Teraz jest 9 wrz 2025, 13:16

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 08:17 

Veln napisał(a):
PIRO[poland] napisał(a):
Sory. Nie bardzo wiem jak moge nazwać ten ty broni który noszą ASSULCI. Karabiny Szturmowe? Karabin to jes poprawna nawa "K 98" albo "NO 4". A jak wiecie karabin maszyowy to karabin strzelający serią. Więc jak mam je nazywać?

Ja mysle ze powinno byc takie nazwy broni:

Broń Assaulta- karabin szturmowy
Broń medyka- karabin maszynowy
Broń inzyniera- karabin

Wnioskuje to z gry Europa Universalis II Wojna Światowa, gdzie jest rozbudowane drzewko technologi.Karabinmi mozemy nazwać nawet broń z XVI wieku :D

JA bym to nazwał tak :

Broń asaulta: trzy strzały i nieżyjesz lub 20 kg złomu
Broń medyka : cały magazynek wypruty i może zginiesz lub pukawka na kapiszony
Broń Inżyniera i snajpy : jeden strzał jeden zabity lub cały magazynek i nic

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 09:01 
Moderator forum

Veln napisał(a):
PIRO[poland] napisał(a):
Sory. Nie bardzo wiem jak moge nazwać ten ty broni który noszą ASSULCI. Karabiny Szturmowe? Karabin to jes poprawna nawa "K 98" albo "NO 4". A jak wiecie karabin maszyowy to karabin strzelający serią. Więc jak mam je nazywać?

Ja mysle ze powinno byc takie nazwy broni:

Broń Assaulta- karabin szturmowy
Broń medyka- karabin maszynowy
Broń inzyniera- karabin

Wnioskuje to z gry Europa Universalis II Wojna Światowa, gdzie jest rozbudowane drzewko technologi.Karabinmi mozemy nazwać nawet broń z XVI wieku :D

Z tego, co wiem właściwe określenia po angielsku to:

assault rifle
machine pistol
rifle

Przyjęło się, że broń nazywa się od amunicji do niej używanej.
Zarówno broń assaulta jak inżyniera (i snajpera) strzela aminicją karabinową, a broń medyka pistoletową. Stad określenia te powinny brzmieć:

assault - nabój karabinowy 762 lub podobne (zależy od strony) - karabin szturmowy (można także karabinek szturmowy)medyk - nabój pistoletowy 0.44cala (10.62mm) lub 9mm - pistolet maszynowy
inżynier - ta sama amunicja co assault - karabin

Jak ktos nie wierzy niech poszuka - assault ma odpowiednik dzisiejszego Kałasza - można zlookać jak się go nazywa (można takze BAR-a poszukać, medyk Topsona, Shmeissera (MP 40, MP 18 ), lub Stena - łatwe do sprawdzenia. Co do broni inżyniera chyba nie ma wątpliwości. Dodatkowo zwiadowca (scout) ma tą samą broń co inzynier - jedynie z dodana optyką - w czasie 2 Wojny swiatowej nie było "dedykowanych" karabinów snajperskich - zwykle normalne u których stwierdzono lepszą niż przeciętna celność wyposarzano w celowniki optyczne. Stąd nieco lepsza celnośc karabinu snajperskiego przy identycznych obrażeniach. Jest jednak w grze pare nieścisłości - bronie assaultów Japończyków i Rosjan to RKM-y (ręczne karabiny maszynowe) a nie karabinki szturmowe - ale wynika to z faktu, że nie mieli oni swoich odpowiedników BAR-a i niemieckiego karabinka (zawsze zapominam jego nazwę). Bronie stacjonarne to następna nieścisłość - twórch gry nieco uprościli sprawę - MG Axisów to RKM (ręczny karabin maszynowy), a Browning M2 Allies to CKM (cięzki karabin maszynowy - wyraźnie w rzeczywistości mocniejszy od MG). Jest to wyraźnie uproszczenie, ale nam nie przeszkadza w grze więc sądze, że można je olać. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 10:07 

przestancie mi tu pieprzyc głuposci, ja sie troche znam na broni

bron assault(doslowne tlumacazenie to szturmowiec) to ręczny karabin maszynowy(alianci, japonia w patchu 1,4), lub szturmowy karabin automatyczny(czyli maszynowy, łaczy w sobie ceche karabinu samopowtarzalnego i samoczynnego)

medyk ma pistolet maszynowy strzelajacy nabojami pistoletowymi(sama nazwa wskazuje) 9mm parabellum(o ile dobrze pamietam)

a inzynier ma powtarzalny karabin szturmowy, czyli taki, w ktorym , po kazdym stzrale musi samodzielnie dokonac przeladowania

gwoli scislosci zawadowca (scout) ma karabin wyborowy(z celownikiem optycznym), w tym przypadku powtarzalny

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 10:09 

niemiecki karabin szturmowy (automatyczny, ten co ma go assault) to sturmgewehr 44, a browning automatic rifle (bar) to tez reczny karabin maszynowy xeno:)

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 12:35 
Oldboy Battlefield.pl

drzyjcie ziemniaki 8)
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 12:37 
Moderator forum

Cytuj:
przestancie mi tu pieprzyc głuposci, ja sie troche znam na broni

Wiwat qltura

Cytuj:
Medyk ma pistolet maszynowy strzelajacy nabojami pistoletowymi(sama nazwa wskazuje) 9mm parabellum(o ile dobrze pamietam)

Jak byś sie tak znał na broni wiedziałbyć, że może Sten i Shmeisser są na 9mm parabellum, ale Thompson (wzór 1928 A1 z magazynkiem pudełkowym i bez osłabiacza podrzutu) nie - on jest na amunicje 0.45 cala czyli 10.62 mm - tą samą co Colt (Colt 1911 A1 dokładniej). Czyli jedna aż tak dobrze się nie znasz.

Cytuj:
a inzynier ma powtarzalny karabin szturmowy, czyli taki, w ktorym , po kazdym stzrale musi samodzielnie dokonac przeladowania

Ja bym to określił jako noramlny karabin, ale tu sie nie będe sprzeczał o drobiazgi -jak ktoś jednak interesi się drobiazgami - niech tu looknie jest dokładny opis broni z BF-a:

http://world.guns.ru/rifle/rfl02-e.htm

http://world.guns.ru/rifle/rfl07-e.htm

http://world.guns.ru/rifle/rfl03-e.htm

http://world.guns.ru/rifle/rfl04-e.htm

Cytuj:
gwoli scislosci zawadowca (scout) ma karabin wyborowy(z celownikiem optycznym), w tym przypadku powtarzalny

Looknij na oznaczenie - ma dokładnie ten sam karabin co inzynier, tylko że z optyką

Co do Stg.44 - looknij na link - assault rifle jak byk pisze:

http://world.guns.ru/assault/as51-e.htm (bardzo solidna stronka)

Co do BAR-a masz racje:

http://world.guns.ru/machine/mg36-e.htm

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 13:28 

myslisz ze jak se raz przeczytalas jakis opis i to na zagranicznej stronie to wszystko wiesz ?
GÓWNO wiesz i sie nie udzielaj, w tych sprawach jeste laikiem, a ze do thompsona jest inn a amunicja to wiem, tylko mi sie nie chcaiło wtedy przypomniec jaka, podalem 9mm parablellum bo to najpopularniejszy typ amunicji pisoletowej.
Ja sie bronią juz od roku interesuje.I ucze sie niemieckiego, wiec mi nie ********* ze niemiecki karabin sturmgewer 44 nazywa sie assault rifle(buahahaha)

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 13:38 

Maciejek napisał(a):
myslisz ze jak se raz przeczytalas jakis opis i to na zagranicznej stronie to wszystko wiesz ?
GÓWNO wiesz i sie nie udzielaj, w tych sprawach jeste laikiem, a ze do thompsona jest inn a amunicja to wiem, tylko mi sie nie chcaiło wtedy przypomniec jaka, podalem 9mm parablellum bo to najpopularniejszy typ amunicji pisoletowej.
Ja sie bronią juz od roku interesuje.I ucze sie niemieckiego, wiec mi nie ********* ze niemiecki karabin sturmgewer 44 nazywa sie assault rifle(buahahaha)

moze i sie uczysz niemieckiego ale radze ci zaczac od nauki kultury osobistej. a tak wogole jezeli interesujesz sie bronia od roku to i tak jestes cienki bo rok to strasznie malo :]

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 13:50 

a ty nic w ogole nie wiesz o broni wiec sie nie udzielaj

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 13:54 
Moderator forum

maciejek albio przestaniesz rzucac miesem i zaczniesz szanowac innych userow albo dostaniesz banana, to nie grozba - to informacja

a jak sie uczysz niemieckiego to powinienes wiedzec ze stg44 sie pisze sturmgewehr a nie "sturmgewer" :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 13:59 

Maciejek napisał(a):
a ty nic w ogole nie wiesz o broni wiec sie nie udzielaj

a skad wiesz ze nie wiem nic o broni? jasnowidz jestes?
a tak wogole to wez troche zluzuj batona bo niemily jestes.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 14:12 
Oldboy Battlefield.pl

Misiek_Blcha?? 2??
Maciejek_Blacha??
:lol: a co do twojego podpisu to: chodzcie w kupie pilot bedzie mial mniej roboty :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 14:12 

Okota juz sie nie moge doczekac az wsiade do takiego cacka :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 14:16 
Oldboy Battlefield.pl

bueheheheh no nie moge z goscia co za oszolom widzieliscie skad maciejek chcial wzucic Avatara?? nie?? to prosze "http://c:/WINDOWS/Temporary%20Internet%20Files/favicon.ico"

Tytuł:
PostNapisane: 1 sie 2003, 14:18 

wiem tylko że ktoś tu nie elegancko sie zachowuje :evil:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2