Teraz jest 12 gru 2024, 08:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lis 2011, 15:37 

chodzi mi o odrzut broni,ktore go bardziej ogranicza????wasze typy

PostNapisane: 11 lis 2011, 15:39 

Z Tego co wiem to uchwyt zmniejsza odrzut a ciezka lufa daje to , ze pociski leca blizej siebie ale zwieksza rozrzut chyba :|
Ja chodze z celownikiem jakimstam , tłumikiem i uchwytem ;)

PostNapisane: 11 lis 2011, 15:54 

ja osobiscie ciezkiej lufy nie lubie bo rozrzut sie diametralnie zwieksza na duze odleglosci.... a nauczylem sie juz strzelac szybko i krotkimi seriami co jest skuteczniejsze niz czekanie az lufa opadnie...
co do tlumika to z moich obserwacji wynika ze trzeba srednio 1/3 wiecej naboi w kogos wpakowac by padl ;/

PostNapisane: 11 lis 2011, 16:16 

Mnie również się wydaje, że najbardziej wartościowy jest uchwyt (czyli takie "nic", które trochę pomaga).

Natomiast w kwestii ciężka lufa vs. tłumik:
Wydaje mi się, że tłumik nadaje się tylko dla gracza, który porusza się po mapie powoli i ostrożnie, starając się zajść przeciwnika z boku lub z tyłu. W takiej sytuacji gracz nie chce być zbyt łatwo wykryty i tłumik się sprawdza. Jeśli zaś jesteś graczem który woli biegać po mapie, tłumik kompletnie się nie nadaje. W każdej bezpośredniej wymianie ognia jesteś w tyle (tak jak napisał Bombelg).
Ciężka lufa natomiast zmniejsza rozrzut pocisków, przez co strzelając na dalsze odległości, więcej kulek wejdzie w cel. Niestety koszt tego jest taki, że trudniej celować przy strzelaniu serią (większy odrzut), co wymusza strzelanie krótkimi seriami (i tu napisałem coś zupełnie odwrotnego niż kolega Bombelg wyżej, ale to chyba ja mam rację - inni to zweryfikują).

Nie jestem ekspertem od techniki zbrojeniowej, ale mam wrażenie, że ludzie mylą pojęcia rozrzutu i odrzutu :).

PS. Tłumików używam tylko do pistoletów i tylko grając reconem. Dlaczego? Bo w sytuacji kiedy już muszę wyjąć krótką pukawkę i kogoś dobić, chcę zminimalizować ryzyko zwrócenia na siebie uwagi, bo w bezpośrednim starciu z jakąkolwiek inną klasą niż recon niewielkie mam szanse 8)

PostNapisane: 11 lis 2011, 16:25 

Heavy Barrel zwiększa odrzut przy więcej niż 5 pociskowej serii, a zmniejsza rozrzut pocisków. Wiele osób myli rozrzut i odrzut bo myśli że to to samo, tak nie jest. Broń odskakuje - jest odrzut, pociski lecą gdzie indziej niż celujesz - jest rozrzut.
Tłumik zmniejsza 'zasięg' czyli DMG na większe dystanse bo wtedy strzela się pociskami o mniejszej prędkości wylotowej, na bliskie jest dalej tak samo, tj. klepiesz te 25dmg D:.

PostNapisane: 11 lis 2011, 20:29 

Diter napisał(a):
Natomiast w kwestii ciężka lufa vs. tłumik:
Wydaje mi się, że tłumik nadaje się tylko dla gracza, który porusza się po mapie powoli i ostrożnie, starając się zajść przeciwnika z boku lub z tyłu. W takiej sytuacji gracz nie chce być zbyt łatwo wykryty i tłumik się sprawdza. Jeśli zaś jesteś graczem który woli biegać po mapie, tłumik kompletnie się nie nadaje. W każdej bezpośredniej wymianie ognia jesteś w tyle (tak jak napisał Bombelg).

Tu się nie zgadzam. Dlaczego niby z jesteś w tyle? Dmg na bliskie dystanse jest ten sam, za to dostajesz lepszy ogar w co strzelasz bo nie zasłania ci ogień wylotowy nic. (No to dla mnie może bo nie używam tych dodatkowych celowników) w dodatku jak gdzieś wbijasz z wyciszoną bronią gdzie jest dużo osób to trochę więcej może minąć zanim się wszyscy połapią skąd padają strzały.

Btw. Zauważyliście że na kilcamach tłumik na broniach smg jest wielkości tej broni? Szczególnie przy scar-h to widać ;o

PostNapisane: 11 lis 2011, 21:31 

szakal0x napisał(a):
Tu się nie zgadzam. Dlaczego niby z jesteś w tyle? Dmg na bliskie dystanse jest ten sam, za to dostajesz lepszy ogar w co strzelasz bo nie zasłania ci ogień wylotowy nic.

Wiesz, każdy ma inne odczucia. Mój punkt widzenia jest taki, że skoro posiadam broń zdolną do szybkiego powalenia przeciwnika w zakresie małego i średniego dystansu, to nie zawsze istnieje wystarczająco dobry powód do tego, aby ten zakres zawężać. Grając spokojnie i rozważnie, takie wymiany ognia zdarzają się rzadziej - i w tym przypadku tłumik pomaga. Natomiast gdy miałbyś sobie biegać po np. Caspianie, bardzo często dochodzić będzie do bezpośrednich starć, kiedy przeciwnicy zobaczą się nawzajem w tych samych momentach. Przewagę ma wtedy ten, kto nie ma tłumika.

Dodam jeszcze, że walka z tłumikiem staje się skuteczniejsza na mapach typu Metro, gdzie góruje walka na bliskim dystansie. Ale na takim choćby Firestorm - nie widzę sensu używać.

PostNapisane: 11 lis 2011, 21:39 

A w sumie racja, nie uwzględniłem map.

No ja właśnie grywam tylko na metro/bazaar czyli typowe inf z dość bliskimi starciami ^^

PostNapisane: 12 lis 2011, 13:11 

Ale farmazony piszecie.
Zerknijcie sobie tutaj i porównajcie dmg broni z tłumikiem i bez na wybranych odległościach.

https://docs.google.com/spreadsheet/lv? ... alse&gid=0

Wartości z tłumikiem są pod "suppressed bullet damage".

PostNapisane: 12 lis 2011, 13:33 

Rożnicę widać tylko przy odległości 25m, dobrze widzę?
Z tłumikiem zabiera 19hp a bez 21hp przy odległości 25m, reszta wydaje się być analogiczna.

PostNapisane: 12 lis 2011, 15:22 

Wierzbin napisał(a):
Ale farmazony piszecie.
Zerknijcie sobie tutaj i porównajcie dmg broni z tłumikiem i bez na wybranych odległościach.

https://docs.google.com/spreadsheet/lv? ... alse&gid=0

Wartości z tłumikiem są pod "suppressed bullet damage".

Gdzie te farmazony? :shock: Wszystko zostało już powiedziane wyżej...

PostNapisane: 15 lis 2011, 21:53 

Od siebie moge dodac tylko tyle ze polatalem chwile z tlumikiem i troche sie zdziwilem
bron odczuwalnie slabsza moze ktos powie ze minimalnie ale to mi wystarczy zeby tego moda nie uzywac
mam nadzieje ze nie podzielacie mojego zdania ...bedzie latwiej Was kosic :D
pzdr

PostNapisane: 15 lis 2011, 22:11 

Cytuj:
Wydaje mi się, że tłumik nadaje się tylko dla gracza, który porusza się po mapie powoli i ostrożnie, starając się zajść przeciwnika z boku lub z tyłu. W takiej sytuacji gracz nie chce być zbyt łatwo wykryty i tłumik się sprawdza. Jeśli zaś jesteś graczem który woli biegać po mapie, tłumik kompletnie się nie nadaje. W każdej bezpośredniej wymianie ognia jesteś w tyle (tak jak napisał Bombelg)

Nie do końca się z Tobą zgadzam Diter, ja np preferuję SCARa z tłumikiem i BARDZOOOOOO dużo biegam po mapach tyle że .... bokami :) Staram się ominąć pierwszą linię frontu, zajść wroga z flanki czy od pleców i kończyć jednego za drugim. Nawet grupa 4 czy 5-ciu przeciwników przy broni z tłumikiem nie jest groźna gdy nie wiedzą że jesteś za ich plecami :twisted:

A odnośnie DMG OK, zgadzam się co do odczuwalnej różnicy przy strzelaniu na większą odległość lecz uważam że w starciach bezpośrednich z bliskiej odległości tego nie odczujemy. Mało z tego to przy broni z tłumikiem i przy moim stuly zachodzenia przeciwnika amunicji starczy nam na dłużej :twisted: Gdy zachodzę przeciwnika ze strony z której się on mnie nie spodziewa używam noża lub ... strzał w głowę i nie musi być to snajperka :)

To moja osobista opinia na temat broni z tłumikiem :)

P.S.
Na otwartych mapach sporadycznie używam ciężkiej lufy :P A to dlatego że większość się mnie spodziewa bo kilku respawnach i obstawiają sobie plecy :P:P:P

PostNapisane: 17 lis 2011, 20:11 

nie grałem z ciężką lufą, ale jako snajper moge się wypowiedzieć na temat tłumika - nawet nie zakładaj grając karabinem snajperskim xD rzucony kamień ma zasięg bezwzględny większy niż pocisk wystrzelony ze snajpy z tłumikiem xD pocisk prawie wypada z lufy i upada na ziemie xD poprawki trzeba brać spore nawet na odległości do 150 m. żal.

PostNapisane: 17 lis 2011, 22:36 

Bezapelacyjnie tłumik jest lepszy, brak ognia po-wystrzałowego, cisza i mniejszy rozrzut. F2000+NV+tłumik= you win!

Ostatnio edytowano 18 lis 2011, 09:35 przez shalashaska, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2