Teraz jest 25 lis 2024, 13:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 paź 2011, 15:02 

Witam
nie widze celownika w zandej broni ani opcji w menu

juz 2 razy reinstalowalem gre, u kolegi wszystko dziala
prosze o szybka pomoc,

AMD Phenom X4 2200 MHz
3 gb ram ddr2
Gigabyte Radeon HD 3650 512 Mb
Windows 7 64-bit

screny:
http://imageshack.us/f/259/beztytuurta.jpg/
http://imageshack.us/f/210/beztytuu2ls.jpg/

PostNapisane: 1 lis 2011, 17:31 

Jest to wina słabego sprzętu, tzn. chodzi pewnie o grafe, a może też ram (masz tylko 3 giga i to ddr2 czyli wolne) i żadna reinstalka tu nie pomoże. Mam podobnie jak gram na laptopie, a raczej miałem bo już sobie z tym poradziłem.

Na początku gra ustawia sobie grafikę (w tym rozdzielczość) domyślnie, niby tak żeby było dobrze dla danego komputera - ale "dobrze" nie zawsze znaczy "dobrze" ;D, i czasami tym ustawieniom sprzęt nie jest w stanie podołać tak jak to grze się wydaje.

W takim przypadku gdy nie widzimy menu, teoretycznie nie mamy żadnego pola manewru, ale jest na to sposób.

Można spróbować zrobić tak jak ja to zrobiłem:

1. Odpalamy "Origin"

2. Przechodzimy z niego do "Battlelog'a"

3. Odpalamy sobie np. "Menadżer zadań" (bo ma niewielki format i nie przysłoni później widoku) - ustawiamy go sobie powiedzmy na dole ekranu po prawej stronie

4. Wechodzimy do gry (obojętne czy to multi czy kampania) i wciskamy "Esc"

5. Minimalizujemy grę (alt+tab), tak aby na pierwszym planie widoczny był menadżer, a na drugim gra - powinno to wyglądać tak, że gra zminimalizuje się do postaci pasa zajmującego mniej więcej połowę ekranu (jego górna część) - pozostałe okna czyli przeglądarka itd. nas nie interesują i mają się znajdować w tle tych dwóch wymienionych, tj. men. zad. i gry. Po tej operacji powinna się już pojawić grafika menu

6. Jeśli opcje menu się pojawiły (a powinny), to klik na ekran gry i pierwszą rzeczą którą robimy to zmiana ustawień graficznych, czyli: rozdzielczość (na początek proponuję w miarę niską), pozostałe opcje też na minimum i zapisujesz. Przy wychodzeniu gra pyta się o ile dobrze pamiętam dwa razy, czy zapisać ustawienia ekranu i czy zapisać coś tam jeszcze, więc potwierdzamy dwa razy.

Może wystąpić też taki problem, że pomimo tego że menu będzie widoczne to nie będzie go można obsłużyć myszką (tak było u mnie na początku - lpm nie reagował) i wtedy dalej lipa bo do ustawień graficznych nie da się przeskoczyć kursorami a jedynie mychą - temu też można zaradzić.

1. Nachodzimy klawiaturą na opcje i klikamy "Enter"
2. Kolejny krok to minimalizacja (na tej samej zasadzie co w punktach powyżej)
3. Na zminimalizowanej grze najeżdżamy myszką na pole wyboru ust. graf. i klik (powinno się otworzyć)
4. Zmiana rozdzielki (kursorami klawiatury, bo po kliknięciu gra się zmaksymalizuje i znowu mysz może być bezużyteczna)
5. Podobnie ze zmianą reszty ustawień. Jesteśmy już w opcjach grafiki ale nasza mysz nadal nie reaguje na klikanie, więc znowu: minimalizacja, najechać myszką na prawą stronę (część w ust. graf. tam gdzie jest możliwość zmiany opcji: własne, ultra itd.) i kursorami wszystko co poniżej na minimum
6. "Esc" podwójne potwierdzenie zapisu ustawień i reset gry - powinno być już ok

Później, jak już wszystko będzie działać, to można sobie poeksperymentować z podnoszeniem rozdzielczości i reszty poszczególnych opcji - tak żeby nasza gra nabrała wyglądu, ale też żeby nic się nie waliło.

Btw,
Jest w ustawieniach (o ile dobrze pamiętam), możliwość zafajkowania lub odfajkowania kratki aby gra otwierała się w oknie i całkiem prawdopodobne że dzięki temu, można by sobie na czas kombinacji z ustawieniami grafiki, oszczędzić tego ciągłego "alt+tab". Ja tego osobiście nie próbowałem więc nie mam co do tego pewności.
Trzeba pamiętać też, żeby w przypadku słabszych kart graficznych sprawdzić w ich opcjach 3D, czy przypadkiem nie są ustawione na jakość zamiast na wydajność i czy nie jest włączone jakieś wymuszanie np. rozdzielczości, itp.. Najlepiej jest ustawić wszystko jako zależne od aplikacji.

Jeśli sposób który podałem zadziała, to napisz.

Życzę powodzenia :).

PostNapisane: 1 lis 2011, 19:15 

Zrobilem obydwa sposoby i pojawily sie opcje ale chyba nie do konca poprawnie
screen:
http://imageshack.us/f/683/beztytuuabm.jpg/
http://imageshack.us/f/812/beztytuu2chk.jpg/

najezdzajac na "jakosc grafiki" i klikajac enter nic sie nie pojawia, ale naciskajac strzalke w prawo lub w lewo zmienia sie grafika, powinno byc zapewne nieska normalna wysoka ultra wlasna itp. ale nic takiego sie nie wyswietla, wiec trzeba kombinowac na slepo, zrobilem wszystkie mozliwosci, gra chodzi plynniej ale nadal podstawowy problem nie zostal rozwiazany:
nie ma celownika. ;/

PostNapisane: 2 lis 2011, 00:42 

Cholera no faktycznie :/. Jak już wyświetliło się "Menu", to powinno też wyświetlić całą resztę. Ja miałem tak że wyświetlało obraz w podkładzie (czyli np. to miasto jak na Twoim screenie), a nie wyświetlało wcale żadnych napisów związanych z menu.
Ciężka sprawa, bo poza grafiką nie możesz też ustawić ani sprawdzić ust. klawiatury, a klikać na oślep, to też musi być niezłe utrudnienie w grze.
Niektóre oprogramowania są tak skonstruowane, że może z nich korzystać każdy użytkownik komputera, ale jakakolwiek zmiana w ich opcjach, wymaga zalogowania się przez konto administratora systemu. Ja u siebie na komputerach mam tylko po jednym profilu, wiec nie wiem jak jest w przypadku BF3, myślę jednak że to chyba nie w tym leży problem, ale może warto sprawdzić.

Pokombinuj coś jeszcze sam, zaktualizuj sterowniki do karty graficznej (TO WAŻNE!!!), a może Ci się jakoś uda rozwiązać ten problem. Jak wpadnę na jakiś pomysł, to na pewno tu o tym napiszę.

Ps.
Na Twoim miejscu, gdyby nic nie wychodziło, to spróbowałbym jeszcze czegoś takiego. Pożyczyłbym od kogoś znajomego (dosłownie na kilka godzin), jakiejś lepszej karty graficznej (trzeba wtedy najpierw odinstalować swoje i wgrać do niej przypisane aktualne stery) i wtedy spróbował odpalić grę. Na pewno znasz kogoś kto ma lepszy sprzęt i jest uczynny.

Jeśli w takiej sytuacji, na innej karcie będzie śmigać, to wtedy od razu przed oddaniem jej, poustawiać wszystko na low, rozdzielczość też w miarę nisko, a przy okazji klawiszologię i wszystko inne (żebyś miał po swojemu) - później wsadzasz swoją kartę, nowe sterowniki do niej i może się uda.

Od razu mówię, że nie ma większego sensu, noszenie swojego dysku do kogoś i ustawianie tych opcji na czyimś blaszaku.
No chyba że podłączyłbyś swój dysk jako "master" (profile gry zapisują się prawdopodobnie w dokumentach na C:) i z niego odpalił system - wtedy gdyby zadziałał, to mógłbyś przynajmniej pogrzebać w opcjach gry i zapisać ustawienia po swojemu.

Najlepiej jednak jakbyś taką kartę, tak jak już pisałem zamontował u siebie i sprawdził ze swoją konfiguracją sprzętową, bo jeżeli wszystko zatrybi to masz wtedy rozwiązanie problemu i pewność że w 100% winna jest karta (ja myślę że to jej wina, bo jest troszkę słaba, ale i tak powinna dać radę tej grze).

Pisz jak coś zdziałasz.

PostNapisane: 2 lis 2011, 01:36 

Aktualizowalem strowniki i system. Mam jedno konto w grupie administartorzy. próbowalem juz doslownie wszystkigo,
Watpie czy o bedzie karta bo przeciez gra chodzi plynnie lecz nie ma celownika, u kumpla na tej samej karcie graf smiaga jak zloto. (ale 4 gb ram ddr2, chociaż watpie by cos zalezalo od rarmu)

Spróbuje tak jak mówiles z inna karta, gdy sprawdze to napisze.

edit:
aha, i jeszcze wszedzie jest opisane ze na xp dziala, u mnie wyskaiwal komunikat ze brak jest kernel_32.dll skopiowanie tej biblioteki do system32 skutkowalo komunikatem program przestal odpowiadac. czy ten kernel32 moze byc zwiazany a karta graf? bo mi sie to kojarzy z linuxem.

Strefa czasowa: UTC + 2