Teraz jest 22 lis 2024, 21:28

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2004, 12:28 

eeeee jakis popsuty :(
W garażu mam lepszy!! Zbieram teraz na instalacje gazową bo na diesiel mnie nie stać.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2004, 15:40 

Wozu napisał(a):
JIMI - prosie bardzo, Elefancik z Wloch :P
Obrazek

Dlatego podobal mi sie starszy ciezki FlaK w FH. Trzymajac bodaj [shift]+[a] i [shift]+[d] mozna bylo zmieniac pociski miedzy ppanc.-burzacym (w calym BFie, to jeden typ) a plot.

Teraz też można zmianiać pociski klawiszami [a] oraz [d] - lewo, prawo.

Co do Elefanta, to mam pytanko - na jakim podwoziu był robiony? Nie mogę rozpoznać, tego typu gąsiennic.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2004, 16:07 

http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/ferdynand.htm

Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2004, 17:14 

jurgens napisał(a):
Teraz też można zmianiać pociski klawiszami [a] oraz [d] - lewo, prawo.
O, to musze to jeszcze sprawdzic. Bo kiedys robilem proby, ale nie zauwazylem zeby strzelalo inaczej.

jurgens napisał(a):
Co do Elefanta, to mam pytanko - na jakim podwoziu był robiony? Nie mogę rozpoznać, tego typu gąsiennic.
W zasadzie nic dziwnego, bo nie powstal na podwoziu seryjnego czolgu. Historia Ferdinanda siega konkursu na nowy ciezki czolg VK 45.01. Do konkursu stanely dwie firmy z wlasnymi projektami kadlubow (wieza zlecona przez Porschego byla projektem Kruppa) - Henschel i Porsche. Koniec koncow projekt Porschego upadl z uwagi na skomplikowany naped hybrydowy (klasyczny plus elektryczny). Henshel skorzystal za to z wiezy dla czolgu Porschego oraz... z nazwy dla czolgu konkurenta, czyli Tygrysa. Porsche byl jednak bardzo "zapobiegawczym" czlowiekiem. Jeszcze przed ogloszeniem wynikow w jego zakladach zdarzono wyprodykowac ponad 90 podwozi dla VK 45.01(P). Hitler, nie chcac aby sie zmarnowaly, zlecil Porschemu opracowanie i zabudowanie na nich ciezkich dzial ppanc. Wybor padl na nowiutkie 8,8cm PaK 43 L/71. Podwozia musiano niezle przerobic (min. przeniesc silnik z tylu kadluba na jego srodek), jednak prace sie powiodly i w ten sposob przerobiono prawie wszystkie podwozia. Powstalo w ten sposob blisko 90 Ferdinandow, 3 Bergetiger(P) (pojazdy ewakuacyjne) i najwidoczniej pozostaly 3 Tygrysy(P), ktore uzywano min. w sztabie 653 Dywizjonu Ciezkich Dzial Pancernych (etat Ferdinand/Elefant). Po bitwie pod Kurskiem ocalale Ferdinandy jak wiadomo poddano zabiegom usprawniajacym. Trwalo to mniej wiecej od jesieni 1943r. do lutego, marca 1944r. W tym czasie pojazdy (ok. 46-47 sztuk) dostaly min. nowe kopulki wiezyczki dowodcy, jarzmo na kaem w przednim pancerzu i... nowe gasienice. W warsztatach fabrycznych nalozono takze na wszystkie wyremontowane Ferdinandy Zimmerit (czyli paste antymagnetyczna). Zmiana nazwy jednak nastapila ponoc w okolicy marca 1944, wlasnie na Elefant.

Obrazek
VK 45.01(P) projektu Porschego, popularnie dzis zwany Tygrysem Porschego

Ostatnio edytowano 27 lip 2004, 18:36 przez Wozu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2004, 17:17 

Nic szczególnego. Jakis taki kanciasty, nie ma w sobie nic z serri 911 Carrera :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2004, 19:27 
Moderator forum

JIMI napisał(a):
Nic szczególnego. Jakis taki kanciasty, nie ma w sobie nic z serri 911 Carrera :)

Ale strefy zgnniotu ma wyraźnie lepiej dobrane - nie straszna mu czołówka z żadnym samochodem. a i ma czym torować sobie droge w korku.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2004, 19:47 

_XENA_ napisał(a):
Ale strefy zgnniotu ma wyraźnie lepiej dobrane

i tu się z panem zgodze
Obrazek
to i więcej takich na http://www.wreckedexotics.com/

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 03:14 

MK napisał(a):
Gruppenfuhrer napisał(a):
Nie ma, fajnie by było jakby był Maus :D

bez extremy prosze :D i tak trudno king tigera rozwalić

Czytałem, że Mausa można było łatwo rozwalić bo ponoć był straszliwie powolny i nieruchawy (bardziej do Ferdinanda ;) ). A tak przy okazji to użyli go gdzieś w większej potyczce wogóle czy pozostał w fazie projektu ?

Jakie to cholerstwo wielkie było :D :
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2004, 10:12 

Wlasciwie Myszke trudno mozna bylo rozwalic... chyba, ze sprowadzilo sie ja na jakis podmokly teren ;). Powolna byla, bo w czasie prob podwozia z obciaznikiem imitujacym ciezar wiezy osiagnieto predkosc maksymalna 22km/h na twardej nawierzchni i predkosc ok. 13km/h w terenie.

Maus nie znajdzie sie w FH, bo zadnej sztuki nie uzyto w celach bojowych. Przez pol roku testowano je, zeby w kwietniu 1945r. zastali je Rosjanie w Kummersdorfie kolo Berlina.
W zasadzie to bylo poltora Myszki w testach. Pierwsza Myszka to bylo tylko podwozie z obciaznikiem 55-ciotonowym, wlasnie symulujacym ciezar docelowej wiezy. Druga Myszka byla faktycznie zrobiona cala, ale nie zupelnie sprawna. Gdy przyjechala na poligon pora pierwszy, nie udala sie proba uruchomienia silnika - pekl wal. Trzeba bylo czekac. W koncu gdy w bodaj marcu 1945r. naprawiono "usterke", sprawna Myszka wyjechala na testy, ale tylko testy trakcji. Przypuszcza sie, ze z tego powodu nie przeprowadzono nawet prob strzeleckich dziala 128mm i 75mm. Rosjanie wkaraczajac do Kummersdorfu faktycznie zastali oba prototypy, ale Niemcy na moment przezd ich wejsciem wysadzili, od wewnatrz, druga Myszke. To co stoi dzis w Kibince, to hybryda pierwszego kadluba Myszki i wiezy z drugiej Myszki. Alianci zachodni wkraczajac do fabryk Kruppa okryli min. 6 kadlubow i 6 wiez dla przyszlych Myszek... ale nie tylko to ;).

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2004, 13:08 

To zagraj w Battlegroupa 42, tam z lewym przyciskiem myszy strzelasz z 88 ppanc, a prawym plot. Tak wogule ciekawe co by rosjanom dali do zniszczenia Mausa. Amerykanie mieli taki ciężki ( mało powiedziane) niszczyciel czołgów Bush ( co za ironia) o ile się nie myle z nazwą. Jednak miał sporą wade- jego promień skrętu lufy wynosił 90stopni i to tylko prawo :lol: ale nie upieram się przy Mausie, jednak jest kilka pojazdów wyprodukowanych równierz w małych ilościach, które powinny się znaleźć. Np KrupProtze ( przeciez w SW jest ), tak samo Panzerwerfer, sIG33,sdkfz 251/22 oraz Wierbelwind. O innych nie mówie, bo już kiedyś pisałem ale i tak wiele brakuje, no ale cóż- wszystko przed nami a do v 1.0 kupa czasu :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2004, 15:17 

Akurat ciezarowki i terenowki Kruppa byly nawet szeroko stosowane, tak samo Kropp Protze. Tyle, ze glownie jako ciezarowka do transportu ladunku.
Co do Bush'a... to nie slyszalem o czyms takim :?. Podejrzewam co chyba masz na mysli. Czy nie przypadkiem T28 (T95), ktorego mozna znalezc w SWoWW2?
Co do innych pojazdow to oczywiscie, ze niektore wersje, specjalistyczne, byly rzadziej produkowane niz wersje podstawowe. Co do Sturmpaznera III (sIG 33 na Pz. III lub StuIG 33B) faktycznie wyprodukowano go w niewielkiej ilosci i nie upieram sie aby koniecznie byl w FH, chociaz... Jesli maja sie tworcy skupic na odtwarzaniu niektorych bitew, to nie mozna takze zapominac czasem o egzotycznym sprzecie. Ale nie az tak egzotycznym, kiedy nie mozna do niego dostac dokumentow, zdjec czy informacji o uzyciu bojowym. Akurat tak sie sklada, ze ok. 25 StuIG 33B uzyto bojowo :), nawet sowieci pozdobywali jakies egzemplarze. Co do Panzerwerfera, to takze byla ograniczona ilosciowa wersja sWS'a ale tez i uzyta bojowo np. w Ardenach. SdKfz 251/22 czyli tzw. Pakwagen takze zostal uzyty bojowo. Zas Wirbelwind byl najliczniej produkowanym niemieckim samobieznym zestawem plot., takze uzytym bojowo.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2004, 21:32 

Jesteś pewien że wirbelwind, a nie flak panzer IV czy ostwind? No ale nie podważam twojej wiedzy, co do Sig'a to chodziło mi o pierwszą artylerie samobieżną zbudowaną na podwoziu panzera I. Wspomniałem o nim bo wiem, że dosyc dużo tych pojazdów walczyło w Polsce, więc czemu nie na fall wisse. Jelśli chodzi o krup protze to masz racje- był to bardzo licznie produkowany pojazd, używany jako ciagnik lekkich armat i wóz zaopatrzenia, jednak jeśli udało się zrobić rozkładaną 88 to czemu nie jakiegoś paka 38 np z granatnikiem przeciw piechotnym. Wogule odkąd w FH hanomagi nie rozwożą amunicji to mogli by dać więcej tych Opli z zaopatrzeniem, a nie sporadycznie i to na mapach gdzie nie trzeba. Więc mogli by zrobić tego Krupp Protze np na Breakthrow, albo na Bocage. Wspomniałem o tych jak to powiedziałes egzotycznych pojazdach, raczej by urozmaicić temat, a nie by wygłaszać pobożne życzenia. Co ja będe gadał o panzerwerferah jak nie ma w FH Panzera III!! - przecież to jest żałosne- czołg ten był produkowany w tak wielu wersjach ( bodajże od A - J) i miał mnóstwo przeznaczeń- od lekko uzbrojonych czołgów piechoty, przez wozy amunicyjne, dowodzenia a na ciężko opancerzonych ( m.in walczących pod Stalingradem ) kończąc. Co do stalingradu to fajny jest w FH, ale czemu tylko taki?- tego z BFa nie komentuje ( obciach) a dom Pavlova to czysto Assoulterska mapa, wolał bym coś takiego jak w EX. of WWII- tam to jest czym walczyć na ulicach. A wracając do tematu, w Normandii walczyło więcej niemieckich niszczycieli czołgów niż czołgów ( które głównie jechały na wschód), więc czemu nie ma tych najbardziej popularnych?- Marder III, JgdPanther i JgdPanzer IV- o tygrysie nie mówie(...)

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2004, 23:08 

Wirbelwind to wlasnie nazwa najliczniej produkowanego Flakpanzera IV, inne takze produkowane to faktycznie Ostwind oraz Moebelwagen.

A jesli chodzi o Bisona I (sIG 33 na Pz. I) to przepraszam, to byl moj blad :P. Natomiast pojazd opracowano dopiero po walkach w Polsce. Zostal uzyty bojowo pierwszy raz dopiero we Francji 1940r., no i oczywiscie na poczatku Barbarossy w 1941r.
Co do Kruppa - nie wiem :), ale tez chcialbym je zobaczyc z holowanymi PaKami 35/36 lub 38 :). A ten granatnik przeciwpiechotny, to chyba chodzi Ci o Stielgranate, kumulacyjny pocisk nasadkowy dla 3,7cm PaK 35/36 - stosowano go glownie do walk z czolgami i byl wielka rzadkoscia (raczej nie marnowano go na piechote jak bylo to pokazane w drugim odcinku Kompanii Braci).

Ach no i Panzer III - tak, uwazam, ze jest to wielka pomylka, ze wciaz nie ma tego czolgu. Troche to dziwne, zbo StuG III juz jest, wiec zeby zrobic Pz. III w jakiejkolwiek wersji wystarczyloby wymodelowac wieze i zmienic nadbudowke. No niestety, narazie nikt z FH Team tego nie widzi... szkoda.

Co do reszty pojazdow, to sadze, ze powinna pojawic sie Jagdpanther.... bo podwozie juz jest. Ale na przykladzie StruGa III i Pz. III, to sam nie wiem. Marder III moze sie pojawi, jesli wymodeluja podwozie dla Pragi LT vz. 38 (PzKpfw 38(t)) - zapowiadali Heztera, wiec moze kiedys prace rusza :). Zas Jagdpanzer IV jest, produkcji zakladow Vomag, w wersji z 7,5cm PaK 42 L/70.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2004, 00:49 

http://imageserver.gaming-networks.net/ ... a68c46.jpg

Panzer38 już mamy :)

Poprawiono jedną cechę StugaIII, mianowicie podwyzszono tył, tak jak to było naprawde

pozatym:
Zrobiłem małą liste zmian:

- Brittish Mark VI tank
- Bedford truck
- KV2
- M18 greyhound
- Zis 5
- Piper L4 "Grasshopper"
- SU 76
- Hawker Hurricane Mk I & II
- Zis 3
- KV1
- Tupolev TB-3
- Wellington
- Douglas Devastator
- Avro Lancaster
- Type 94
- Sherman Firefly
- Panzer 38
- 7tp twin turret
- Sherman

broń ręczna:
- Katana
- FG42
- RGD-33
- No.36 Mills
- Wz29
- K98
- No4
- Thompson
- Panzerfaust
- Grease Gun
- cal. 30
- PPsh
- Thompson M1A1

Mapki
-Desert Rose
-Supercharge
-Kursk day 1
-Sector 318
-Omaha beach Charlie Sector
-Karelia
-Operation Night Knight
-Operation Goodwood
-Valirijsk
-Kursk Spring
-Kursk Day 2
-Bombing the Reich

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2004, 01:24 

Jak Panzera 38 (t) mamy, no to fajnie (tylko ktora wersje? ;))

- Brittish Mark VI tank - Nie wiem czy chodzi o Light Tank (zapowiadali faktycznie) czy moze Cruiser Tank (w tym przypadku bylby to Crusader)
- Bedford - bardzo ladnie, kolejna ciezarowka do kolekcji
- KW-2... no ciekawe jak to bedzie. Ponoc gdy ten czolg stal na pochylonym terenie, to nie mogl obrici wiezy o 360 stopni. Uzyty byl raczej w ograniczonych ilosciach (bylo tego blisko 300 sztuk), no i uzywano tylko do pewnego okresu.
- M18 Greyhound... Tu jest jakis blad. Albo jest to M-8 Greyhound, szesciokolowiec uzbrajany od ckmu Browninga M2 12,7mm do armaty kal 37mm (i chyba nie tylko), albo jest to M-18 Hellcat - gasienicowy niszczyciel czolgow.
- ZiS-5 - typowa sowiecka ciezarowka... w koncu w FH :D
- Piper L4 - samolot obserwacyjny (rozpoznanie, korekta ognia artylerii) i lacznikowy
- SU-76 - Bardzo ladnie, StuGi w wydaniu sowieckim ;). Pojazdy uzywane wrecz masowo.
- Hawker Hurricane Mk I & II - chyba nie trzeba przedstawiac :)
- Zis-3 - w koncu armata dla sowietow... i znikna te PaKi 40 paletajace sie na mapkach w sowieckich bazach
- KW-1 - "niestety" tak jak w przypadku T-34, nie bylo jednego KW-1, tych wersji bylo troszeczke.... no zobaczymy co zaserwuje nam FHTeam.
- Tupolew TB-3 - prawdziwy gigant... ale powolny gigant. No zobaczymy co z tego wyniknie, ale dla mysliwcow powinien byc raczej latwym kaskiem.
- Wellington - czyli bombowiec dla Brytoli, jeden z wielu - uzywany tez min. w polskich dywizjonach bombowych.
- Douglas Devastator - Zapomniana konstrukcja poczatku wojny amerykansko-japonskiej. Devastator wraz z Vindicatorem byly w pozniejszym okresie zastepowane przez Dauntlessy.
- Avro Lancaster - duzy bombowiec brytoli :). Uzywany tez min. w polskich dywizjonach bombowych, jesli dobrze pamietam, do lotow w nocy.
- Sherman Firefly - kolejna wersja?? A ta z FH 0.61 juz mi sie podobala...
- 7tp twin turret - 7TP dwuwiezowy, uzbrojony w dwie wiezyczki z karabinami maszynowymi... Mam nadzieje, ze beda mogly nimi kierowac dwie osoby. Idea czolgow dwuwiezowych z wiezami jednobroniowymi, byl wjazd w okop przeciwnika i rozpoczecie strzelania z kaemow w dwa przeciwlegle konke okopu. Pomysl brytyjski, poczatkowo przejeli go Polacy. Jednak wskutek dalszych badan nad 7TP postanowiono skupic sie jednak nad wersja jednowiezowa (bylo przy tym i kilka przekretow).
- Sherman -no tak, ale ktora wersja? :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2