Teraz jest 22 lis 2024, 22:00

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2006, 09:18 

Jakby wam to powiedzieć, te granaty BYŁY takie skuteczne z prostej przyczyny - można nim trafić w koła/gąsiennice - efekt natychmiastowy; wrzucony na tył czołgu (co nie było trudne) mógł bez problemu zniszczyć silnik; etc. Po prostu RPGiem śmiesznie łatwo było trafić w kluczowe miejsce czołgu. A poza tym jakoś muszą zbalansować ruskim brak pancerzownic. Chociaż moim zdaniem powinni wzmocnić PTRD i PTRS a nie RPGi. Podobno rekordziści w Armii Czerwonej mieli na koncie nawet kilkadziesiąt zniszczonych z rusznic ppanc czołgów wroga :) Ale kto uwierzy Czerwonoarmistom :D

Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2006, 12:46 
Redaktor Battlefield.pl

"Skuteczny", "śmiesznie łatwo trafić" – czy ty Grayman mówisz o RPG-43? Widziałeś kiedyś może ten granat? 600 gram ładunku wybuchowego uformowanego w postaci głowicy kumulacyjnej z wkładką mogło teoretycznie przebić 75 mm pancerza, pod warunkiem że uderzył pod kątem prostym. W innym przypadku, choć zapalnik bezwładnościowy zadziałałby, jego efekt byłby nie większy niż grantu odłamkowego, lub zaczepnego. Aby to ułatwić po rzucie sprężyna wypychała blaszany stożkowy hamulec, który nieco wyhamowywał granat i wyciągał dwa paski materiału pełniące role stateczników. Stateczniki stabilizowały lot wyhamowanego już nieco granatu w kierunku zbliżonym do pionowego w dół. Taktyka jego użycia polegała na rzuceniu granatem nad pojazd w nadziei, że uderzy pod odpowiednim kątem, z góry w strop wieży lub przedział silnikowy. Trafienie czegokolwiek było trudne, tym bardziej, jeśli pojazd był w ruchu. W jaki sposób chcesz rzucić prawie półtora kilogramowym grantem w zawieszenie (cel nisko, konieczność zastosowanie płaskiej, a nie stromotorowej trajektorii), tak aby uderzył pod kątem prostym nie mam pojęcia. Grant ten był wykorzystywany jeszcze 1973 roku w wojnie Egipsko-Izraelskiej. Bynajmniej nie z uwagi na jego skuteczność – był po prostu tani w produkcji. Powstańcy Warszawscy używali brytyjskich ręcznych granatów kumulacyjnych (zwanych również "gamonami") również z mizernym skutkiem. Duża niecelność, mały zasięg i ograniczona masa ładunku głowicy spowodowały, że ręczne granty ppanc ustąpiły miejsca granatnikom bezodrzutowym – rozwinięciu koncepcji Panzerfausta.

Co do balansu to nie widzę potrzeby wzmacniania karabinów przeciwpancernych, czy pozostawiani tak silnych granatów ppanc. Rosjanie w przeciwieństwie do Niemców nie skupiali się na rozwoju broni ppanc piechoty ze względu na to że, w późniejszym okresie wojny działania defensywne armii czerwonej były marginalne, a w ofensywnych wystarczy spojrzeć na strukturę korpusu pancernego w którym dominowały brygady pancerne, a brygada piechoty zmotoryzowanej była jedynie wsparciem. I tak też proponował bym to oddać na mapach – więcej masowo klepanych T34 dla Rosjan i Panzersrecki dla niemców.

Symetria – piękno głupców

Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2006, 17:16 

A ja i moj komp mamy jakies szanse ze FH nam ruszy

Sempron 3000+, Asus Extreme 550 128 mb i 512 mb ramu ??????????

Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2006, 18:06 

ruszyć ruszy ale na 512mb będą dogrania spore,będziesz musiał pobawić się ustawieniem detali w menu..

Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2006, 19:21 
Redaktor Battlefield.pl

Greyman napisał(a):
A tak poważnie to może znowu zadam to pytanie: czy nie możnaby tego walnąć w jakiś FAQ??? Trzeci raz pytam, czy opłaca mi się to robić czy i tak jako "przyklejony" będzie wisiał ten stary...

Proponuje PM do jednego z moderatorów, bo chyba nie mamy teraz moderatora grającego w FH i prawdę powiedziawszy nie wiem który z panów tu zagląda. Ewentualnie mogę spróbować złapać PPona, aby podmienił treść swojego posta. Przy czym nie gwarantuje. Zastać go na GG nie jest rzeczą łatwą.
Póki co spróbuje w nieco inny sposób zwrócić na nas uwagę szanownego gremium. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2006, 19:28 
Moderator forum

Jeżeli chcecie i macie siłe napisać FAQ to przecież nikt wam nie broni - Dacie tylko info to przykleje wam temat, zamkne i co tam jeszcze będziecie chcieli...

Tytuł:
PostNapisane: 28 cze 2006, 19:29 
Redaktor Battlefield.pl

No to do roboty Greyman! 8)

Tytuł:
PostNapisane: 29 cze 2006, 10:52 

Dziękować, dziękować. Wprawdzie w sobotę wyjeżdżam na niecałe dwa tygodnie, ale powinienem mieć ze sobą laptopa więc coś wymóżdżę pewnie przez ten czas. No i miałem nadzieję, że JAKIŚ moderator zagląda tu chociaż od czasu do czasu... może jestem zbyt naiwny... może sekcja FH nie jest moderowana :D Dobra, zabieram się do roboty.

Swoją drogą czemu skasowaliśta mojego posta?

Tytuł:
PostNapisane: 30 cze 2006, 21:19 

WuWu84 napisał(a):
Co do balansu to nie widzę potrzeby wzmacniania karabinów przeciwpancernych

No powinni przyspieszyć ich szyboszczelność.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2006, 02:32 

szyboszczelność :lol: :lol:

wybacz nie mogłem się powstrzymać :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2006, 14:28 

Dobra pomyliłem sie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2