Teraz jest 11 gru 2019, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lis 2013, 01:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2010, 21:36
Posty: 734
Cześć,
Chciałbym wprowadzić jakąś nowość na forum (o ile mi się uda). Chcę stworzyć tutaj pewną jakby to ująć bazę na temat wyników sprzętu w testach obliczeniowych.
Porównując sprzęt na jakim codziennie gramy, pracujemy. Powiecie no i co z tego, przecież w sieci jest miliard testów, wystarczy sobie zobaczyć, otóż nie, wyniki zależą od wszystkich podzespołów, dlatego każdy wynik jest inny. A tym bardziej że każdy się wypowiada tutaj na temat "wiedząc lepiej" i polecając podzespoły, składając zestawy itd. Każdy mógłby zajrzeć i sprawdzić mniej więcej co z czym lepiej współgra i ile można zyskać podkręcając dany procesor czy kartę ...
Można też z grubsza powiedzieć ile osiąga się fps w BFie co będzie kolejnym odniesieniem.
Z resztą i tak twierdzę że wymagania na pudełkach powinny wyglądać tak:
CPU: xxxx pkt. w benchmarku A
GPU: yyyy pkt. w benchmarku B
...

Co potrzebujemy:
SuperPI 1.5 XS - single core (CPU)
wPrime 2.10 - multi core (CPU)
3DMark 11.0.5 (GPU/CPU)

Mój sprzęt prezentuje się następująco:

SuperPI @3.6GHz
Obrazek
SuperPI @4.0GHz
Obrazek
--------
wPrime @3.6GHz
Obrazek
wPrime @4.0GHz
Obrazek
-------
3DMark 11 @3.6GHz
3DMark 11 @4.0GHz
BFa nie testowałem

Mogę powiedzieć szczerze że spodziewałem się lepszych wyników po OC i widzę że powyżej 4 nie ma sensu co walczyć dalej na tym procesorze,
szczególnie że kolega na podobnej karcie graficznej osiągnął dużo lepszy wynik (dzięki CPU ofc i w dodatku na stocku)
Klik

Jestem ciekaw waszych wyników, nie musicie robić wszystkiego, tylko według uznania, wybieracie sobie co chcecie i czy robicie test tylko na stocku czy robicie porównanie, to zależy od was.
A jak nie to temat do kosza ;)

_________________
|i5-4670k|GTX770OC WF3 4GB|MSI G43 z87|16GB|OCZ 700W|SPC Fortis HE1225|Samsung F3 1TB 7200rpm|WD Green 3TB 5400rpm||DELL u2410f|


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2013, 23:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2010, 21:36
Posty: 734
---Osobny POST
Obrazek

To nie fake, to nie bug
TAK, naprawdę tyle to leciało przy kopiowaniu

pobije mnie ktoś?

_________________
|i5-4670k|GTX770OC WF3 4GB|MSI G43 z87|16GB|OCZ 700W|SPC Fortis HE1225|Samsung F3 1TB 7200rpm|WD Green 3TB 5400rpm||DELL u2410f|


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2013, 23:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Wyjaśnij mi pewną zawiłość pierw.
KOPIOWAŁEŚ poprawkę czy po prostu ją przenosiłeś? Jeśli nawet kopiowałeś tego patcha w inne miejsce, w jakim celu? Po co?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2013, 01:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2004, 19:56
Posty: 764
WoWo_Soldier napisał(a):
pobije mnie ktoś?
Obrazek

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2013, 22:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2010, 21:36
Posty: 734
Mofixil napisał(a):
Wyjaśnij mi pewną zawiłość pierw.

Postawiłem sobie RAMdysk 12GB żeby zobaczyć potęgę ramów w szybkości zapisu i odczytu.
Kopiowałem tak sobie dla jaj, a że wynik łady to się podzieliłem,
prędkości wyglądały tak:
HDD -> RAM 150MB/s
RAM -> RAM ~900MB/s

btw. Oskar widzę zastosował tą samą metodę, tylko nie wiem jakim cudem on wyleciał tak w kosmos xD
może po prostu mój program to aż tak ogranicza xD

_________________
|i5-4670k|GTX770OC WF3 4GB|MSI G43 z87|16GB|OCZ 700W|SPC Fortis HE1225|Samsung F3 1TB 7200rpm|WD Green 3TB 5400rpm||DELL u2410f|


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2013, 23:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
WoWo_Soldier napisał(a):
Postawiłem sobie RAMdysk 12GB

Ramdyski, na śmierć zapomniałem że coś takiego istnieje. Ktoś powinien spróbować postawić 48GB ramdysku na 2400MHz 4x16GB i sprawdzić czy BF4 w końcu ładuje się w akceptowalnych ramach czasowych :D Na moim Caviar Blacku przy obecnych czasach ładowania spokojnie można obejrzeć krótki serial i zrobić sobie herbatę.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2013, 09:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, 18:14
Posty: 826
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Mofixil napisał(a):
Na moim Caviar Blacku przy obecnych czasach ładowania spokojnie można obejrzeć krótki serial i zrobić sobie herbatę.

Eee, no bez przesady.
U mnie świeżo włączony komp ładuje mapę może w 40 sekund, jak już wcześniej była wczytywana, to kilka do kilkanaście.
W porównaniu do kolegi z SSD obsuwę mam na jakieś 10 sekund.

Dysk HDD Samsung Spinpoint F4.

_________________
Obrazek
Bored with video games? Try HFT instead
.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2013, 09:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Wierzbin napisał(a):
Mofixil napisał(a):
Na moim Caviar Blacku przy obecnych czasach ładowania spokojnie można obejrzeć krótki serial i zrobić sobie herbatę.

Eee, no bez przesady.

Nie przesadzam, w trakcie ładowania np. Paracel Storm spokojnie mogłem obejrzeć dziesięciominutowy film i zrobić herbatę.
Teraz nie wiem co jest bardziej broken, ta gra czy mój dysk twardy.
Niedługo sprawdzę czy SSD cokolwiek zmieni.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2013, 10:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, 18:14
Posty: 826
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dzisiaj wieczorem włączę stoper i sprawdzę ile ładuje się Paracel Storm. Tak z ciekawości.
Edit:
No trochę przesadziłem. Mapa przy pierwszym uruchomieniu wczytuje się w ok 90 sekund, a przy ponownym ok 40. Drugi mecz na tej samej mapce to kilka sekund.

_________________
Obrazek
Bored with video games? Try HFT instead
.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 gru 2013, 20:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lut 2010, 21:36
Posty: 734
zapomniany 3D mark po upgrade kompa,
reszta PI itd pojawi się w EDICIE
http://www.3dmark.com/3dm11/7508372
Ogólnie przyrost jest ładny :)

_________________
|i5-4670k|GTX770OC WF3 4GB|MSI G43 z87|16GB|OCZ 700W|SPC Fortis HE1225|Samsung F3 1TB 7200rpm|WD Green 3TB 5400rpm||DELL u2410f|


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2013, 01:58 
Offline

Dołączył(a): 22 lut 2013, 15:01
Posty: 9
To może teraz ja zapodam swoje wyniki:

SuperPI

1M oraz 32M

oraz z benchmarka

3DMark 11 Basic Edition

BF4 testowałem na singleplayer wszystkie ustawienia na ultra rozdzielczość 1920x1080 sterowniki 331.82 i zrobiona optymalizacja w GeForce Experience komenda PerfOverlay.DrawFPS 1 i miałem ~75FPS nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać na multiplayer przy 64 osobach na serwerze, ale zaraz po nowym roku mam zamiar kupić drugiego GTX 680


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2013, 12:36 
Offline

Dołączył(a): 4 lut 2012, 02:56
Posty: 133
Mnie te testy w 3DMark i inne tego typu rankingi nie przekonują i uważam że to bardziej pic na wodę fotomontaż by tylko namącić w głowie.Bierz tą kartę-procesor bo wyżej w rankingu stoi.Do takiego wniosku doszedłem,jak zacząłem robić te testy na komputerach które mam do dyspozycji-jedne lepsze maja bebechy inne słabsze.Test robiony jeden za drugim na tym samym przeciętnym kompie,na tych samych bebechach pokazał dwa różne wyniki a rozbieżność była porażająca.Nie mam pojęcia dlaczego tak się dziej i dodam tylko że w mocniejszych konfiguracjach też są nie złe cyrki.
Co mi po rankingu,jak w przypadku mojego dobrego znajomego,który to kupił sprzęt który to na prawdę sterczy bardzo wysoko we wszystkich rankingach,jak ma tyle samo a czasami mniej fps-ów niż ja na swoim komputerze.Z resztą nie ważne.
Na moim domowym kompie sprawa wygląda następująco

http://www.3dmark.com/results a fps-ów na full ustawieniach jest tyle ze można kogoś tam jeszcze obdzielić i nie mam problemów za mapka mi nawet a 64-nic mi tam nie zacina czy zawiesza ( oczywiście nie licząc crashy,bugów i innych pierdół związanych z nieskończoną grą :lol: :lol: :lol: bo tego nawet 8 tytanów nie przeskoczy i 36 rdzeniowy procesor),chociaż unikam takich map bo to młyn nie granie z tyloma graczami.Test był robiony jeszcze na starym dysku i wymiana jego nie ma wpływu na wynik końcowy ale chcę powiedzieć że "sztorm" czy inne mapy,odpalają mi się w bardzo szybko.Ja już flagi przejmuje a reszta dopiero się pojawia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2013, 13:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
krolo76 napisał(a):
<benchmarki kłamią>


Problem jest taki że benchmark nie kłamie, ma on za zadanie ukazać całkowitą moc komputera w danej dziedzinie, wysokie wyniki w benchmarku X znaczą tyle że w tym przypadku sprzęt sobie poradził lepiej bo ma coś tam czego inne sprzęty mają mniej lub nie mają wcale.
Gry nie są dobrze optymalizowane jak i nie są w stanie wykorzystać 100% mocy w sprzęcie.

tl;dr
Benchmarki mówią prawdę, tylko nie taką jaką chcielibyśmy usłyszeć.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2013, 14:30 
Offline

Dołączył(a): 4 lut 2012, 02:56
Posty: 133
No to czemu mam różne wyniki na tych samych bebechach z tą samą zawartością rejestrów i dysków.Dodam że testy były robione zaraz po zainstalowaniu systemu W8 (na 3 kompach) a więc żadnych śmieci nie było.Zwykły "chłyt materkingowy" :lol: jak z kartą AMD R9-"kupcie a przeciwnik nuie będzie miał szans...." :lol: :lol: :lol: No nie będzie bo poziom hałasu i pobór prądu jest na prawdę na mega poziomie :lol: Dobrze że udało się oddać tego kotleta.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 gru 2013, 14:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
krolo76 napisał(a):
No to czemu mam różne wyniki na tych samych bebechach z tą samą zawartością rejestrów i dysków.
Dodam że testy były robione zaraz po zainstalowaniu systemu W8 (na 3 kompach) a więc żadnych śmieci nie było.

Więc trzeba było zrobić kolejny test kontrolny.
krolo76 napisał(a):
Zwykły "chłyt materkingowy" :lol: jak z kartą AMD R9-"kupcie a przeciwnik nuie będzie miał szans...." :lol: :lol: :lol: No nie będzie bo poziom hałasu i pobór prądu jest na prawdę na mega poziomie :lol: Dobrze że udało się oddać tego kotleta.

Biada tym którzy łapią się na marketing...
Przecież wszyscy doskonale wiedzą że kultura pracy leży u AMD, zwłaszcza na referentach.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL