Teraz jest 18 lis 2024, 00:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2012, 17:25 

Mam nadzieję, że wyrośnie z tego użyteczny temat, w którym w jednym miejscu nowicjusze będą zadawali lamerskie pytania, zaś wetereni cierpliwie na nie odpowiadali :) Battlelog i BFowe statystyki to jedne z moich ulubionych ostatnio "lektur" ale wielu informacji w nich niestety brakuje (dla niektórych pewnie tych z gatunku oczywistych), szczegołnie takich czysto growych i praktycznych. Jako, że jestem multiFPSowym świeżakiem to ciągle nie za bardzo wiem jak co działa, kiedy i do czego lepiej działa oraz... dlaczego nie działa (tak było z rakietami p-z w czołgu w moim przypadku) :) Zacznę na dobry początek.

Bojowe wozy piechoty:
ATGM - to też trzeba namierzyć laserem? Jakie obrażenia zadają?
APFSDS-T - właśnie odblokowałem ale nie miałem jeszcze okazji postrzelać. Tym można walić normalnie na zmianę z głównym działem, prawda? Jakie zadają obażenia? Tylko pojazdom czy pechociarzy też można poczęstować?

Czołgi:
- owe rakiety p-z - do walki z pojazdami naziemnymi wystarczy, że sam kierowca namierzy i wystrzeli. Samo namierzanie trwa chwilę (3 s może). Można dzięki nim prowadzić skuteczny na ostrzał na odległości, na które obsługa działa może być problematyczna szczególnie dla nowych. Ja biorę pezetki gdy widzę, że wrogowie poruszają się w 2-czołgowej grupce i zachowując znaczą odległość podejmuję walkę (oczywiśćie strzelając na zmianę także z działa głównego i pozostając w ruchu). Jesli pojedynczy wrogi czołgista jest celniejszy ode mnie to też w p-z upatruję swojej szansy. Rakietami p-z można też strącać lotnictwo jednak do namierzenia potrzebny jest laser soflama, którego rozstawi zwiadowca, bądź osoba obsługująca trzecie stanowisko w czołgu CITV (ostatni unlock). Generalnie pociski sprawdzają się na tych bardziej otwartych mapach: Kaspijka Granica, Operacja Ognista Burza, Wyspa Wake czy Zatoka Omańska. Tylko ciągle nie mam pojęcia jakie one zadają obrażenia?
- CKM - używacie w ogóle? Ja tam zawsze biorę LKM bo i kartacz też mi nie za bardzo podchodzi. Jest sens używania go w jakiś szczególnych okolicznościach?

Strzelby:
- śrut - po patchu się pozmieniało więc może napisze ktoś coś ciekawego. Ja generalnie zawsze używam zwykłego śrutu. Próbowałem wszystkich ale tym mi się po prostu najlepiej strzela (na kamikadze w Metro z odłamkową nie gram). Wydaje mi się najlepszy do walki w zwarciu automatycznymi strzelbami.
- 12G sabot - nie pograłem jeszcze 870 MCS ani M1014 ale w ich przypadku chyba najlepsze amunicja. Czy ja dobrze zrozumiałem, że nawet na normalu zabijają na strzała? Na jaką odległość jest skuteczna?
- strzałkowa - ktoś używa?

Amunicja w karabinach szturmowych:
- 5.56x45mm NATO, 5.45x39mm WP, 7.62x51mm NATO
Wygooglowałem o nich trochę informacji ale czy mają one jakieś growe właściwości?

Ciekawi mnie też uzbrojenie heli i jetów ale jako że nie latam (jeszcze się nie nauczyłem) :) to nic pisał nie będę. Jednak jeśli ktoś ma ochotę opisać co, gdzie, kiedy i po co to byłoby super :)

PS
Jeśli modzi uznają, że temat jednak dubluje się z kilkoma innymi na forum to sorki i proszę o usunięcie (albo może przeniesienie) :)

PostNapisane: 7 kwi 2012, 17:44 

OMFG... kilka tematów niżej masz jak byk NEWBIE PYTA - PYTANIA NOWYCH GRACZY. Tak ciężko najpierw się rozejrzeć a nie od razu klikać nowy temat? viewtopic.php?f=133&t=42220

@Edit - literówka :f

PostNapisane: 7 kwi 2012, 17:58 

@Krex Rozejrzałem się dla Twojej informacji. Naucz się czytać ze zrozumieniem, a przy tym trochę myśleć - wtedy byś z pewnością wywnioskował, choćby po nazwie tematu oraz ostatnim zdaniu w poście, że chciałem tylko by wszystko było w jednym miejscu, jednym temacie będącym kompendium na ów temat. Taki wygodniś ze mnie, by łatwiej było dotrzeć do szukanych informacji. Nie każdy ma czas na przesiadywanie na forum i czytanie wszystkich postów. Są też pewnie osoby, które tu wpadają tylko (i pewnie nie są nawet zarejestrowani) by znaleźć info, którego potrzebują. Według Ciebie to nie jest dobre miejsce w sieci dla takich ludzi? :)

PostNapisane: 7 kwi 2012, 18:01 

To jest porządnie napisany temat, ja bym mu wybaczył.
ATGM-Anti Tank Guided Missle-To samo co stacjonarny TOW z wyjątkiem tego że nie jest stacjonarny.
APFSDS-T-Pocisk zadający większe DMG pojazdom opancerzony, słaby efekt na piechotę ze względu na brak splasha.

Guided Shell-Słabszy niż główne działo ale z CITV lub SOFLAM to spore zagrożenie, wymaga jednak trochę ogarnięcia w obsłudze. No i szczęścia.
CKM-Sam przestałem używać, przeciw piechocie LKM to dobry wybór, kartacz to jest masakrator i polecam pozostać przy nim.

<pomijam część o pompkach>

Kaliber w tej grze nie ma prawie żadnego znaczenia. Jedynym wyjątkiem są wolno strzelające LMG kalibru 7.62, mają większego kopa na dystansie, szkoda że AKS74u stracił taką właściwość...

PostNapisane: 7 kwi 2012, 19:04 

Dzięki, o to mi właśnie chodziło i proszę o więcej :)

Z TOWem jest tak, że strzelam i pocisk leci tam gdzie w chwili strzału miałem celownik, mimo że trajektoria jego lotu na dalszy dystans jest nieźle pokręcona. Zgadza się? Jakie on zadaje obrażenia względem zwykłego RPG?

ATGM - czyli trzeba namierzyć, ok.
To pytanko ogólnie do samego namierzania - jak siedzę na CITV, namierzę wrogi pojazd to wystarczy, że po ustabilizowaniu się "kwadracika" mogę już patrzeć gdzie indziej ( bo gra zapamięta na jakiś czas namierzenie) czy muszę trzymać laser na celu, aż jakiś pocisk w niego trafi?

PostNapisane: 7 kwi 2012, 19:09 

ATGM to pocisk kierowany, nie wystrzel i zapomnij, musisz cały czas kontrolować gdzie leci.
TOW zadaje chyba takie same DMG jak RPG/SMAW, możliwe że mniejsze ze względu na to że jest kierowany.
Co do CITV, pojazd jest tak długo namierzony póki umowna wiązka lasera na niego trafia, w praktyce oznacza to że pojazd musi być namierzony aż do wystrzelenia pocisku.

PostNapisane: 7 kwi 2012, 19:24 

Ciekawi mnie to ATGM odkąd je odblokowałem więc pomorduję Cię jeszcze, z góry dzięki :)
TOWem mogę sobie walić nawet w powietrze ale tym ATGM już nie. Rozumiem więc że w tym wypadku nie chodzi o namierzenie Soflamem bądź CITV, a namierzenie jak w przypadku p-z pojazdu naziemnego samemu będąc strzelcem. Po strzale pocisk będzie leciał w miejsce gdzie stał pojazd w momencie wytrzału więc jak się ruszy nawet o 3 metry to nie trafię (czy nawet w trakcie lotu mogę go jeszcze kontrolować?). Teraz się wsio zgadza? :)

Teoretycznie chyba najbardziej użytyczne w zabawie na Zatoce Omańskiej, która niestety u mnie ze względu na starego proca bardzo źle chodzi (taka dygresja) :)

A TOW w ogóle zadaje jakieś obrażenia piechocie? Tłukłem kiedyś na górce na Autostradzie do Teheranu ale nic nie ustrzeliłem.

PostNapisane: 7 kwi 2012, 19:43 

ATGM jest ograniczony przez maksymalny wychył lufy APC, dlatego jest to przeciwpancerny pocisk kierowany.
Co do ruchu pojazdów, wiązka jest potrzebna tylko by pojazd namierzyć i oznaczyć jako cel, to że nie jest już namierzony po wystrzeleniu nie oznacza że pocisk spudłował, jednak dla pojazdów naziemnych warto trzymać trochę dłużej, zwłaszcza że potrafią wytrzymać przynajmniej 2 trafienia z javelina.
Każda broń zadaje obrażenia, TOW może akurat mieć słabe właściwości przeciw piechocie, nie dziwie się, to przecież służy do niszczenia czołgów, sprawa balansu.

PostNapisane: 8 kwi 2012, 00:41 

PL_Huzar napisał(a):
Mam nadzieję, że wyrośnie z tego użyteczny temat, w którym w jednym miejscu nowicjusze będą zadawali lamerskie pytania, zaś wetereni cierpliwie na nie odpowiadali:)

Co tu rozumieć? Chodzi dokładnie o to samo co w poprzednim temacie...

Cytuj:
chciałem tylko by wszystko było w jednym miejscu, jednym temacie będącym kompendium na ów temat. Taki wygodniś ze mnie, by łatwiej było dotrzeć do szukanych informacji

No, ok. Ej no ale czekaj... co za różnica? I tak jeśli temat się rozrośnie to będzie tak samo ciężko szukać jak w tamtym... Niewygodne takie szukanie? Na górze jest opcja "Szukaj". Tyle z mojej strony

@EDIT: No dobra, wygraliście :D

Ostatnio edytowano 8 kwi 2012, 11:26 przez Krex, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 kwi 2012, 00:54 

Ale żeś się czepił :) Temat, który tak uparcie przytaczasz jest o wszystkim - od drgania obrazu przy celowaniu, roli pingów i sterowników dźwięku, aż po np. czym jest rozrzut albo z czego się najlepiej strzela po patchu.
A tu jasno i wyraźnie oraz tylko i wyłącznie: Pociski i amunicja.
I łatwiej będzie szukać w miejscu, którego temat wyraźnie wskazuje jakie zagadnienia są w nim poruszane.

PostNapisane: 8 kwi 2012, 02:26 

Proponuje, żebyś ciągle aktualizował pierwszy post dodawając te nasze "wypociny" przy okazji robiąc "rozdziały" np.
1.Amunicja piechoty
a. medyka
(bla bla ....)
b.wspacia (bla bla) ....
2. Uzbrojenie pojazdów
a. czołgi (bla bla ...)
itd.
Będzie wtedy przejrzyście i może uda nam się stworzyć jakieś "kompedium wiedzy"

PostNapisane: 8 kwi 2012, 11:12 

Ja chciałem się spytać, ile główne działo BMP(lub LAVa) jednym strzałem zadaje obrażeń przeciwko czołgom, gdy pocisk trafi w przód, w tył, w bok i gdziekolwiek jeszcze...

Nie pomagam na pw. Od tego jest forum.

Mój last

PostNapisane: 8 kwi 2012, 12:06 

Testowane poniżej 50 metrów.
Stacjonarny TOW:
Tył-Instantkill
Bok-59% DMG
Przód-50% DMG
Teraz idę obadać LAV.
Jest na Caspian Border jakiś D:?
LAV-AD
Bok-Pełna seria-26% DMG
Przód-około 50% DMG (ciekawe)
Tył-Ponad 85% DMG.
Przy strzałach pod kątem 45 stopni, tracimy około 40% obrażeń.
Pełna seria FFAR kierowanych, VIPER vs ABRAMS
Przód:84% DMG
Bok:84% DMG
Tył:Około 87% DMG
Z kierowanymi FFARami Vipera wygląda na to, że pocisk wybucha W ŚRODKU pojazdu, nie przy pancerzu, to może być powodem zbliżonych obrażeń.
Abrams vs. LAV-AD
Przód: 52% DMG
Bok: 52% DMG
Tył: 49%
Dafuq? Więc najsilniejszą częścią LAVa jest jego tyłek, super.
Miejsce wybuchu tak jak w przypadku FFAR, nie wybucha przy pancerzu lecz w środku pojazdu.
I gra się spier... Z pierwszym pomiarem ruskich pojazdów odmówiła posługi.

PostNapisane: 8 kwi 2012, 15:39 

Jestem z natury czepialski, więc czy LAV-AD to czasami plotka nie jest ? Chyba o LAV-25 chodziło.

PostNapisane: 8 kwi 2012, 15:49 

Chodziło mi o transportery... Takie jak na bazarku i na Teheranie... Lav25 albo ruski BMP...

A poza tym, coś nie doczytałeś... Chciałem się zapytać, ile %hp straci czołg, gdy siedząc w BWP strzelę dokładnie raz z działka(tej broni pod klawiszem 1) w przód, tył lub bok...

Nie pomagam na pw. Od tego jest forum.

Mój last

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2