Jest to wina słabego sprzętu, tzn. chodzi pewnie o grafe, a może też ram (masz tylko 3 giga i to ddr2 czyli wolne) i żadna reinstalka tu nie pomoże. Mam podobnie jak gram na laptopie, a raczej miałem bo już sobie z tym poradziłem.
Na początku gra ustawia sobie grafikę (w tym rozdzielczość) domyślnie, niby tak żeby było dobrze dla danego komputera - ale "dobrze" nie zawsze znaczy "dobrze" ;D, i czasami tym ustawieniom sprzęt nie jest w stanie podołać tak jak to grze się wydaje.
W takim przypadku gdy nie widzimy menu, teoretycznie nie mamy żadnego pola manewru, ale jest na to sposób.
Można spróbować zrobić tak jak ja to zrobiłem:
1. Odpalamy "Origin"
2. Przechodzimy z niego do "Battlelog'a"
3. Odpalamy sobie np. "Menadżer zadań" (bo ma niewielki format i nie przysłoni później widoku) - ustawiamy go sobie powiedzmy na dole ekranu po prawej stronie
4. Wechodzimy do gry (obojętne czy to multi czy kampania) i wciskamy "Esc"
5. Minimalizujemy grę (alt+tab), tak aby na pierwszym planie widoczny był menadżer, a na drugim gra - powinno to wyglądać tak, że gra zminimalizuje się do postaci pasa zajmującego mniej więcej połowę ekranu (jego górna część) - pozostałe okna czyli przeglądarka itd. nas nie interesują i mają się znajdować w tle tych dwóch wymienionych, tj. men. zad. i gry. Po tej operacji powinna się już pojawić grafika menu
6. Jeśli opcje menu się pojawiły (a powinny), to klik na ekran gry i pierwszą rzeczą którą robimy to zmiana ustawień graficznych, czyli: rozdzielczość (na początek proponuję w miarę niską), pozostałe opcje też na minimum i zapisujesz. Przy wychodzeniu gra pyta się o ile dobrze pamiętam dwa razy, czy zapisać ustawienia ekranu i czy zapisać coś tam jeszcze, więc potwierdzamy dwa razy.
Może wystąpić też taki problem, że pomimo tego że menu będzie widoczne to nie będzie go można obsłużyć myszką (tak było u mnie na początku - lpm nie reagował) i wtedy dalej lipa bo do ustawień graficznych nie da się przeskoczyć kursorami a jedynie mychą - temu też można zaradzić.
1. Nachodzimy klawiaturą na opcje i klikamy "Enter"
2. Kolejny krok to minimalizacja (na tej samej zasadzie co w punktach powyżej)
3. Na zminimalizowanej grze najeżdżamy myszką na pole wyboru ust. graf. i klik (powinno się otworzyć)
4. Zmiana rozdzielki (kursorami klawiatury, bo po kliknięciu gra się zmaksymalizuje i znowu mysz może być bezużyteczna)
5. Podobnie ze zmianą reszty ustawień. Jesteśmy już w opcjach grafiki ale nasza mysz nadal nie reaguje na klikanie, więc znowu: minimalizacja, najechać myszką na prawą stronę (część w ust. graf. tam gdzie jest możliwość zmiany opcji: własne, ultra itd.) i kursorami wszystko co poniżej na minimum
6. "Esc" podwójne potwierdzenie zapisu ustawień i reset gry - powinno być już ok
Później, jak już wszystko będzie działać, to można sobie poeksperymentować z podnoszeniem rozdzielczości i reszty poszczególnych opcji - tak żeby nasza gra nabrała wyglądu, ale też żeby nic się nie waliło.
Btw,
Jest w ustawieniach (o ile dobrze pamiętam), możliwość zafajkowania lub odfajkowania kratki aby gra otwierała się w oknie i całkiem prawdopodobne że dzięki temu, można by sobie na czas kombinacji z ustawieniami grafiki, oszczędzić tego ciągłego "alt+tab". Ja tego osobiście nie próbowałem więc nie mam co do tego pewności.
Trzeba pamiętać też, żeby w przypadku słabszych kart graficznych sprawdzić w ich opcjach 3D, czy przypadkiem nie są ustawione na jakość zamiast na wydajność i czy nie jest włączone jakieś wymuszanie np. rozdzielczości, itp.. Najlepiej jest ustawić wszystko jako zależne od aplikacji.
Jeśli sposób który podałem zadziała, to napisz.
Życzę powodzenia
.