Tiaa, tyle to ja też wiem - i chcę tego uniknąć, bo jeszcze nie padłem na mózg żeby płacić za coś 2 razy drożej dostając tylko DVD (z kluczem) ale czytając dalej: "Posiadając już wcześniej zakupiony klucz można korzystać z obu wersji systemu". To się IMO dupy nie trzyma, tutaj asystent upgradu mówi że możesz korzystać tylko z danej architektury a na pudełku pisze coś innego ...
Dobra zrobiłem test na Virtualach instalując x32 i x64 na tym samym kluczu:
1. na wstępie mówię że klucz to pierwszy lepszy znaleziony na chomiku czy na innym shitcie (ale do wersji PRO)
2. wersja PRO systemu x64 wersja iso - od kolegi który robił upgrade z Visty x64
2. ------------------- x32 wersja iso - nabyta w sklepie torrent - z tego co czytałem to wersja Not touching prosto z M$ - ale mniejsza o to ... (korzystać z niego nie zamierzam, ani logować się nigdzie, a z VM raczej bez mojej wiedzy żadne ewentualne gówno się chyba nie przeciśnie na matkę ...)
---Dobra, jak to wyszło (VM HDD: 30GB, RAM: 4096MB - jakby miało to jakieś znaczenie):
- Uruchamiam instalacje x64 wklepuję klucz, ba działa leci dalej z instalacją, wszystko ładnie
- Uruchamiam instalacje x32 wklepuję klucz i też leci dalej, i też działa
--- Tylko nie wiem jak z aktywacją, bo nie wiem, na piracie się nie da sprawdzić
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
(i tutaj sa moje obawy) Dalej czytając, wyczytałem że w 8 zastosowano coś takiego że jeden system wyrejestrujesz, instalujesz gdzie indziej, rejestrujesz i powinno działać, czyli od razu OEM odpada na starcie z mojego punktu widzenia, ale o architekturze nic gizdy nie wspomniały ...
Czy tylko mi się wydaje czy M$ ma tylko w oczach $$$$ jak i tak klucz działa tu i tu (?marketing?)? Teraz mam mniejsze obawy przed szturmowaniem ich sklepu, ale nie rozwiane.
Chyba regulaminu nie złamałem? Chciałem się tylko dowiedzieć czy ta opcja działa i zarazem chciałem się pochwalić rezultatem, według mnie jest to na korzyść dla M$, i dla osób w podobnej sytuacji co ja