artih napisał(a):
... z czym się zgadzam oczywiście bo sam o tym pisałem.
Pisałeś, że nie znasz testów ukazujących wyższość podkręconego 6600GT nad gołym 6800.
Chciałeś syntetyka, poszedłem dalej ... dałem Ci dowód na wartość realną i pomimo różnic nadal uparcie twierdzisz co innego.
Dokładnie interpretuję różnice wynikające z ukazanych faktów bez profesorkich analogii i wyczytanego teoretyzowania, które mi zarzuciłeś.
Wybacz, ale mam już niesmak. Wszedłeś komentując waląc hasłami jak z grubej rury, personalizując do Mayka i vide mnie samego, a teraz celowo starasz się wprowadzić w kolejne wątki, które nie mają nic wspólnego z głównym problemem.
artih napisał(a):
Nie sądzę tez, żeby poza grą Doom3 (gdzie jest specjalny tryb w którym tekstury wogóle nie sa kompresowane i mają po 200-400Mb) było potrzabne więcej niż 128Mb RAM (piszesz o tym).
Mylisz się. Jeśli mocno obciążasz jednostki teksturujące układ musi mieć miejsce na zapis danych przy teksturach (szczególnie powyżej rozdz. 1024x768). Zapis systemowy z wykorzystaniem pamięci komputera zbyt mocno spowalnia kartę. Stąd przyszła rewolucja w dziedzinie grafik, gdzie już zapowiedziano 512MB karty.
artih napisał(a):
Zresztą to dziwna interpretacja zblizonych wyników tego testu - 6600GT też ma 128Mb RAM'u.
Próbuje na siłę Ci pokazać, że większe taktowanie pamięci 128-bitowych ukazuje sens w twierdzeniu o zrównoważeniu lub wyższości nad teoretycznie mocniejszym konkurentem. Dla mnie nic nowego.
artih napisał(a):
Myślę, że z dyskusją daleko nie zajdziemy - już wyraziłem swoją opinie, że GeForce 6800 w swym zaawansowaniu technologicznym poprostu nie jest w niczym karta wolniejszą od "wykastrowanej" acz "wyżyłowanej" karty 6600GT.
Szkoda, że piszesz to dopiero na sam koniec. Początek ukazywał zupełnie co innego.