Veln napisał(a):
PIRO[poland] napisał(a):
Sory. Nie bardzo wiem jak moge nazwać ten ty broni który noszą ASSULCI. Karabiny Szturmowe? Karabin to jes poprawna nawa "K 98" albo "NO 4". A jak wiecie karabin maszyowy to karabin strzelający serią. Więc jak mam je nazywać?
Ja mysle ze powinno byc takie nazwy broni:
Broń Assaulta- karabin szturmowy
Broń medyka- karabin maszynowy
Broń inzyniera- karabin
Wnioskuje to z gry Europa Universalis II Wojna Światowa, gdzie jest rozbudowane drzewko technologi.Karabinmi mozemy nazwać nawet broń z XVI wieku

Z tego, co wiem właściwe określenia po angielsku to:
assault rifle
machine pistol
rifle
Przyjęło się, że broń nazywa się od amunicji do niej używanej.
Zarówno broń assaulta jak inżyniera (i snajpera) strzela aminicją karabinową, a broń medyka pistoletową. Stad określenia te powinny brzmieć:
assault - nabój karabinowy 762 lub podobne (zależy od strony) -
karabin szturmowy (można także karabinek szturmowy)medyk - nabój pistoletowy 0.44cala (10.62mm) lub 9mm -
pistolet maszynowy
inżynier - ta sama amunicja co assault -
karabin
Jak ktos nie wierzy niech poszuka - assault ma odpowiednik dzisiejszego Kałasza - można zlookać jak się go nazywa (można takze BAR-a poszukać, medyk Topsona, Shmeissera (MP 40, MP 18 ), lub Stena - łatwe do sprawdzenia. Co do broni inżyniera chyba nie ma wątpliwości. Dodatkowo zwiadowca (scout) ma tą samą broń co inzynier - jedynie z dodana optyką - w czasie 2 Wojny swiatowej nie było "dedykowanych" karabinów snajperskich - zwykle normalne u których stwierdzono lepszą niż przeciętna celność wyposarzano w celowniki optyczne. Stąd nieco lepsza celnośc karabinu snajperskiego przy identycznych obrażeniach. Jest jednak w grze pare nieścisłości - bronie assaultów Japończyków i Rosjan to RKM-y (ręczne karabiny maszynowe) a nie karabinki szturmowe - ale wynika to z faktu, że nie mieli oni swoich odpowiedników BAR-a i niemieckiego karabinka (zawsze zapominam jego nazwę). Bronie stacjonarne to następna nieścisłość - twórch gry nieco uprościli sprawę - MG Axisów to RKM (ręczny karabin maszynowy), a Browning M2 Allies to CKM (cięzki karabin maszynowy - wyraźnie w rzeczywistości mocniejszy od MG). Jest to wyraźnie uproszczenie, ale nam nie przeszkadza w grze więc sądze, że można je olać.