Witam was bimbaski
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Przeglądając to, jak i zagraniczne fora zauważyłem, że wielu ludzi ma lub miało podobny problem do mojego - mianowicie bsod (0x00000124), crashe, niechciane restarty PC podczas gry czy wreszcie wyjścia do pulpitu. 4 dni męczarni z pomocą techniczną, która nie poradziła sobie z moim problemem - ostatnecznie z pomocą 231342 innych for udało mi się go rozwiązać, więc pomyślałem, że komuś ta wiedza może się przydać. No to zaczynamy.
I. Dla kogo jest ten artykuł?
Dla każdego gracza bc2 któremu grę uprzykrza:
1. Bluescreen, przeważnie o kodzie 0x00000124
2. Crashe gry, wyjścia do pulpitu
3. Samoczynne restarty podczas gry
II. Diagnostyka wstępna
1. Ściągamy program
HWMonitor. Tuż po pojawieniu się bsod'a, po restarcie kompa czy też wyjściu do pulpitu uruchamiamy go, i sprawdzamy temepratury: dysku, procesora i GPU.
Temp. dysku nie powinna przekraczać 40*. Najlepiej, gdyby była poniżej 35.
Temp. procka nie powinna przekraczać 80*C-90*C
Temp. GPU nie powinna przekraczać 80-90*C
Jeśli przekracza - popraw chłodzenie, wymień pasty i wszystko powinno wrócić do normy. Temperatury są OK? No to jedziemy dalej.
2. Ściągamy i wypalamy na płytki program:
a)
memtest86+ b)
Windows Memory DiagnosticBootujemy programy po kolei i sprawdzamy pamięci RAM - jeśli którykolwiek z programów znajdzie błędy oddajemy pamięci na gwarancję lub wymieniamy - to one są winowajcą. Pamięci są OK? No to jedziemy dalej.
3. Ściągamy program
HDTune . Przechodzimy do zakładki health - health status powinien być "OK". Jeśli będzie failed powinniśmy oddać dysk na gwarancję. Można ewentualnie spróbować wykonać format z tworzeniem wszystkich partycji na nowo. Przechodzimy do zakładki error scan i wykonujemy skanowanie - jeśli wszystkie bloczki są zielone przechodzimy dalej. Jeśli nie - format lub oddajemy dysk na gwarancję - to on prawdopodobnie powoduje błędy.
4. Ściągamy program
Orthos Odpalamy, wybieramy test "blend - stress CPU and RAM" i testujemy 25-30minut (nie krócej!) - jeśli komp się nie wysypie idziemy dalej.
III. Działania
Uszkodzenia i problemy natury technicznej wykluczyliśmy na 99%. Czas na ostateczne starcie z upierdliwym battlefieldem.
1. Ściągamy program do "podglądania" blue screenów (jeśli w naszym przypadku występują), np
STĄD. Odpalamy, wybieramy zrzut bluescreena (każdy ma indywidualne ID, więc z łatwością rozpoznamy go po dacie i godzinie zdażenia). Na czerwono zostaną zaznaczone biblioteki powodujące crash. Z pomocą googli rozwiązujemy problem - przeważnie wystarczy wpisać nazwę biblioteki wraz z rozszerzeniem by znaleźć rozwiązanie.
2. Usuwamy ręcznie grę. Jak to zrobić, jest świetnie opisane
TUTAJ 3. Usuwamy sterowniki do karty dźwiękowej i graficznej. Restartujemy PC. Po ponownym uruchomieniu ściągamy i odpalamy program
Driver Cleaner i usuwamy pozostałości po sterownikach. Restart PC. Ściągamy i instalujemy najnowsze sterowniki do karty graficznej i dźwiękowej. Restart PC.
4. Odpalamy instalator gry (poprzez EADM lub - jeśli mamy wersję pudełkową poprzez włożenie płytki). Jeśli uruchomi się deinstalator przechodzimy go i odpalamy ponownie.
WAŻNE! - NIE zmieniamy docelowej ścieżki instalacyjnej. Jeśli nie masz miejsca na dysku, na którym instalator chce zainstalować grę - zrób go.
5. Odpalamy grę. Jeśli znowu pojawi się crash, restart, powrót do pulpitu lub bbbs wyłączamy komputer, odkręcamy obudowę i wyjmujemy bateryjkę podtrzymującą "życie" pamięci CMOS na 30s. Wkładamy ją z powrotem, odpalamy PC i grę - bbbs ani żaden inny problem nie ma prawa się pojawić.
* Nie wiadomo dlaczego gra nie lubi podniesionych napięć oraz OC pamięci i CPU - jednak w moim przypadku zastosowanie po kolei wszystkich kroków z "III'ki" przyniosło upragniony rezultat.
Mam nadzieję, że topic się przyda
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)