Teraz jest 21 kwi 2025, 18:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: DVD authoring
PostNapisane: 27 lut 2004, 12:50 
Moderator forum

Pytanie do ludzi zajmujących się obróbką Video - szukam czegoś co pozwoli mi wykonać z materiału video płytkę DVD z menu (opcje ruchomych scen byłyby miłe :) ) chodzi mi o głównie o oprogramowanie i żeby żaden geniusz mi nie rzucił tekstem "poszukaj na google" - bo programów tego typu jest od groma a mnie interesuje co używają ludzie zajmujący się tym zawodowo. Szukam jeszcze softu do zrzutu divxa na DVD-RW w formacie DVD tak zeby można było go odtworzyć na stacjonarnym DVD.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lut 2004, 13:18 

No więc polecałbym Ulead DVD Workshop (pozwala tez na robienie VCD, SVCD) lub DVD Movie Factory.
Ten pierwszy nie pozwala niestety na animowane menu, lecz jest (jak dla moich potrzeb) dosyc dobry.
Tym drugim sie nie bawiłem, ale podobno pozwala na animowane menu.

Sciagnij sobie triala i przetestuj -> http://www.ulead.com

P.S. Tylko nie zapomnij po 30 dniach kupic oryginała :D (to chyba niezłomna zasada na tym forum :P)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lut 2004, 18:39 

Do stworzenia menu jest dobry JackRipper. Jest tani i prosty w obsłudze.

PostNapisane: 27 lut 2004, 18:43 

[Night]MaX napisał(a):
szukam czegoś co pozwoli mi wykonać z materiału video płytkę DVD z menu

Tanio i skutecznie - DVDLab
http://www.mediachance.com/dvdlab/
w pakiecie z Tsunami:
https://www.regsoft.net/regsoft/vieword ... ctid=65463

Za 128$ (obydwa programy mają chyba triale) dostajesz niezły wykop do DVD.
IMHO taniutko jak za możliwości tego boundla. Do szczęścia brakuje tylko pożądnego kodera AC3.

PostNapisane: 27 lut 2004, 19:12 
Moderator forum

[Night]MaX napisał(a):
Pytanie do ludzi zajmujących się obróbką Video

Piotr, Boby strzelił w 10-tkę.
Na początek odpuść inne, DVDLab ma świetne opcje w tworzeniu menu wyboru.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lut 2004, 21:36 
Moderator forum

dzięks chłopaki zaczynam poszukiwania softu.

a ze nabyłem dziś DVD-RW to sobie poeksperymentuję.

PS o w dupę własnie zobaczyłem screeny - toż to cały kombajn !!

Tytuł:
PostNapisane: 27 lut 2004, 22:42 

Ja takim czyms sie bawilem w nowym Nero

Tytuł:
PostNapisane: 27 lut 2004, 22:48 
Moderator forum

hmm właśnie wykonałem swoją 1 kopię DVD (oczywiście testowo) całe Bad Boys mi się zmieściło :) of course bez dubbingu hiszpańskiego :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2004, 00:04 
Moderator forum

hmmm oki chłopaki wszystko pięknie tylko DVD lab pozwala na wykonanie obrazu oraz motaż plików już wpostaci vob - a teraz jeszcze mi powiedzcie jak mam przekodować avi czy innego mpega do voba :)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2004, 00:43 
Moderator forum

[Night]MaX napisał(a):
hmmm oki chłopaki wszystko pięknie tylko DVD lab pozwala na wykonanie obrazu oraz motaż plików już wpostaci vob - a teraz jeszcze mi powiedzcie jak mam przekodować avi czy innego mpega do voba :)

Nie znajdziesz lepszego: TMPGEnc
Inaczej, masz tu miłą lekturkę przydatną każdemu początkującemu:
http://www.doom9.org/index.html?/mpg/avi2dvdr.htm

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2004, 00:45 

Oj! Nie tak... Nie "voba" ale w postaci "DVD compilant". Znaczy musisz mu wrzucać pliki już przekodowane do MPEG2.
DVDLab to program tylko i wyłącznie authoringowy. Pracuje na przygotowanych już materiałach.
Takie pliczki wypluwa z siebie między innymi (ze znanych mi robi to najlepiej) Tsunami . Dość popularny i łatwy w obsłudze (ma presety!) programik. Efekty jego pracy (jakość i szybkość) rozwalają inne, dużo droższe rozwiązania. Uproszczona wersja Tsunami jest w zestawie z DVDLabem za 128$. Linka juz dawałem.
Oczywiście zostaje jeszcze możliwość "zakupu" wersji legalnej "inaczej" ale to juz kwestia Twojego wyboru. Ja pracuję tylko na legalach.
PS1: Tsunami miało kiedyś MPEG2 w wersji trial na 30 dni. Spróbuj, może jest tak nadal. IMHO żałować nie będziesz :-)
PS2: Jak pierwszy raz odpaliłem DVDLaba, to myślałem, że ktoś mi podał złą cenę i kosztuje toto nie 100, a 1000$ :-)
PS3: Największym problemem pozostaje kodowanie do AC3. Dźwięk w postaci PCM jest diablo duży. Trza mieć "cuś" co zrobi AC3. Tanio nie jest :-(

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2004, 01:18 
Moderator forum

boby7[PL] napisał(a):
Oj! Nie tak... Nie "voba" ale w postaci "DVD

Boby, dobrze. Night miał na myśli zwykłego AVIka lub inny pochodny plik, który przeładuje na *.vob-a :wink: a np. TMG robi to bardzo zgrabnie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2004, 02:29 
Moderator forum

właśnie tak jak napisał Tomy - linka oblookałem ale na razie pojadę na trialach ponieważ chce się tylko pobawić oraz poćwiczyć taką zabawę next mój zakup to kamerka DV ale to jeszcze musi poczekać stąd już za wczasu wolę wiedziec ile mnie będzie kosztował pakiet softu jakbym chciał się potem bawić tym częsciej.

oki podsumowując:

1. na razie mam tylko analogowe zródełko więc przechwytuje sobie avika przepuszczam przez TMPGEnc dostaję vob'a. (z tego co zrozumiałem dostanę go bez dzwięku albo z dużym plikiem dzwiękowym- wyprostujcie jesli coś nie tak napisałem)
2. odpalam DVDlaba i tworzę sobie menu oraz podział na sceny
3. nagrywam i oglądam co spłodziłem :)

PS grzebiąc po stronkach adobe znalazłem jeszcze coś takiego ADOBE encore DVD coś na ten temat macie do powiedzenia ?

Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2004, 02:45 
Moderator forum

[Night]MaX napisał(a):
1. na razie mam tylko analogowe zródełko więc przechwytuje sobie avika przepuszczam przez TMPGEnc dostaję vob'a.

Ścieżkę z dźwiękiem też zrobi, spokojnie (w PCMie).

[Night]MaX napisał(a):
PS grzebiąc po stronkach adobe znalazłem jeszcze coś takiego ADOBE encore DVD coś na ten temat macie do powiedzenia ?

Nie zasmakowałem. Może Boby coś dopowie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lut 2004, 04:19 

Cały proces jak na dłoni :-)

Co do dźwięku... Nie ma specjalnie problemu z umieszczeniem normalnego dźwięku (48kHz/16bit/stereo) na płycie DVD. Problem w tym, że zajmuje dużo, cennego często miejsca na płytce. Standardem stał się dźwięk skompresowany w strumieniu AC3 (pozwala zakodować także audio wielokanałowe). Zasadniczo, żeby taki "normalny" dźwięk zamienić w AC3 należy użyć specjalnego programiku (lub pieruńsko drogich rozwiązań sprzętowych). Tsunami do pełnej wersji oferuje takie "cuś" jako plugin. Niestety jako triala go raczej nie uświadczysz(?). Musisz jakoś sobie z tym poradzić (szukaj czegoś o nazwie SoftEncode) albo pogodzić się będziesz musiał ze stratą miejsca na płytce.
W całej tej hecy z AC3 jest jeszcze jeden problem. Jeżeli będziesz chciał kodować materiał do AC3 to napotkasz całą masę technologicznych psikusów z tym związanych. Nie podejmuję się tutaj wyłuszczania sprawy. Zapewne sam znajdziesz na necie opis zagadnienia. Systemu FireAndForget nie uświadczysz w "tym temacie". Żeby to zrobić zawodowo trza niestety trochę zachodu.

Reasumując:
1. Nagrywasz materiał video do filmiku AVI (jak się da to od razu do formatu PAL 720x576).
Jeżeli montujesz to jakimś programem do edycji wideo to można często bezpośrenio z ich poziomu wyeksportować film do formatu mpeg2. Odradzam to jednak ze względu na szybkość i jakość kodowania. Tsunami jest AFAIK najlepsze.
Uwaga! Dane audio można na wstępie oddzielić od wideo, żeby później łatwiej można było je obrabiać w celu np. zmiany głośności lub innych takich (łatwo to zrobić przy pomocy ZNOWU!!! Tsunami). Da to także ew. możliwość przekonwertowania w kroku "przed DVDLabem" do formatu AC3, który DVDLab chętnie łyknie.

2. Filmik AVI dajesz Tsunamowi i wybierasz preset dla PAL MPEG2 ibp (DVD compilant). Powinien wypluć plik .mpv lub .m2v (o ile dobrze pamietam taki plik powstaje u mnie w pracy w wyniku sprzetowego kodowania).
Jeżeli Tsunam nie wiedzieć czemu robi voby(?) to też nie problem, bo AFAIK DVDLab także je łyka jako plik wejściowy.

3. Wypluty pliczek wskazujesz w DVDLabie jako materiał filmowy potrzebny w Twoim projekcie i ew. grupujesz go z odpowiednim (wcześniej "odklejonym") plikiem audio już zrobionym w AC3.

4. DVDLab kompiluje Twoje arcydzieło i umożliwia zapisanie pracy na HD lub wypalenie płytki DVD.
PS1: Pewnie coś poplątałem ale z grubsza to tak powinno wyglądać.
PS2: Może na początek pokombinuj z trialami prostszych programików(?) Wiele z nich ma już wbudowane kodery do MPEG2, a także do AC3. Ja osobiście polecam DVDLaba ze względu na rewelacyjne możliwości authoringowe w stosunku do ceny ale cały ten proces może to się z początku zdawać pokomplikowany(?).
Eeee tam! IMHO dasz radę! :D

Co do Encore! "Pierwsze koty za płoty" w dziedzinie DVD ze stajni Adobe. Zdania są podzielone. Pono całkiem OK ale wychodzi toto trochę drożej.

Strefa czasowa: UTC + 2