Soyka napisał(a):
Cześć
Ja może zadam trochę śmieszne pytania ale może to wynikać z tego że dopiero zacząłem "grywać" po jakiś 5-6 latach posuchy (prac, rodzina, do bani komp itp. Dopiero w styczniu złożyłem nowego i pierwszą grę jaką kupiłem to BF3).
1. Czy da się w trakcie gry rozmawiać z innymi zawodnikami tak jak to jest np. w CS? Słyszę tylko "automatyczne" rozkazy.
2. Co to jest ten SPM o którym rozmawiacie?
3. Czy warto przejść kooperacje? Oprócz tego że poćwiczymy to czy jakieś dodatkowe bronie nam się uaktywnią?
4. Jak dodać serwer do ulubionych. Ale chodzi o to jak np. ktoś mi podaje mi adres ip 62.xxx.xxx.xx?
5. Czy w BF- ie miesza się coś z configami aby się lepiej grało? Kilka lat temu jak grałem w CS to się config zmieniało. Ja gram na "suchym" BF takim jakiego kupiłem w sklepie i zainstalowałem. Coś proponujecie? Oczywiście w pełni legalnego bo żadnych czitów nie toleruje. Nie chcę też mieć przez jakiś program problemów na serwerach.
6. Czy ktoś słyszał w ostatnim czasie o jakiejś promocji Back to Karkland? Na allegro są tanie klucze ale na tym forum pisze aby ich lepiej nie kupować więc chcę kupić pudełko.
Czy ogólnie możecie coś podpowiedzieć odnośnie moich statów. Coś zmienić, skoncentrować się na czymś konkretnym? Próbuję grać każdą postacią. Może mniej snajperem bo nie mogę raczej ustać w jednym miejscu :]
Nick w grze to : Soyero
http://battlelog.battlefield.com/bf3/pl ... 393543394/Dziękuje i pozdrawiam
1. Nie da się rozmawiać przez mikrofon z innymi, nieznanymi tobie osobami na serwerach. Jednak jeśli chcesz podczas gry porozmawiać przez mikro z jakimś swoim kolegą - żaden problem.
Są dwa sposoby na to:
Pierwszym sposobem jest party na battlelogu:
Klikamy w prawym dolnym rogu na COM CENTER, co spowoduje rozwinięcie listy znajomych. Następnie klikamy na "Create Party"

Na samej górze rozwiniętej poprzez kliknięcie na COM CENTER mamy wyświetlonych znajomych, którzy są online. Zwyczajnie przeciągamy takiego znajomego i upuszczamy w odpowiednim miejscu okienka "Party". Wysyłamy mu w ten sposób zaproszenie do party. Jak zaakceptuje, to dołączy.
Powinniśmy już móc rozmawiać z daną osobą przez mikrofon. A jeśli nie możemy, to klikamy na napis "Join Voice", który na poniższym screenie otoczyłem czerwonym kółkiem:

Oczywiście kolega też musi dołączyć do kanału głosowego.
Kłódka otoczona przeze mnie fioletowym kółkiem służy do otwierania i zamykania party. Tylko owner(założyciel party) może z tej kłódki korzystać. Jeśli nie chcemy, by do naszej party mógł wejść każdy, kto tylko ma nas w znajomych - wtedy zamykamy. A jeśli nam to nie przeszkadza - otwieramy.
Zaś koło zębate otoczone przeze mnie żółtym kółkiem to po prostu 'opcje' naszego mikrofonu w party.

Warto tu zwrócić uwagę na to, co otoczyłem zielonym kółkiem.
Voice Activation - opcja, w której koledzy z którymi rozmawiasz usłyszą wszystko, co tylko twój mikrofon wychwyci. Nie będziesz musiał wciskać żadnego przycisku za każdym razem gdy będziesz chciał coś powiedzieć. Z drugiej strony koledzy mogą jednak usłyszeć to, czego nie chcesz by usłyszeli(rodziców, gości, psa, kogokolwiek).
Opcja Push-To-Talk to opcja, w której mikrofon pracuje tylko wtedy, gdy naciskamy określony przycisk. Wtedy koledzy nie usłyszą tego, co nie chcesz żeby usłyszeli(rodzice, sąsiedzi, goście, pies, ktokolwiek). Ja mam wybraną opcję Push-To-Talk i tylko z niej korzystam.
Poniżej(niebieskie kółko) możesz sobie ustawić przycisk, który w opcji Push-To-Talk będzie służył do aktywacji mikrofonu. Moim zdaniem najwygodniejsze do tego jest wciśnięcie rolki od myszy, ale to tylko moje prywatne zdanie.
Gdy wybierzemy opcję Voice Activation, to w tym samym miejscu będziemy mogli ustawić czułość wychwytywania dźwięków.
A jak zaprosić kolegę do znajomych, by potem można go było wciągnąć do party? To proste:
W miejscu oznaczonym czerwonym kółkiem wpisujemy nick naszego kolegi(w przypadku, w którym zrobiłem tego screena posłużyłem się pierwszym lepszym, losowym graczem). Jeśli jest kilka osób o podobnym nicku, wtedy z listy która nam wyskoczy wybieramy naszego kolegę. Klikamy na jego nick, co spowoduje że zobaczymy jego profil. Następnie klikamy na "Add as friend" oznaczone niebieskim kółkiem. Gdy kolega zaakceptuje nasze zaproszenie, mamy go już w liście znajomych.

Mówiłem, że są dwa sposoby, by rozmawiać przez mikrofon z kolegami. Drugim sposobem są zewnętrzne programy typu TeamSpeak albo Skype. Nie będę jednak tutaj uczył obsługi tych programów, bo na necie instrukcji ich obsługi jest wiele. Sam jednak od siebie powiem, że TeamSpeak jest dużo lepszy jeśli chodzi o komunikowanie się w grze.
2. SPM to w rozwinięciu "score per minute", czyli wynik na minutę. Po prostu parametr określający, ile przeważnie punktów średnio zdobywasz na każdą minutę gry.
3. Zależy, co kto lubi. W kooperacji można odblokować kilka nowych broni. Nie są to jakieś super bronie, ale myślę że warto je wypróbować.
4. Niestety nie wiem, jak wyświetlić właściwości serwera znając jego ip.
5. Nie słyszałem nigdy o czymś takim, co jednocześnie byłoby "legalne".
6. Nie słyszałem o żadnej promocji na Back to Karkand.
W sklepie powinien kosztować 50zł.
PS. A jak ktoś by się pytał, dlaczego mam czarnego battleloga, to cóż...
Better Battlelog oprócz wielu bardziej rozwiniętych statystyk i innych wspaniałych możliwości, o których DICE nie pomyślało - oferuje też możliwość zmiany skórki graficznej.