Mam nadzieję, że wyrośnie z tego użyteczny temat, w którym w jednym miejscu nowicjusze będą zadawali lamerskie pytania, zaś wetereni cierpliwie na nie odpowiadali
Battlelog i BFowe statystyki to jedne z moich ulubionych ostatnio "lektur" ale wielu informacji w nich niestety brakuje (dla niektórych pewnie tych z gatunku oczywistych), szczegołnie takich czysto growych i praktycznych. Jako, że jestem multiFPSowym świeżakiem to ciągle nie za bardzo wiem jak co działa, kiedy i do czego lepiej działa oraz... dlaczego nie działa (tak było z rakietami p-z w czołgu w moim przypadku)
Zacznę na dobry początek.
Bojowe wozy piechoty:
ATGM - to też trzeba namierzyć laserem? Jakie obrażenia zadają?
APFSDS-T - właśnie odblokowałem ale nie miałem jeszcze okazji postrzelać. Tym można walić normalnie na zmianę z głównym działem, prawda? Jakie zadają obażenia? Tylko pojazdom czy pechociarzy też można poczęstować?
Czołgi:
- owe rakiety p-z - do walki z pojazdami naziemnymi wystarczy, że sam kierowca namierzy i wystrzeli. Samo namierzanie trwa chwilę (3 s może). Można dzięki nim prowadzić skuteczny na ostrzał na odległości, na które obsługa działa może być problematyczna szczególnie dla nowych. Ja biorę pezetki gdy widzę, że wrogowie poruszają się w 2-czołgowej grupce i zachowując znaczą odległość podejmuję walkę (oczywiśćie strzelając na zmianę także z działa głównego i pozostając w ruchu). Jesli pojedynczy wrogi czołgista jest celniejszy ode mnie to też w p-z upatruję swojej szansy. Rakietami p-z można też strącać lotnictwo jednak do namierzenia potrzebny jest laser soflama, którego rozstawi zwiadowca, bądź osoba obsługująca trzecie stanowisko w czołgu CITV (ostatni unlock). Generalnie pociski sprawdzają się na tych bardziej otwartych mapach: Kaspijka Granica, Operacja Ognista Burza, Wyspa Wake czy Zatoka Omańska. Tylko ciągle nie mam pojęcia jakie one zadają obrażenia?
- CKM - używacie w ogóle? Ja tam zawsze biorę LKM bo i kartacz też mi nie za bardzo podchodzi. Jest sens używania go w jakiś szczególnych okolicznościach?
Strzelby:
- śrut - po patchu się pozmieniało więc może napisze ktoś coś ciekawego. Ja generalnie zawsze używam zwykłego śrutu. Próbowałem wszystkich ale tym mi się po prostu najlepiej strzela (na kamikadze w Metro z odłamkową nie gram). Wydaje mi się najlepszy do walki w zwarciu automatycznymi strzelbami.
- 12G sabot - nie pograłem jeszcze 870 MCS ani M1014 ale w ich przypadku chyba najlepsze amunicja. Czy ja dobrze zrozumiałem, że nawet na normalu zabijają na strzała? Na jaką odległość jest skuteczna?
- strzałkowa - ktoś używa?
Amunicja w karabinach szturmowych:
- 5.56x45mm NATO, 5.45x39mm WP, 7.62x51mm NATO
Wygooglowałem o nich trochę informacji ale czy mają one jakieś growe właściwości?
Ciekawi mnie też uzbrojenie heli i jetów ale jako że nie latam (jeszcze się nie nauczyłem)
to nic pisał nie będę. Jednak jeśli ktoś ma ochotę opisać co, gdzie, kiedy i po co to byłoby super
PS
Jeśli modzi uznają, że temat jednak dubluje się z kilkoma innymi na forum to sorki i proszę o usunięcie (albo może przeniesienie)