Zaxz napisał(a):
360W zasilacz przy takiej karcie to według mnie trochę za mało.
Wyglada na to, ze zasilacz wyrabia, ale pewnie na styk. Trzeba bedzie pomyslec o mocniejszym.
Zaxz napisał(a):
druga sprawa to być może złe chłodzenie, przeczytaj komentarze o tej karcie
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=S ... O+256+ULTIco prawda 256MB Ramu ale GPU ten sam.
Ja nie mam pasywnego chlodzenia. Jest cooler wypychajacy cieple powietrze na zawnatrz budki, z radiatorami na pamieci, ktore chlodzi.
Co do GPU, to juz sam nie wiem, bo okazuje sie, ze mam 16 potokow, a nie 12. Oto odczyt z ATITool: "Detected GPU Chip: R430 (554F), 16 Pipelines, 512 MB"
Tutaj jest opis jak sie odblokowuje potoki:
http://www.pcworld.pl/news/84314.html Wyglada na to, ze fabryka zrobila mi prezent. (600-700pln)
Przez moment myslalem, ze to moze przez te 16 potokow sie wiesza, ale wydaje mi sie, ze problem zostal ZDIAGNOZOWANY i usuniety.
Mianowicie mialem podkrecone pamieci z CL 2.5 na 2.0. Zmienilem na defaultowe 2.5 i udalo mi sie bez reseta ugrac 22 minuty, bo tyle trwala runda. Dziwne, ze przez 1.5 tygodnia na CL 2.0 nic sie nie walilo.
Nie pozostaje mi nic innego, jak zjesc kolacje, otworzyc piwko i porzadnie wieczorkiem przetestowac sprzet

Zaxz napisał(a):
cytat:
"Karta dobrze sie podkreca ale jak sie ja dociazy i nie ma sie dobrego
obiegu powietrza w obudowie to chlodzenie pasywne nie wyrabia i wiech
systemu lub restart (ponad 70 stopni) - tak jest w moim wypadku:( Rada?
Polozyc na radiatorze 8cm wentylatorek i po problemie temperatura karty w spoczynku spada do 39 (standratowo 55) stopni celcjusza a gdy jest
obciazona na maksa nie przekracza 55:) Ale i tak warta zakupu mimi tej
drobnej przypadlosci:)"
Obieg w budce wydaje mi sie, ze mam dobry. MIDITower Chiefteca + 2x80mm ArcticCooling wpycha + 120mm Fander wyciaga powietrze.
Jednak wytestuje chyba patent z 80mm polozona na grafe, bo w spoczynku mam 49C, a w BF2 dochodzi do 71C.
Bardzo Wam dziekuje, za rady i pomysly. Mam wielka nadzieje, ze bedzie juz wszystko OK ...jezeli nie, to pomeczymy temat dalej
EDIT: dodam, ze odpalalem na 1.22, zwracam mu honor