Teraz jest 1 gru 2024, 07:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 kwi 2012, 20:00 

Pewnie tutaj ten problem pojawił się już, ale spróbuje.
Sprzęt który posiadam. Trochę Leciwy, ale daję rade :)
Płyta główna: Asus Rampage Formula
Procesor: Intel Q9650 4x3Ghz
Pamięć ram: OCZ 2x2 Gb 1066 MHZ
Karta Graficzna: MSi GeForce 560Ti wersja z:
Core Clock 880 Mhz, Shader Clock 1760 Mhz
Dysk: Caviara 64 MB Green 1Tb
Zasilacz: BeQuiet Pure Power L8 630W Bronz 80+
Otóż Geforca kupiłem jakieś 2-3 miesiące temu i od tej pory nie gram w BF3, albo bardziej nie mogę grać w BF3. Zaczynam grać wszystko pięknie grafika na Ultra itd. Jednak po 2-3 min gry zaczyna klatkować z 80-60 fpsów spada do 1-2Fps i ścina grę(nie muszę restartować kompa, wystarczy alt+ctrl+del). Wcześniej posiadałem mojego Asus Radeon 4870 512 MB i z grą nie było żadnego problemu działała na średnich i wyciągała 25-40 fps, ale dało się grać. Czytałem wiele tematów jednak wszędzie pełno syfu i ciężko mi dojść do ładu jak rozwiązać ten problem. Od razu zaznaczam parę rzeczy, żeby nie było nie potrzebnego spamu(chciałbym nareszcie zagrać):
- komputer jest zadbany czyszczę rejestry, defragmentacje itp.
- sprawdzałem grę na wszystkich ustawieniach, razem z rozdzielczością, wszędzie ten sam efekt, no może gra chodzi 2 min dłużej jak ustawie all na low
- próbowałem tej komendy co jest podana na forum bf3 do w7 32 bit mimo, że posiadam Windowsa 64 bit, nie pomogła
- obniżałem taktowanie karty graficznej do referencyjnej(Gtx560) nie pomogło
- nie próbowałem myku z kartą dźwiekował, jednak sadząc po tym ze wcześniej działało i nie miałem zadnych przycin dzwieku to teraz takze nie pomoże
- wszystkie sterowniki aktualizuję na bieżąco
- temperatury także dobre cały procek w granicach 40-50 stopni, karta graficzna 50-60 stopni(przy tych ścinkach jak się zaczynają), temperatury mostków na płycie głównej 35-40 stopni
Jakieś pomysły? Może coś źle robię? Albo za mało obniżam taktowanie karty?
Czytałem również, że nie tylko ja miałem problem z tą kartą graficzną.

PostNapisane: 17 kwi 2012, 20:13 

Obrazek
Tyle w temacie, wymieniłeś porządną kartę ze średnim stosunkiem poboru mocy do osiągnięć której jedyną wadą była ilość pamięci na mniej wydajny odpowiednik po stronie zielonych, przeliczyłeś się.
GTX550Ti ma DX11, OpenGL4.1 i prócz tego gorzej sobie radzi od poprzedniej karty, 560Ti byłaby o niebo lepszym wyjściem, tym bardziej idąc jeszcze wyżej przez 570 do 680.
Zmniejsz detale i odpuść sobie super duper ultra HD, ta karta nie da rady temu.
Low-Med może w 1080p zadziała bez dodatkowych wodotrysków.

PostNapisane: 17 kwi 2012, 21:08 

nie chcę być nie miły, ale czytaj dokładnie :roll:
Po pierwsze:
Karta graficzna: MSi GeForce 560Ti
Po drugie:
- sprawdzałem grę na wszystkich ustawieniach graficznych razem z rozdzielczością :)

PostNapisane: 17 kwi 2012, 21:39 

Ancalimor napisał(a):
...

Więc jestem ślepy i nadaremnie udawałem szpeca robiąc z siebie głupca :[
Taktyczny odwrót!

PostNapisane: 20 kwi 2012, 09:26 

@Ancalimor
Ja mam 560 Ti, wnioskuję - ta karta ma takiego focha, że potrzebuje więcej niż 4 GB ram. U mnie dobrze chodziło na ustawieniach wysokich; gdy przełączyłem na ultra to było jak u Ciebie, czyli pięknie przez parę minut a potem ściny. Rozwiązałem problem gdy wymieniłem RAM na 8GB.

Ale skoro masz tak na wszystkich ustawieniach to może karta się grzeje? Edit: nie doczytałem - nie grzeje się.
Spróbuj nie instalować niczego dołączonego do karty tylko po prostu ściągnij najnowsze drivery.

PostNapisane: 20 kwi 2012, 12:04 

Mam bardzo podobna kartę (gtx560oc) problem był podobny.Po dodaniu ramu i położeniu systemu na 64bit,problem zniknął.Sterowniki mam zainstalowane te co są na płycie tylko zostały zaktualizowane.Gra szła mi od samego początku nawet na 3 giga ramu na full wypasionych ustawieniach,nawet na ultra(szczerze mówiąc nie widzę różnicy między wysokie a ultra) tyle że wywalało mnie po kilku minutach grania.Po przeinstalowaniu systemu i dodaniu ramu (teraz mam 4 jak ty) jest ok.Tak że może i w twoim przypadku postawienie systemu rozwiąże twój problem.

PostNapisane: 26 kwi 2012, 11:26 

Witam,
Chicałbym się dowiedzieć czy dodanie ramu załatwiło u Ciebie sprawę.
Zostało mi 8 dni na zwrot karty i nie wiem co mam robić.
U mnie problem polega na tym, że na początku 2-5 minut gry na ultra zużycie gpu jest na poziomie 70-95% poczym po paru minutach zaczyna spadać z wysokich ilości takich jak 70-90 % na jakies 0-10% (co kilka sekund). (w nawiasie dodam że grając w metro 2033 na ultra zużycie gpu jest na poziomie 90% i nie spada nawet o 10%,gra jest idealnie płynna)
Zużycie procesora na wszystkich 4 rdzeniach wacha się od 75%-95%.

Dodam jescze ,ze podczas włączenia w konsoli tej komendy co pokazuje wydajnosc gpu i cpu podczas tych scin, oba wykresy zarowno grafy jak i procka skaczą tak że aż wychodzą za górną krawędź monitora.

Zużycie ramu podczas gry na ultra jest na poziomie 3600-3880 MB z 4000 MB

Temperatury są w porządku, buda dobrze wentylowana, na wszystkich sterownikach jest tak samo. Nie wgrywałem biosa nowego bo wydaje mi się że nie tutaj leży problem. Zmiana taktowania grafy, napięcia też nic nie zmienia.

Karta jaką kupiłem to gtx 560ti hawk ze względu na jakość/cena.

Mój sprzęt to:

DFI LanParty DK AMD 790FX SB750
AMD Phenom II X4 940 Black Edition 3.0 @ 3.6
Scythe Mugen 2
Asus Radeon HD4890 1GB DDR5 850/975 @ 975/1150
OCZ 4GB DDR2 1066 Platinum CL5
Antec Gamer Nine Hundred - obudowa
OCZ PCPower&andCooling Silencer 750W

Dodając na starej grafie nie miałem takich problemów.
Błagam was o pomoc bo nie wiem czy mam zwrócić kartę.

PostNapisane: 26 kwi 2012, 14:48 

no to jeśli zejdziesz z ultra na high albo medium i ścinki znikną to masz odpowiedź.

Strefa czasowa: UTC + 2