Teraz jest 4 mar 2025, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 paź 2012, 14:19 

Nie gram na ultra nawet jak włącze medium to się głosy powtarzają. Wcześniej nawet jak na ultra gralem to sie nie powtarzaly glosy nwet tej mgły nie było :|

PostNapisane: 5 paź 2012, 18:12 

Mofixil napisał(a):
camilo3 napisał(a):
bf3 siedzi na grafice.

Wpakuje GTX670 obok Q8300 i zobaczymy jak mi FPSy skoczą, zwłaszcza że aktualnie GTS450 więcej jak 80% użycia nie ma.
Twój argument to inwalida bo wszystko w komputerze musi być dobrane do siebie, niezależnie od gry czy aplikacji.

Napisałem na temat i3... wpakuj gtx 670 z i3 a wpakuj go z i5/i7 zero skoku fps przy bf3. Testowałem to na i3 oraz i5 tyle że na grafice hd 7770 przyrost fps..zerowy. A co do twojego procesora nie będę sie wypowiadał bo to zabytek:)
Jedyna kwestia w której przyznam Ci rację to to że komp powinien być dobrze dobrano bez ograniczania karty przez procesor i na odwrót .

PostNapisane: 5 paź 2012, 19:04 

camilo3 napisał(a):
Napisałem na temat i3... wpakuj gtx 670 z i3 a wpakuj go z i5/i7 zero skoku fps przy bf3. Testowałem to na i3 oraz i5 tyle że na grafice hd 7770 przyrost fps..zerowy.

No wiesz, i3 to taka popierdółka dwurdzeniowa która najpewniej by zaczęła się fajczyć przy większych rozwałkach...
Może i nie mam racji ale dla mnie pakowanie i3 w highendowy sprzęt dla gracza to głupota, bo to nie jest wystarczające, i tyle.

Powiedz mi jakie żeś testy powykonywał że takie wyniki masz :d

PostNapisane: 5 paź 2012, 19:22 

Mofixil napisał(a):
camilo3 napisał(a):
Powiedz mi jakie żeś testy powykonywał że takie wyniki masz :d

A o czym mówimy? wydaje mi się że o bf3. Poza tym popatrz na testy co jest wydajniejsze w grach 4-6-8 rdzeniowe AMD czy 2 jajowiec od intela? i3 ma wydajność wykręconego na ponad 4.0 phenoma II 965 black edition

PostNapisane: 5 paź 2012, 19:25 

camilo3 napisał(a):
A o czym mówimy? wydaje mi się że o bf3. Poza tym popatrz na testy co jest wydajniejsze w grach 4-6-8 rdzeniowe AMD czy 2 jajowiec od intela? i3 ma wydajność wykręconego na ponad 4.0 phenoma II 965 black edition

My tu mówimy o wydajności BF3 na i3, i5 i i7 a nie wojnie AMD vs. Intel gdzie AMD dostaje ostro po dupie od jakiegoś czasu, cóż, dostajesz to za co płacisz :D

Chcę się dowiedzieć w jakich warunkach przeprowadzałeś te testy że różnice między i3 a i5 były znikome.

PostNapisane: 5 paź 2012, 19:40 

W warunkach pokojowych temperatura 20 stopni wilgotność powietrza 50% brak ruchów powietrza.
Chcę ci uświadomić że liczba rdzeni nie ma ogromnego wpływu na gry gdyż większość gier korzysta jeszcze z 2 a garstka z 4. i3 i i5 to ten sam proces technologiczny ich wydajność jest ustosunkowana szybkością zegara oraz liczbą rdzeni.
i3 3,4 ghz + 7970 bf3 ustawienia 1920x1080 ulta 50 klatek
i5 + turbo 7970 te same ustawienia 58 klatek

PostNapisane: 5 paź 2012, 20:09 

Wciąż nie wiem w jakich warunkach dokonywałeś pomiaru.
Nie chodzi mi o detale i rozdzielczość a to w jakim miejscu w grze to robiłeś...
camilo3 napisał(a):
Chcę ci uświadomić że liczba rdzeni nie ma ogromnego wpływu na gry gdyż większość gier korzysta jeszcze z 2 a garstka z 4.

Afaik BF3 korzysta z 3 rdzeni...
Jednak imho lepszym rozwiązaniem jest mieć lekki nadmiar ty rdzeni (łolaboga, 1 rdzeń nie wykorzystywany przez grę, SAMĄ GRĘ, pomińmy systemy, obowiązkowego origina i obowiązkową przeglądarkę z obowiązkowym pluginem, komunikatory i inne ścierwa w tle...)

A ten brak ogromnego wpływu to jednak 50 a 58FPS, niby nie wiele ale to jest różnica o 10FPS a 2FPS do magicznego 60FPS które można nazwać absolutną płynnością, no, chyba że kogoś stać na ekran 120Hz...
camilo3 napisał(a):
i3 i i5 to ten sam proces technologiczny ich wydajność jest ustosunkowana szybkością zegara oraz liczbą rdzeni.

Topowy i5 (Ivy 3570K) ma 2x więcej rdzeni fizycznych, tyle samo wątków i około dwa razy więcej pamięci podręcznej L3 niż topowy model i3 (Ivy 3240).

PostNapisane: 5 paź 2012, 20:23 

Mofixil napisał(a):
No wiesz, i3 to taka popierdółka dwurdzeniowa która najpewniej by zaczęła się fajczyć przy większych rozwałkach...
Może i nie mam racji ale dla mnie pakowanie i3 w highendowy sprzęt dla gracza to głupota, bo to nie jest wystarczające, i tyle.

Dokładnie, otóż to i... masz rację :)

camilo3 napisał(a):
Chcę ci uświadomić że liczba rdzeni nie ma ogromnego wpływu na gry gdyż większość gier korzysta jeszcze z 2 a garstka z 4. i3 i i5...

Zgadzam się, większość gier korzysta jeszcze z 2 rdzeni ale... my tu w końcu rozmawiamy o BF3, jak słusznie zauważyłeś kilka postów wyżej (który tym samym wchodzi w skład tej "garstki"). A BF3 już pełnymi garściami korzysta z 3 rdzeni, dzięki zaś czwartemu jeszcze kilka FPSów przy odpowiednio wydajnej karcie graficznej (a za taką testowanego przez Ciebie HD 7770 przy Full HD uznać nie możemy) dodatkowo zyska. I to ja chcę uświadomić Tobie.

camilo3 napisał(a):
...to ten sam proces technologiczny ich wydajność jest ustosunkowana szybkością zegara oraz liczbą rdzeni.

He he, dowód na to, że pojęcia nie masz o czym piszesz. A stwierdzeniem dotyczącym liczby rdzeni sam sobie zaprzeczasz...

camilo3 napisał(a):
i3 3,4 ghz + 7970 bf3 ustawienia 1920x1080 ulta 50 klatek
i5 + turbo 7970 te same ustawienia 58 klatek

Kolejne testy tym razem już na HD 7970, zdecydowanie lepiej i sensowniej, jednakże... Wyniki to FPSy minimalne, maksymalne czy uśrednione? A przede wszystkim, jaka była metodologia Twoich testów? I czym testowałeś?

camilo3 napisał(a):
Napisałem na temat i3... wpakuj gtx 670 z i3 a wpakuj go z i5/i7 zero skoku fps przy bf3.

Zostawiłem sobie na deser bo dawno bardziej zabawnego stwierdzenia nie czytałem :roll: Sorki camilo ale czy Ty w ogóle orientujesz się cokolwiek w temacie, w którym się tak hmmm... osobliwie wypowiadasz? Naprawdę przeprowadzałeś jakiekolwiek testy czy po prostu zmyślasz? Albo trolujesz? Chociaż... nie odpowiadaj, domyślam się - gdzieś tam coś przeczytałeś, usłaszałeś, wyrwałeś z konteksu i bezmyślnie powtarzasz. Niestety :(

PS
Wiem, że jestem "trochę" złośliwy ale uwierz mi, że zasłużyłeś :roll:

PostNapisane: 5 paź 2012, 21:39 
Moderator forum

Dobry post i jeszcze lepsze podsumowanie Huzar :) camilo3 rzeczywiście nie ma pojęcia o czym pisze...

PostNapisane: 5 paź 2012, 22:34 

PL_Huzar napisał(a):
i3 to też proc dwurdzeniowy, a to właśnie ze względu na nie domaganie przede wszystkim proca masz taką róźnice między singlem, a multi.
Z i3 będzie ciut lepiej ale i tak będzie słabo. Trzeba kupić coś z 4 jajcami.

To co ty piszesz jest śmieszne skok fps przy takiej grafie jaką jest 7970 jest rzędu 8-10 fps ( wartość średnia) . W moich postach chodziło przede wszystkim aby uświadomić wam że między i3 a i5 różnica nie jest wielka, jest rzędu
17 % , różnica w cenie koło 45 %. Znam wile osób którzy posiadają i3 + gtx.... hd 7870+ i Cisną w bf na ultra przy dobrej ilości fps w multiplayer. Więc ogarnijcie się troszkę, doczytajcie i się douczcie . Btw bf3 korzysta z 4 rdzeni w 100%( była to lekka prowokacja w stronę mofixila który jest wszystko wiedzący) ale dwa rdzenie i3 radzą sobie wystarczająco i stwierdzenie "nie domaga" jest śmieszne.
Huzar a ty wyciągasz urywki z kontekstu . Nigdzie nie napisałem że i5 jest mniej wydajne , używałem stwierdzenia " porównywalnie"

PostNapisane: 5 paź 2012, 22:41 
Moderator forum

Prove it or it never happened...

PostNapisane: 5 paź 2012, 22:46 

Wujek google, może jak coś sami znajdziecie to się czegoś nauczycie. Jedyne w czym mnie poniosło to że napisałem że przy gtx 670 skok fps będzie zerowy.... mój błąd będzie nie zauważalny dla oka bo gra na i3 jest tak samo płynna.

PostNapisane: 6 paź 2012, 02:44 

camilo3 mój drogi, ja wiem (no dobra, domyślam się :) ) skąd Ty czerpiesz te swoje "rewelacje"... :D Nawet być może byłbym w stanie wskazać testy (albo raczej szczególnie jeden), na które pośrednio się powołujesz. Ale... czy Ty wiesz w ogóle jak się robi te laboratoryjne testy, wiesz jakie są priorytety, wiesz jaka jest metodologia? Pomyśl bo to wszystko jest logiczne i wręcz oczywiste. A to są fundamentalne sprawy dla wszystkich testów gier wieloosobowych (dlatego się ich zwykle nie robi i bazuje na SP. Dlaczego? Podpowiem - bo są nieprzewidywalne!). Te wszystkie portalowe testy w przypadku BF3 MP mają się nijak do rzeczywistości... a jestem przekonany, że właśnie na nich bazujesz nie zdając sobie sprawy jaką głupotę powielasz...

camilo3 napisał(a):
PL_Huzar napisał(a):
i3 to też proc dwurdzeniowy, a to właśnie ze względu na nie domaganie przede wszystkim proca masz taką róźnice między singlem, a multi.
Z i3 będzie ciut lepiej ale i tak będzie słabo. Trzeba kupić coś z 4 jajcami.

To co ty piszesz jest śmieszne skok fps przy takiej grafie jaką jest 7970 jest rzędu 8-10 fps ( wartość średnia) . W moich postach chodziło przede wszystkim aby uświadomić wam że między i3 a i5 różnica nie jest wielka, jest rzędu
17 % , różnica w cenie koło 45 %.

Ja doskonale wiem co piszę :) Karta graficzna (jakakolwiek z tych wystarczających!) nie ma tu nic do rzeczy (w ostateczności ma wpływ marginalny). Spadki FPS będą bo to jest zależne od wydajności procka.... GTX 670 będzie kompletnie inaczej pracował z i3 2120, a całkiem inaczej z i5 3570 czy choćby z Phenom 965. Twój cały wywód kupy się nie trzyma :D Spróbuj pograć w BF3 na dwurdzeniowym procku, jakimkolwiek :) Wrócisz z przeprosinami. A masz tu test z czasów przed patchami gdy BF był jeszcze "mało wymagającą" grą: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 15974.html Poszukaj innych by mieć lepsze obeznanie w temacie, a najlepiej... to sam pograj w BFa na 2 i 4-rdzeniowym procku - poczujesz róźnicę na własnej skórze.

PS
I ja nic nie wyrywam z kontekstu! Cytuję Twoje wypowiedzi tak jak sam je napisałeś. Ewentualna róźnica może wynikać z tego, że Ty nie rozumiesz co sam piszesz...

camilo3 napisał(a):
Znam wile osób którzy posiadają i3 + gtx.... hd 7870+ i Cisną w bf na ultra przy dobrej ilości fps w multiplayer. Więc ogarnijcie się troszkę, doczytajcie i się douczcie . "

Chyba w DM na serwerach dla 16/24 graczy... :) Co do ostatniego zdania - polecam przede wszystkim Tobie. I nie ściemniaj z tymi znajomi z i3 - kłamiesz jak z nut, jak to się mówi, i sam doskonale o tym wiesz. Zaprzeczysz? :)

PostNapisane: 6 paź 2012, 08:50 

http://www.youtube.com/watch?v=pnk6SEHMe6M
http://www.youtube.com/watch?v=Fx7Wnm81BRY
Nie będę już z tobą dyskutował jak dla mnie i3 radzi sobie bardzo dobrze w każdym trybie przy każdej ilości graczy

PostNapisane: 6 paź 2012, 10:49 

camilo3 napisał(a):
Nie będę już z tobą dyskutował jak dla mnie i3 radzi sobie bardzo dobrze w każdym trybie przy każdej ilości graczy

Zwłaszcza że w obu przykładach ilość graczy nie przekracza zapewne 32, może 24 na kanałach, lol.
Przez większość czasu na tych filmach absolutnie nic się nie dzieje, nie ma żadnego clusterfucka, to że przez większość czasu który można nazwać półidlem działa to dobrze nie znaczy że przy absolutnym rozpierdzielu też tak będzie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2