Sprawa jest doscyć prosta - wciąż w sporej ilości lokalizacji TPSA nie jest w stanie zaoferować Neostrady a nie ma problemów z SDI. Tam właśnie ktoś komu zależy na stałce zdecyduje się na SDI. Wydaje mi się, że w takim wypadku nie będzie płakał nad różnicą 10 PLN.
Neo+ nie należy chyba porównywać do SDI bo jest między nimi sporo różnic:
- prędkość (w wypadku nowej Neo vs SDI - niewielka różnica),
- stałe/dynamiczne IP (dla jednych wada dla innych zaleta),
- sposób podłączenia (Ethernet/USB vs RS232),
- spowolnienie podczas wykorzystywania telefonu w wypadku SDI,
- zakres numeracji IP (niesławne 83.x.x.x),
- dostępność instalacji w różnych lokalizacjach,
- różnica w cenie (150/99PLN vs 109PLN),
- limit downloadu w wypadku nowej Neo vs jego brak w Neo512 i SDI,
- skrzynka pocztowa/strona WWW w Neo vs ich brak w SDI,
- łatwość/trudność implemetnacji współdzielenia (Ethernet/USB w Neo albo Rs232 w SDI).
Jakby pewnie zgłębić temat - może się okazać, że jest tych różnic więcej - jednym słowem każdy oceni te rozwiązania inaczej.
Rozumiem, że oferty te nie są doskonałe z czym sie zreszta zgadzam, ale wydaje mi się, że lepiej że są takie jakie są, niż miło by ich w ogóle nie być!!! Pamiętam wielkie podniecenie jak wprowadzali SDI - wielki szał (ech,och,ach), teraz narzekamy na SDI. Niestety jesteśmy w tyle za Europą zachodnią zarówno z infrastrukturą telekomunikacyjną, prawem telekomunikacyjnym, rynkiem telekomunikacyjnym i w związku z tym z ofertami firm telekomunikacyjnych, więc nie oczekujmy cudów!!! My Polacy już tacy jesteśmy - Wieczni Malkontenci - zawsze cos jest źle, zawsze coś jest nie tak. Zmieńmy się... Carpe diem.
Pzdr,
Pre100
P.S.: Nie jestem pracownikiem TPSA.