

Mario02 napisał(a):
EDIT2: Pusciłem gre i obserwowałem zużyciecie procesora w trakcie gry i na mapie strike at karkand 52 graczy nie przekraczało 80% (dla wszystkich rdzeni) ani tez tymbardziej nie sięgało 100%. Wiec zastanawiam sie czy podkręcanie procesora cokolwiem zmieni i czy ma to wogóle jakis sens?

Weź pod uwage, że ten Quad ogranicza tego GTX'a. Sam jestem bardzo zaskoczony, gdy po wymianie na i5 zobaczyłem co ta karta potrafi.

PostNapisane: 17 gru 2011, 11:37 

Baile z ogaraniczeniem jest to bardzo rozwinięta kwestia. Pozwól, że zacytuje

Cytuj:
Temat jest długi i szeroki jak rzeka, zastanawiam się na jakim portalu aktualnie mógłby znajdować się jakiś art na ten temat, bo autor na pewno najgłębiej w Polsce drążący ten temat pisał dla kilku. Ale w telegraficznym skrócie: są miejsca zależne prawie wyłącznie od grafiki, od proca, i cała masa (większość czyli) miejsc pośrednich. Im bliżej tej pierwszej sytuacji, wzrost wydajności jest większy nawet na słabym procu. Ale mówiąc o krytycznych miejscach przy jednym komponencie znacznie słabszym od drugiego, dalsze przyspieszanie tego szybszego średnio ma sens - bo klatkowanie jest tam, gdzie słabszy nie wyrabia, w pozostałych miejscach i tak jest płynnie.

---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni był napisany o 19:46 ----------

EDIT:
Myślę, że chodziło mi o ten artykuł: http://nvision.pl/Czy-moj-obecny-proces ... ils-1.html

Małe BTW ;]
http://nvision.pl/2-rdzeniowy-procesor- ... ils-1.html
I kolejna odsłona
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -4188.html.

Można by tak gadać i gadać, ale czy to ma sens? Wyobraź sobię, że ja mogę odpalić na wysokich detalach Bf'a z 20-40 fps avg. 35 przy czym po kilku minutach zaczyna ścinąć. Od czego? Nie wiem. Podam Ci filmik z konfiguracją niemal identyczną ode mnie http://www.youtube.com/watch?v=_HbXyMS72IE

PostNapisane: 17 gru 2011, 12:43 

W takim razie podkręce troche procesor chociaż i tak GTX nie rozwinie w pełni skrzydeł to narazie kupno nowego procka odpada, przynajmniej wiem teraz ze ma to jakis sens...

PostNapisane: 17 gru 2011, 12:52 

Jestem żywym przykładem tego, że procek w tej grze ma znaczenie i to duże. W bete zaczynałem grać na E5200+9600 GT 1GB, po 5-10 min grania, freezy, echo dźwięk itd, po przesiadce na Q6600 gra zrobiła się płynna przy tych samych ustawieniach graficznych ( low ). Ok mieisąca temu kupiłem GTX'a 570 i wręszcie mogłem cieszyć się grą na ustawienia High, po zrobieniu OC do wartości 3.5GHz było czuć jeszcze lepszą płynność w grze. O Ultra mogłem zapomnieć bo było wyraźnie za mało płynnie. Dwa dni temu włożyłem procka i5 i teraz z wielką przyjemnością gram na Ultra+reszte dodatków na max i po zmierzeniu frapsem średnio na Kaspianie mam 53 fps, więc jednak widać, że procek plus karta muszą być odpowiednio dobrane, względem siebie.
Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2