Pozwolę sobie odpowiedzieć na kilka postów.
Z tego co wiem w B3 ma być coś w rodzaju "theater mode" więc jakość się poprawi. Jak wspomniałem na swoim kanale nie mam "Hauppauge HD-PVR" i obecnie nagrywam Fuji.
Oglądając gameplay'e z PC w 1080p powiem, że nie ma większej różnicy w tym co widziałem jak grałem na PS3. Przynajmniej jeśli chodzi o Metro.
Wspomaganie? Heh dobre... Widać, że nigdy nie grałeś w FPSa na konsoli. To nie działa tak jak może się wydawać PCtowcowi czyli, że celujesz w 1 miejsce, a on sam nakierowuje na przeciwnika. Tak na prawdę momentami ma się wrażenie, że nie działa, a już na pewno nie tak jakbyśmy sobie tego życzyli.
Dla przykładu moment jak przeskakuje przez murek i zabijam to był mój ruch na padzie, a nie "aim assist" (innym razem mi nie wyszło) tym bardziej, że ten nie działa przy celowaniu z biodra
Ja z kolei nie zazdroszczę latania heli czy jetem na myszce

Mówisz, że bym padł przez pierwsze 1,5min filmiku na PC. Nie sądzę. Sam nieraz widziałem gameplay z PC gdzie sobie myślałem "ale tam cieniasy grają. Koleś już dawno powinien leżeć". To kwestia kilku czynników jak znajomość otoczenia, nagłośnienie (słyszysz gdzie kto jest) itp itd
Dla przykładu na ostatniej parze M-COMów (defence) miałem fajną akcję na piętrze w budynku bez M-COMa. Wchodzę a tam 4 kolesi i 5ty wchodzi. 4 rozwaliłem na 1 magazynku (chyba miałem na 3ch headshoty) a 5go z sidearma I gra się skończyła. Gdybym to nagrał (na dodatek w HD) i powiedział, że to na PS3 to też by były twierdzenia, że na PC bym leżał, ale gdybym nie powiedział...
Faktycznie na myszce w takie gry gra się lepiej bo celujesz całą dłonią a nie kciukiem (można się też szybciej obrócić), ale gra na padzie daje masę frajdy