Teraz jest 29 lis 2024, 20:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 09:41 
Moderator forum

Okota napisał(a):
ludzie..
bf2 to zupelnie nowy engine... jakie bedzie mial wymagania jak skoncza optymalizacje tego nie wie nikt...
ale ja bym sie nie spodziewal takich jak bf42...

Okota...wyluzuj proszę, bo przyciąłeś w nie teń deseń co trzeba.
Moje wywody odnoszą się głównie do kwestii grafik i różnic w konkretnych klasach wydajności.
Napisałem (napisano) przeciecież, iż reszta będzie poddana korekcie w momencie jak gra się ukaże.
Mam nadzieję, że wstrzymanie premiery Dema da potencjalnym maruderom posiadającym sprzęt ze średniego pułapu da troszeczkę czasu na "wstrzymanie" i na jakiś czas wszelkie proroctwa pójda w zapomnienie.

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 10:35 
Moderator forum

Ale z Ciebie sztywniak Mayek ... przepraszam (starszego) Pana Mayka jesli poczuł się urażony mą młodzieńczą prostotą i nieskomplikowaniem charakteru :lol:

Tomy - za to z Ciebie niezły "profesjonalista".

Tomy[PL] napisał(a):
6600 GT ma szybszy rdzeń i pamięci - ale ma 8 potokow i 128 bit pamieć a 6800 ma 12 potokow i 256 bit pamieć. Syntetycznie istnieją programy, które w niektórych przypadkach ukazują minimalną wyższość 6600 nad 6800. Mowa o wersji 6600 po mocnym o/c - to ważne. Zasadność jest bardzo prosta: jesli coś nie potrzebuje dużego fillrate'u, a wymaga dużej ilości operacji to 6600 może byc zdecydowanie szybsze.

Poproszę o przykład - bo nie widziałem żadnego, nawet syntetycznego testu w którym 6600GT (nawet po O/C) byłby szybszy od zwykłego 6800 :D

Więc "profesorku" - także proszę o rzetelnośc ... jesli w moich wypowiedziach Ci jej brakuje :idea:

Tomy[PL] napisał(a):
Mylisz się niczym nieroformowalny bufon, udający mega sprzętowca. Poczytaj sobie troszeczkę The Inquier, ba nawet komercyjnego Toma i ponownie powróć do tematu.

Tutaj to Ty się mylisz (oceniają np. kogoś po 1 wypowiedzi nt.).
Czytam wiele i wiem już nie tak mało jak Ci się wydaje. Swojego zdania się nie wstydzę. I nie ograniczam się do czytania The Inquier i Toma ... co raczej u Ciebie można zaobserwowac :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 11:03 
Moderator forum

artih napisał(a):
Tomy - za to z Ciebie niezły "profesjonalista".

Kipisz jadem ... wyluzuj.

artih napisał(a):
Poproszę o przykład - bo nie widziałem żadnego, nawet syntetycznego testu w którym 6600Gt (nawet po O/C) byłby szybszy od zwykłego 6800 :D

Mało widziałeś, albo sobie po prostu jaja robisz.

FarCry, najbardziej korzystający z nowych możliwości zaimplementowanych w układzie:

http://www.digit-life.com/articles2/dig ... -1024.html

Teraz wyobraź sobie jeśli potrafisz różnice o/c układu 6600 przy założeniu 20% podkręcenia pamięci i rdzenia.

Liczę na inteligentne wyciągnięcie wniosków oparte na podstawie lektury w dziale "konkluzje"

Pamiętaj, że w zestawieniu udział biorą układy non o/c.
Zauważ jak 6600GT wyprzedza 6800 ze 128MB pamięciami.

W innym przypadku dalsza dysputa w z Twoim impertynenckim podejściem nie ma sensu.

artih napisał(a):
Więc "profesorku" - także proszę o rzetelnośc ... jesli w moich wypowiedziach Ci jej brakuje :idea:

Fakty powyżej.

artih napisał(a):
Tutaj to Ty się mylisz (oceniają np. kogoś po 1 wypowiedzi nt.).

Oceniam to co widzę. Widzę arogancję i brak kultury.

artih napisał(a):
Czytam wiele i wiem już nie tak mało jak Ci się wydaje. Swojego zdania się nie wstydzę. I nie ograniczam się do czytania The Inquier i Toma ... co raczej u Ciebie można zaobserwowac Wink

Czytanie fachowego czasopisma (czyt.portali) przyjmę za komplement.
Pamiętaj, że sztuką jest wyciagnąć rozsądne wnioski z zaczytanej teorii, bez bicia piany o własne zdanie. Faktów nie zmienisz bez względu jakiego jesteś wyznania.

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 11:21 
Moderator forum

artih napisał(a):
Ale z Ciebie sztywniak Mayek ... przepraszam (starszego) Pana Mayka jesli poczuł się urażony mą młodzieńczą prostotą i nieskomplikowaniem charakteru :lol:

I dobrze że przepraszasz..z PRGK nie zadzieraj bo bedziesz miał zaraz całe na łbie kolego.

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 11:43 
Moderator forum

Juz się boję i drżę :lol:

Tomy - jesli mnie wzrok nie myli (a raczej nie) to różnica, którą przytoczyłeś to 1,8 FPSa :D
Zapewne z doświadczenia wiesz, że jest to liczba która mieści się w granicach tolerancji błędu. Swoją droga - nie sądzisz, że mając tak niskie taktowanie GeForce 6800 tez niexle się podkręci (mimo, iż nie dysponuje pamięciami GDDR3) :?: :roll:

Nie wiem czy się zgodzisz, ale uważam że w karcie GeForce 6800 128Mb zawarte jest o wiele więcej możliwości "przyspieszenia" jej niż w wyżyłowanym już lekko (choć podobno sa tacy którzy pamieci puszczają na 1280MHz bez zbytnich kombinacji z chłodzeniem) GeForce 6600GT :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 11:46 
Moderator forum

artih napisał(a):
Tomy - jesli mnie wzrok nie myli (a raczej nie) to różnica, którą przytoczyłeś to 1,8 FPSa :D
Zapewne z doświadczenia wiesz, że jest to liczba która mieści się w granicach tolerancji błędu. Swoją droga - nie sądzisz, że mając tak niskie taktowanie GeForce 6800 tez niexle się podkręci (mimo, iż nie dysponuje pamięciami GDDR3) :?: :roll:

Brniesz w ślepy zaułek. Dyskusja tyczy się 6600GT o/c vs 6800 non o/c.
Idąc tokiem Twojego rozumowania za chwilę się okażę, że liderem stawki będzie zupełnie inny układ.

artih napisał(a):
Nie wiem czy się zgodzisz, ale uważam że w karcie GeForce 6800 128Mb zawarte jest o wiele więcej możliwości "przyspieszenia" jej niż w wyżyłowanym już lekko (choć podobno sa tacy którzy pamieci puszczają na 1280MHz bez zbytnich kombinacji z chłodzeniem) GeForce 6600GT Rolling Eyes

Nie. Kiepskie wyniki 6800 wersji 128MB to wina małej ilości ramu. Pomimo 256bitów, tekstury nie mają wystarczającej ilości miejsca aby być lokowane w pamięci - stąd podcięte skrzydała. Nie zapominaj też o czasach dostepu. Kwestia podkręcenia jest sprawą drugorzędną - po lekkim o/c 6800 wyprzedzi nawet i dobrze podkręconego 6600GT.

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 12:36 
Moderator forum

===Tomy===[PL] napisał(a):

Brniesz w ślepy zaułek. Dyskusja tyczy się 6600GT o/c vs 6800 non o/c.
Idąc tokiem Twojego rozumowania za chwilę się okażę, że liderem stawki będzie zupełnie inny układ.

Najpierw piszesz to ...

... po czym sam przytaczasz taki sam argument:

... po lekkim o/c 6800 wyprzedzi nawet i dobrze podkręconego 6600GT.

... z czym się zgadzam oczywiście bo sam o tym pisałem.

Nie sądzę tez, żeby poza grą Doom3 (gdzie jest specjalny tryb w którym tekstury wogóle nie sa kompresowane i mają po 200-400Mb) było potrzabne więcej niż 128Mb RAM (piszesz o tym).
Zresztą to dziwna interpretacja zblizonych wyników tego testu - 6600GT też ma 128Mb RAM'u. :D

Myślę, że z dyskusją daleko nie zajdziemy - już wyraziłem swoją opinie, że GeForce 6800 w swym zaawansowaniu technologicznym poprostu nie jest w niczym karta wolniejszą od "wykastrowanej" acz "wyżyłowanej" karty 6600GT.

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 12:59 

Ale jesteście głupki :lol: . Sio do komisji sejmowej :!:

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 13:15 
Moderator forum

artih napisał(a):
... z czym się zgadzam oczywiście bo sam o tym pisałem.

Pisałeś, że nie znasz testów ukazujących wyższość podkręconego 6600GT nad gołym 6800.

Chciałeś syntetyka, poszedłem dalej ... dałem Ci dowód na wartość realną i pomimo różnic nadal uparcie twierdzisz co innego.

Dokładnie interpretuję różnice wynikające z ukazanych faktów bez profesorkich analogii i wyczytanego teoretyzowania, które mi zarzuciłeś.

Wybacz, ale mam już niesmak. Wszedłeś komentując waląc hasłami jak z grubej rury, personalizując do Mayka i vide mnie samego, a teraz celowo starasz się wprowadzić w kolejne wątki, które nie mają nic wspólnego z głównym problemem.

artih napisał(a):
Nie sądzę tez, żeby poza grą Doom3 (gdzie jest specjalny tryb w którym tekstury wogóle nie sa kompresowane i mają po 200-400Mb) było potrzabne więcej niż 128Mb RAM (piszesz o tym).

Mylisz się. Jeśli mocno obciążasz jednostki teksturujące układ musi mieć miejsce na zapis danych przy teksturach (szczególnie powyżej rozdz. 1024x768). Zapis systemowy z wykorzystaniem pamięci komputera zbyt mocno spowalnia kartę. Stąd przyszła rewolucja w dziedzinie grafik, gdzie już zapowiedziano 512MB karty.

artih napisał(a):
Zresztą to dziwna interpretacja zblizonych wyników tego testu - 6600GT też ma 128Mb RAM'u. :D

Próbuje na siłę Ci pokazać, że większe taktowanie pamięci 128-bitowych ukazuje sens w twierdzeniu o zrównoważeniu lub wyższości nad teoretycznie mocniejszym konkurentem. Dla mnie nic nowego.

artih napisał(a):
Myślę, że z dyskusją daleko nie zajdziemy - już wyraziłem swoją opinie, że GeForce 6800 w swym zaawansowaniu technologicznym poprostu nie jest w niczym karta wolniejszą od "wykastrowanej" acz "wyżyłowanej" karty 6600GT.

Szkoda, że piszesz to dopiero na sam koniec. Początek ukazywał zupełnie co innego.

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 15:37 

MK napisał(a):
6600GT jest zależny od wydajności procka??czy opłaca się go kupować do np. a2000+??czy raczej dużej różnicy nie zobacze ze względu na słaby proc??

Wszystkie nowe układy GPU już dawno straciły (R9800, FX5900) zauważalną zależność względem skalowalności do CPU. Nie znaczy to, że równic w ogóle nie ma, jednak są one na tyle niezauważalne w popularnych grach pogoń za magicznymi Mhz nie ma sensu. Średnio przy 2Ghz w każdej klasie procesora można spokojnie zainwestować nawet i w 6600GT. Pamiętaj, że w żaden sposób nie zrekompensujesz braków w niewyrabialności architektury układu graficznego. Jeśli dysponujesz Athlonem, ze średnim potencjałem o/c inwestycja tylko w grafike pokroju 6600GT w zupełności wystarczy.

Jeśli pytanie traktuję jako czystą teorię odnosząć się do nowego BF2 to odpowiedź brzmi: poczekajmy z wyrokami do czasów premiery.

Witam,

Czy zatem dysponujac nastepujacym sprzetem:

Athlon 2000xp
Plyta Gigabyte GA7VAX
1 GB Ramu
Radeon 9000Pro

..i zakladajac, ze zmieniam grafe na GF6600 GT, sugerujesz, ze zmiana proca na A643000/3200 plus oczywiscie do tego plyta glowna, nie ma wiekszego sensu?

Z Twojego postu wynika, ze przyrost mocy jest niewielki, wzrost inwestycji natomiast dosc znaczny :/

Bede wdzieczny za odp.

PS. I nie pytam jaka bedzie roznica w fpsach w BF2 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 16:13 
Moderator forum

bAd napisał(a):
..i zakladajac, ze zmieniam grafe na GF6600 GT, sugerujesz, ze zmiana proca na A643000/3200 plus oczywiscie do tego plyta glowna, nie ma wiekszego sensu?

Wydajnościowo, po analizie wszelkich materiałów jakie dostępne sa w sieci względem konieczności poniesienia kosztów (znacznych) różnica nie powali na kolana i zakup mijający się z celem.

Rozważ zakup dobrze kręcącego się Semprona (wersje 2500+@2250Mhz), taniej i mniejsza strata wydajność/cena w zestawieniu z grafiką.

bAd napisał(a):
Z Twojego postu wynika, ze przyrost mocy jest niewielki, wzrost inwestycji natomiast dosc znaczny :/

To nie jest autorskie twierdzenie - to konkluzja jaką wysnuje każdy zorientowany w temacie dokonując przeglądu możliwości dostępnego sprzętu. A64 nie kupuję się tylko do gier.

bAd napisał(a):
PS. I nie pytam jaka bedzie roznica w fpsach w BF2 ;)

Kamień z serca ... :-)

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2005, 16:58 
Moderator forum

Cytuj:
PS. I nie pytam jaka bedzie roznica w fpsach w BF2

Z takim pytaniem to do wrozki by trzeba isc ;)

Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2005, 19:01 

Panowie a co sadzicie o Gforce fx 5900 tx ultra ????

Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2005, 19:14 

Okota napisał(a):
www.skapiec.pl

Okota co to kurde mialo byc?????????????? :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 14 mar 2005, 19:25 

adres sklepu internetowego a niby co :?: :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2