ten temat idzie chyba trochę złym torem generalnie grać można chyba na każdym sprzęcie za 10 zeta lub za 1000 - chodzi tu bardziej o komfort grania niż o zwiększenie swojej skuteczności (tu najważniejszy jest trening)
a pytanie powinniśmy chyba zadawać nie jaki sprzęt, ale czym się kierować w doborze sprzętu, tu napotkamy na problem, że każdy ma inne preferencje, wielkość głowy - słuchawki, dłoni - myszka i klawiatura, zdolność wychwytywania dźwięków w słuchawkach
generalnie każdy poważny ma chyba świadomość tego, że za grosze nic dobrego nie kupimy - nie oznacza to wcale, że na tanim sprzęcie nie można dobrze grać
SŁUCHAWKI powinny mieć jak najlepszy dźwięk, powinny być lekkie, dobrze, jak ucho jest w środku, nie powinny nigdzie uciskać, to wszystko przy dłuższym graniu jest odczuwalne, musimy wybrać, czy chcemy słuchawki zamknięte, pół zamknięte czy otwarte w zależności ile dźwięków z otoczenia ma do nas dochodzić, trochę zbierałem i wybrałem senheiser hd555, innych nie chcę lub mnie na nie nie stać
KLAWIATURA podświetlenie jest błogosławieństwem, mocna i dynamiczna, bez chrobotających klawiszy, miałem g11 ale sprzedałem, bo nie mieściła mi się pod biurkiem, ale jest bardzo fajna, dla mnie ciutkę za małe klawisze, mam logitecha laptopową, świetna do pisanie ale do grania nie bardzo, cena to jakieś 60 zeta, ale jej nie polecam
MYSZKA w zależności od dłoni , świetne są obciążniki niezłe dpi ale bez przesady pow 1600 jest dla mnie zbyteczne, klawisz pod kciukiem też jest bardzo przyjemny, zmiany prędkości nie używam choć jest taka opcja, gram na g5 od 5 lat i w mojej dłoni leży bardzo naturalnie, inne mnie po prostu gryzą
to chyba tyle w temacie na tą chwile - tak do końca to nikt wam z tym nie pomoże, kierujcie się swoimi predyspozycjami
|