Teraz jest 17 paź 2018, 05:32

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lip 2010, 17:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, 06:22
Posty: 8
Witam was bimbaski :P
Przeglądając to, jak i zagraniczne fora zauważyłem, że wielu ludzi ma lub miało podobny problem do mojego - mianowicie bsod (0x00000124), crashe, niechciane restarty PC podczas gry czy wreszcie wyjścia do pulpitu. 4 dni męczarni z pomocą techniczną, która nie poradziła sobie z moim problemem - ostatnecznie z pomocą 231342 innych for udało mi się go rozwiązać, więc pomyślałem, że komuś ta wiedza może się przydać. No to zaczynamy.

I. Dla kogo jest ten artykuł?
Dla każdego gracza bc2 któremu grę uprzykrza:
1. Bluescreen, przeważnie o kodzie 0x00000124
2. Crashe gry, wyjścia do pulpitu
3. Samoczynne restarty podczas gry

II. Diagnostyka wstępna
1. Ściągamy program HWMonitor. Tuż po pojawieniu się bsod'a, po restarcie kompa czy też wyjściu do pulpitu uruchamiamy go, i sprawdzamy temepratury: dysku, procesora i GPU.
Temp. dysku nie powinna przekraczać 40*. Najlepiej, gdyby była poniżej 35.
Temp. procka nie powinna przekraczać 80*C-90*C
Temp. GPU nie powinna przekraczać 80-90*C

Jeśli przekracza - popraw chłodzenie, wymień pasty i wszystko powinno wrócić do normy. Temperatury są OK? No to jedziemy dalej.
2. Ściągamy i wypalamy na płytki program:
a) memtest86+
b) Windows Memory Diagnostic
Bootujemy programy po kolei i sprawdzamy pamięci RAM - jeśli którykolwiek z programów znajdzie błędy oddajemy pamięci na gwarancję lub wymieniamy - to one są winowajcą. Pamięci są OK? No to jedziemy dalej.
3. Ściągamy program HDTune . Przechodzimy do zakładki health - health status powinien być "OK". Jeśli będzie failed powinniśmy oddać dysk na gwarancję. Można ewentualnie spróbować wykonać format z tworzeniem wszystkich partycji na nowo. Przechodzimy do zakładki error scan i wykonujemy skanowanie - jeśli wszystkie bloczki są zielone przechodzimy dalej. Jeśli nie - format lub oddajemy dysk na gwarancję - to on prawdopodobnie powoduje błędy.
4. Ściągamy program Orthos Odpalamy, wybieramy test "blend - stress CPU and RAM" i testujemy 25-30minut (nie krócej!) - jeśli komp się nie wysypie idziemy dalej.

III. Działania
Uszkodzenia i problemy natury technicznej wykluczyliśmy na 99%. Czas na ostateczne starcie z upierdliwym battlefieldem.
1. Ściągamy program do "podglądania" blue screenów (jeśli w naszym przypadku występują), np STĄD. Odpalamy, wybieramy zrzut bluescreena (każdy ma indywidualne ID, więc z łatwością rozpoznamy go po dacie i godzinie zdażenia). Na czerwono zostaną zaznaczone biblioteki powodujące crash. Z pomocą googli rozwiązujemy problem - przeważnie wystarczy wpisać nazwę biblioteki wraz z rozszerzeniem by znaleźć rozwiązanie.
2. Usuwamy ręcznie grę. Jak to zrobić, jest świetnie opisane TUTAJ
3. Usuwamy sterowniki do karty dźwiękowej i graficznej. Restartujemy PC. Po ponownym uruchomieniu ściągamy i odpalamy program Driver Cleaner i usuwamy pozostałości po sterownikach. Restart PC. Ściągamy i instalujemy najnowsze sterowniki do karty graficznej i dźwiękowej. Restart PC.
4. Odpalamy instalator gry (poprzez EADM lub - jeśli mamy wersję pudełkową poprzez włożenie płytki). Jeśli uruchomi się deinstalator przechodzimy go i odpalamy ponownie. WAŻNE! - NIE zmieniamy docelowej ścieżki instalacyjnej. Jeśli nie masz miejsca na dysku, na którym instalator chce zainstalować grę - zrób go.
5. Odpalamy grę. Jeśli znowu pojawi się crash, restart, powrót do pulpitu lub bbbs wyłączamy komputer, odkręcamy obudowę i wyjmujemy bateryjkę podtrzymującą "życie" pamięci CMOS na 30s. Wkładamy ją z powrotem, odpalamy PC i grę - bbbs ani żaden inny problem nie ma prawa się pojawić.

* Nie wiadomo dlaczego gra nie lubi podniesionych napięć oraz OC pamięci i CPU - jednak w moim przypadku zastosowanie po kolei wszystkich kroków z "III'ki" przyniosło upragniony rezultat.

Mam nadzieję, że topic się przyda :)

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano 18 lip 2010, 22:22 przez StagG, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lip 2010, 18:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 maja 2010, 02:46
Posty: 551
Jeśli można się wtrącić to...

StagG napisał(a):

II. Diagnostyka wstępna
1. Ściągamy program HWMonitor. Tuż po pojawieniu się bsod'a, po restarcie kompa czy też wyjściu do pulpitu uruchamiamy go, i sprawdzamy temepratury: dysku, procesora i GPU.
Temp. dysku nie powinna przekraczać 40*. Najlepiej, gdyby była poniżej 35.
Temp. procka nie powinna przekraczać 80*C-90*C
Temp. GPU nie powinna przekraczać 80-90*C


...po restarcie nawet w nie wiem jak zakurzonym kompie nie będą takie temperatury. Nawet po godzinnej sesji w np. bc2 po wyłączeniu gry temp. spadną natychmiast o kilka-kilkanaście stopni. Także w ten sposób nie poznamy max temp. Wystarczy za to włączyć program podczas gry, HWMonitor zapamiętuje właśnie max. temp.
A i te "limity" 80-90 stopni to tez trochę za wysokie są. Jak na laptop ok, ale w desktopie za wysokie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lip 2010, 20:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2006, 21:54
Posty: 633
Lokalizacja: 58-506
2. Ściągamy i wypalamy na płytki program:
a) memtest86+
W moim przypadku nic nie pokazał. Leciałem każdą kość z osobna po 8 h około 5 cykli i 0 błędów. Sprawdziłem większość punktów z Twojego tutoriala i wszystko ok. W końcu pożyczyłem ram od brata a jemu dałem swoje kości. U mnie problem znikł , a u brata się pojawił.
Po drugie po tym numerze błędu to nic się nie dowiesz u mnie był problem z tym sterownikiem
Obrazek
Najlepiej na początku zainstalować program do odczytu mini dump'ow , a dopiero potem szukać co powoduje problem.
Cytuj:
Nie wiadomo dlaczego gra nie lubi podniesionych napięć oraz OC pamięci

U mnie wręcz na odwrót, ustawienia auto na ddr voltage notoryczne wyloty do pulpitu po odpaleniu gry. Zmiana napięcia z 1.8V na 2.0 problem znikał. Niestety tylko na 10 -20 min bo potem leciał bsod z tym błędem co na zdjęciu i najlepsze ze tylko w BC2 i GTA4 które korzystają z 4 jajek. BF2 i inne starsze gry mogłem grać po 5 h i nic się nie działo.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lip 2010, 22:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, 06:22
Posty: 8
@UP
No dziwna sprawa. Zrestartowałem bios - wszystko ok. Zacząłem powoli podnosić procka do stanu poprzedniego i co się okazało? Na 3.5Ghz 0 restartów, zwisów itp - na 3.7Ghz co 5-20min bsod albo restart a temperatury takie same.
Cytuj:
W moim przypadku nic nie pokazał.

A może dałeś im za niskie/zbyt wysokie napięcie?

@dedoha
Właśnie wykonałem test - sprawdziłem temperatury podczas gry, następnie zrestartowałem kompa. Różnica to około 3 stopnie na procku. Z tego co pamiętam HWMonitor umożliwia zapis temperatur, więc tuż po restarcie można sprawdzić log.

// Dodałem pkt odnośnie sprawdzania bibliotek powodujących bsod.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lip 2010, 22:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lip 2009, 21:36
Posty: 2613
Lokalizacja: Eteryczna kraina snów pełna przygód
StagG napisał(a):

Fajny program, dziękuję.

_________________
Obrazek
Polska ekipa GTA V: Online [PS4][PS3][XBOX360][PC]


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lip 2010, 23:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2006, 21:54
Posty: 633
Lokalizacja: 58-506
Cytuj:
A może dałeś im za niskie/zbyt wysokie napięcie?

Corsair podaje że te co posiadam pracują na 2.0V , bios ustawia na norrmalu na 1.8V.

Cytuj:
Na 3.5Ghz 0 restartów, zwisów itp - na 3.7Ghz co 5-20min bsod albo restart a temperatury takie same.

Ja właśnie tak załatwiłem pamięci , wszystkie temp w normie a ram nie dało się dotknąć tak był nagrzany i niestety nie wytrzymały. Sprawdź temp ramu , chipsetu.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lip 2010, 09:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, 06:22
Posty: 8
Ram też mi się grzeje mimo, iż nie jest "goły". Moje kingstony również pracowały na 2.0V - bios ustawił na 1.8V jak w twoim przypadku i działa bez problemu (a odczuwalna temperatura ramów po dotknięciu = temp karty graf). Niestety nic więcej nie zrobię - porządek w obudowie + 3 wentyle.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lip 2010, 18:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2006, 21:54
Posty: 633
Lokalizacja: 58-506
Ja to mówią lepiej dmuchać na zimne :) zakupiłem chłodzenie i ram jest zimny na tych samych ustawieniach nie ryzykuje drugi raz.

Obrazek

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lip 2010, 20:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2007, 09:19
Posty: 2022
Cytuj:
Temp. dysku nie powinna przekraczać 40*. Najlepiej, gdyby była poniżej 35.


Raczej 45. Choć znam przypadki i powyżej 100 stopni =)

Cytuj:
4. Ściągamy program Orthos Odpalamy, wybieramy test "blend - stress CPU and RAM" i testujemy 25-30minut (nie krócej!) - jeśli komp się nie wysypie idziemy dalej.


Ortho + Prime 95 na każdy rdzen.

Cytuj:
3. Ściągamy program HDTune . Przechodzimy do zakładki health - health status powinien być "OK". Jeśli będzie failed powinniśmy oddać dysk na gwarancję. Można ewentualnie spróbować wykonać format z tworzeniem wszystkich partycji na nowo. Przechodzimy do zakładki error scan i wykonujemy skanowanie - jeśli wszystkie bloczki są zielone przechodzimy dalej. Jeśli nie - format lub oddajemy dysk na gwarancję - to on prawdopodobnie powoduje błędy.


Jeszcze zerowanie dysku - w przypadku WDC działa cuda.

Cytuj:
Uszkodzenia i problemy natury technicznej wykluczyliśmy na 99%. Czas na ostateczne starcie z upierdliwym battlefieldem.


Jeszcze masz napiecia na zasilaczu. Albo błedy tlb w starszych cpu amd.

Cytuj:
Bootujemy programy po kolei i sprawdzamy pamięci RAM - jeśli którykolwiek z programów znajdzie błędy oddajemy pamięci na gwarancję lub wymieniamy - to one są winowajcą. Pamięci są OK? No to jedziemy dalej.


Warto dodać, że jedna noc z memtestem to taki dobry okres testu ramu ;)Wiele osób po 30 minutach wylacza i potem mowi "Ram na pewno okej testowałem dokładnie".

Cytuj:
Ściągamy program do "podglądania" blue screenów (jeśli w naszym przypadku występują), np STĄD. Odpalamy, wybieramy zrzut bluescreena (każdy ma indywidualne ID, więc z łatwością rozpoznamy go po dacie i godzinie zdażenia). Na czerwono zostaną zaznaczone biblioteki powodujące crash


Niestety dumpy potrafią w tajemniczy sposob znikac, lepszym sposobem jest chyba jednak wyłaczenie restartu przy bs :)

Cytuj:
Usuwamy sterowniki do karty dźwiękowej i graficznej. Restartujemy PC. Po ponownym uruchomieniu ściągamy i odpalamy program Driver Cleaner i usuwamy pozostałości po sterownikach. Restart PC. Ściągamy i instalujemy najnowsze sterowniki do karty graficznej i dźwiękowej. Restart PC


Dla systemu Windows 7 32/64 bit - Driver Sweeper

Cytuj:
Ściągamy i instalujemy najnowsze sterowniki do karty graficznej i dźwiękowej. Restart PC.

Nie zawsze najnowsze = najlepsze/najstabilniejsze. Lepiej najpierw zasięgnąć opinii na forum jak sie nowe drivery sprawdzaja.
Cytuj:

* Nie wiadomo dlaczego gra nie lubi podniesionych napięć oraz OC pamięci i CPU - jednak w moim przypadku zastosowanie po kolei wszystkich kroków z "III'ki" przyniosło upragniony rezultat.


Nie ma czegoś takiego, ze dany program nie lubi... Po prostu złe OC, za wysokie, wyłazi czasami np podczas gry.

Cytuj:
A i te "limity" 80-90 stopni to tez trochę za wysokie są. Jak na laptop ok, ale w desktopie za wysokie


GF 7600t potrafiły stabilnie pracowac przy 120 stopniach. Nowe GF też wchodza wysoko. Te limity są jak najbardziej ok. Btw krzem w laptopie to jakiś inny niż desktopie? ;>


Cytuj:
U mnie wręcz na odwrót, ustawienia auto na ddr voltage notoryczne wyloty do pulpitu po odpaleniu gry. Zmiana napięcia z 1.8V na 2.0 problem znikał.


Czasami high voltage pomaga. Mosquito teraz sie skapnałem jakie Ty masz te ramy? Bo chocby Patrioty DDR2 potrzebowały wysokiego doladowania a bez niego powodowały problemy.


Cytuj:
Na 3.5Ghz 0 restartów, zwisów itp - na 3.7Ghz co 5-20min bsod albo restart a temperatury takie same.


Jezeli nie zajałes sie napięciami, blokada szyny fsb,ramem to nie dziwie sie, że waliło błedami... Złe OC i tyle. A nie winna softu.

_________________
http://www.animalsmatter.org/

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lip 2010, 00:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2006, 21:54
Posty: 633
Lokalizacja: 58-506
Cytuj:
Czasami high voltage pomaga. Mosquito teraz sie skapnałem jakie Ty masz te ramy?


Corsair XMS2 Jey Jey :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lip 2010, 09:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2007, 09:19
Posty: 2022
Próbowałeś na 2.0v timmingi +1, CT2?

_________________
http://www.animalsmatter.org/

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lip 2010, 14:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, 06:22
Posty: 8
Cytuj:
Niestety dumpy potrafią w tajemniczy sposob znikac, lepszym sposobem jest chyba jednak wyłaczenie restartu przy bs

bs nie pokazuje jaki sterownik/biblioteka go powoduje, lecz kod błędu który może znaczyć wszystko, i nic.
Cytuj:
Raczej 45. Choć znam przypadki i powyżej 100 stopni =)

Powyżej 40* na dysku mogą i pojawiają się błędy, martwe sectory etc. Dla zdrowia dysku temp poniżej 35.
Cytuj:
Jeszcze masz napiecia na zasilaczu.

Mało kto posiada miernik. Poza tym jeśli inne gry śmigają bez problemu to można zasilacz wykluczyć. A jeśli nie wyrabia, to po zresetowaniu biosu i ustawieniu fabrycznych napięć/takowania sytuacja powinna się ustabilizować.
Cytuj:
Dla systemu Windows 7 32/64 bit - Driver Sweeper

Można i driver sweeperem. Ja osobiście win 7 x64 przeczyściłem driv. cleanerem i dał rade.
Cytuj:
Ja to mówią lepiej dmuchać na zimne :) zakupiłem chłodzenie i ram jest zimny na tych samych ustawieniach nie ryzykuje drugi raz.

Chyba też sobie go sprawię >.>

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lip 2010, 19:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2007, 09:19
Posty: 2022
Cytuj:
Powyżej 40* na dysku mogą i pojawiają się błędy, martwe sectory etc. Dla zdrowia dysku temp poniżej 35.


Można poznać jakiś argument/tekst potwierdzający tą hipotezę? Bo dopiero przy 50-60 stopniach nastepuje zwiększone zużycie hdd. powyżej 60 wzrasta ryzyko awarii. Czyli bad'y, uszkodzenie mechaniczne glowicy etc... W zasadzie z tego co napisales ludzie w notebokach maja jeden wielki 320 GB(przeważnie) błąd. Btw Samsung podawał nawet, ze poniżej 30 stopni moga pojawiac się błędy ;)

Cytuj:
bs nie pokazuje jaki sterownik/biblioteka go powoduje, lecz kod błędu który może znaczyć wszystko, i nic.


1.BS pokazuje jaki sterownik powoduje problemy.
2.Odpowiednio odczytany kod powie w zasadzie wszystko w wiekszości przypadków.

Cytuj:
Mało kto posiada miernik. Poza tym jeśli inne gry śmigają bez problemu to można zasilacz wykluczyć. A jeśli nie wyrabia, to po zresetowaniu biosu i ustawieniu fabrycznych napięć/takowania sytuacja powinna się ustabilizować.


Prosty miernik za 30zł sie kupi. A to, że inne gry smigają bez problemu... Kiedyś miałem sytuacje, ze 12 nawalała w zasadzie tylko przy kompresji filmów, nawalała tak wybiórczo do czasu. A w zasilaczu nie byle jakim bo Be Quiet ;)

A po zresetowaniu bios'u czemu miala by sytuacja wrócić do porzadku? Raczej po mocnym downclocking'u.

Cytuj:
Można i driver sweeperem. Ja osobiście win 7 x64 przeczyściłem driv. cleanerem i dał rade.


Wydaje mi sie, że lepiej spisuje sie DS ale to moja subiektywna opinia. (Na xp dalej stosuje DC).

_________________
http://www.animalsmatter.org/

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lip 2010, 20:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2010, 06:22
Posty: 8
Cytuj:
A po zresetowaniu bios'u czemu miala by sytuacja wrócić do porzadku? Raczej po mocnym downclocking'u.

Overclocking = zwiększenie napięć. Zwiększenie napięć posiadając noname zasilacz prowadzi do wielkiego bum. Reset biosu = reset napięć, reset timingów, reset mnożnika.

Co do temperatury hdd - kiedyś na jakimś vortalu był artykuł... nie pamiętam dokładnie na jakim, benchmark.pl albo pclab bodajże... Poza tym mój poprzedni twardziel, jeszcze gdy miałem starą obudowę zaczął sypać badami przy 40-44*C, po miesiącu od powstania 1szego padł. Poza badami były częste restarty etc. Obecnie mam na dysku 15-25* i nic niedobrego się nie dzieje :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lip 2010, 21:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 maja 2007, 09:19
Posty: 2022
Cytuj:
Overclocking = zwiększenie napięć. Zwiększenie napięć posiadając noname zasilacz prowadzi do wielkiego bum. Reset biosu = reset napięć, reset timingów, reset mnożnika.


Można robić oc bez napięc. A na def też sypia errory.

Cytuj:
nie pamiętam dokładnie na jakim, benchmark.pl albo pclab bodajże...


Ciekawe co na to producenci :lol:

Cytuj:
Obecnie mam na dysku 15-25* i nic niedobrego się nie dzieje


Za niska temp tez szkodzi. Swoja droga w upaly taka temp. :shock:

_________________
http://www.animalsmatter.org/

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL