Mnie również się wydaje, że najbardziej wartościowy jest uchwyt (czyli takie "nic", które trochę pomaga).
Natomiast w kwestii ciężka lufa vs. tłumik:
Wydaje mi się, że tłumik nadaje się tylko dla gracza, który porusza się po mapie powoli i ostrożnie, starając się zajść przeciwnika z boku lub z tyłu. W takiej sytuacji gracz nie chce być zbyt łatwo wykryty i tłumik się sprawdza. Jeśli zaś jesteś graczem który woli biegać po mapie, tłumik kompletnie się nie nadaje. W każdej bezpośredniej wymianie ognia jesteś w tyle (tak jak napisał Bombelg).
Ciężka lufa natomiast zmniejsza rozrzut pocisków, przez co strzelając na dalsze odległości, więcej kulek wejdzie w cel. Niestety koszt tego jest taki, że trudniej celować przy strzelaniu serią (większy odrzut), co wymusza strzelanie krótkimi seriami (i tu napisałem coś zupełnie odwrotnego niż kolega Bombelg wyżej, ale to chyba ja mam rację - inni to zweryfikują).
Nie jestem ekspertem od techniki zbrojeniowej, ale mam wrażenie, że ludzie mylą pojęcia rozrzutu i odrzutu

.
PS. Tłumików używam tylko do pistoletów i tylko grając reconem. Dlaczego? Bo w sytuacji kiedy już muszę wyjąć krótką pukawkę i kogoś dobić, chcę zminimalizować ryzyko zwrócenia na siebie uwagi, bo w bezpośrednim starciu z jakąkolwiek inną klasą niż recon niewielkie mam szanse