Teraz jest 12 kwi 2025, 14:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 13:05 
Moderator forum

"
Racja jednak w czasach V3 nikomu nie przeszkadzał brak agp texturingu bo gry i tak tego nie wymagały a 16MB na karcie w zupełności wystarczało.
Najważniejsza była wydajność a w tym V3 był całkiem niezły.
"

Ale prawie wszyscy moi kumple (poza jedną osobą) mieli TNT2 a nie V3

"
Miałem R128 i jedyną najbardziej wkurzającą wadą jaka przeszkadzała szaremu graczowi to było paskudne rozmywanie tekstur. R128 robiła to ziarniście tak że zamiast ładnej rozmytej tekstury było mnóstwo kropek jak by ktoś teksture piaskiem posypa
"

AFAIK poza rozmywaniem jeszcze miała jakąś dziwną procedure i stąd ten problem, ale masz racje Voodoo miało lepszą jakość.

"
Jak każda nowa karta. TnT2 jak była nowa też kosztowała ponad 1000zł.
"

Smutne, ale prawdziwe. Moja TI4200 była kupiona "zaraz po premierze" i kosztowała 900 zeta (ale to zrozumiałe jak na karte low-end).

"
A to wszystko przez pobierane 16W prądu
Dla porównania GF2 MX to 4W a GF2 GTS 8W.
Jednak w obecnych czasach 16W to mało bo taki GF4ti4200 bierze tego aż 18W.
"

Ale wtedy to była karta która nie działała na dużej części płyt głównych.

"
Ale to tylko dodatki z których większość ludzi (w tym i ja) nie skorzysta. Mam GF3 i TV-OUT działa znakomicie więc co mi więcej do szczęścia trzeba Filmy na TV działają więc dobrze jest
"

Ja zwracam uwage na takie detale.

"
Bo ta karta nie jest i nie miała być wydajną kartą dla gracza ale tanią kartą dla gracza. O sukcesie nie decyduje jedynie power karty. Wystarczy zobaczyć na GF2 MX jak się przyjeły i ile ludzi ich używa do tej pory mimo tego że tak karta to słabizna. Cene do wydajności miała jednak odpowiednią przez co nvidia zarobiła sobie na niej sporo $$$
"

5200 będzie odpowiednikiem raczej GF2 MX200 - zwykły MX był odpowiednikiem 1/2 GF-a, a 5200 bedzie raczej 1/4 5800...

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 13:29 

Wy tu piszecie o poborze 16- 18 W prądu a Nvidia zapowaiada ze nastepna generacja jej kart bedzie ciagnąc 100-120 W !!!!!!
FX 5200 ludzie beda kupowac bo TANIA będzie i już a że osiągi słabe no to co skoro ludziskakasy nie maja i komputer musi byc jak najtanszy !!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 15:54 
Moderator forum

kamikaze_boski_wiatr napisał(a):
Wy tu piszecie o poborze 16- 18 W prądu a Nvidia zapowaiada ze nastepna generacja jej kart bedzie ciagnąc 100-120 W !!!!!!

LOL - osobny zasilacz dla grafy? Bo mój ma tylko 300W, a w kompie jusz mam sporo peryferiów...

kamikaze_boski_wiatr napisał(a):
FX 5200 ludzie beda kupowac bo TANIA będzie i już a że osiągi słabe no to co skoro ludziskakasy nie maja i komputer musi byc jak najtanszy !!!!!

Wolałbym kupić nieco droższą GF4 Ti4200 lub jakiegoś analogicznego Radka. Może nie będzie technologii FX, ale wydajnościowo będzie zapewne mocniejszy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 17:48 

_XENA_ napisał(a):
LOL - osobny zasilacz dla grafy? Bo mój ma tylko 300W, a w kompie jusz mam sporo peryferiów...

Takie czasy. Kupujesz karte za ponad 1000zł to trzeba liczyć się z wydatkiem conajmniej 400zł na nowy porządny zasilacz.
BTW większość no-name 300W tak naprawde daleka jest od realnych 300W. Nie bez powodu 300W zasilacz bezfirmowy można kupić za 40zł a takiego Chifteca też 300W za ponad 200zł.
Ja mam chłodzonego wodą 300W Fella i mam nadzieje że po wymienie w przyszłości GF3 na coś lepszego jeszcze nie zdechnie :)

Cytuj:
Wolałbym kupić nieco droższą GF4 Ti4200 lub jakiegoś analogicznego Radka. Może nie będzie technologii FX, ale wydajnościowo będzie zapewne mocniejszy ;)

Tyle tylko że większość ludzi to lamki i porywają się na hasła reklanowe w stylu "DX 9 compatibile !!!" oraz mase reklam promowanego przez nvidie FX'a.
Inna sprawa że tak jak to napisał kamikadze ludzie w takich krajach jak Polska kupują przeważnie co dobre i tanie a dobre bo tanie :) więc ta różnica cenowa między GF4 a FX 5200 na pewno nie jednego odstraszy.
Pozatym FX5200 to następca GF4MX i porównywanie wydajności z GF4 a nawet GF3 mija się z celem bo te karty to klasa wyższa i FX'owi (5200) daleko do nich.

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 19:26 
Moderator forum

PhoeniX napisał(a):
Takie czasy. Kupujesz karte za ponad 1000zł to trzeba liczyć się z wydatkiem conajmniej 400zł na nowy porządny zasilacz.
BTW większość no-name 300W tak naprawde daleka jest od realnych 300W. Nie bez powodu 300W zasilacz bezfirmowy można kupić za 40zł a takiego Chifteca też 300W za ponad 200zł.
Ja mam chłodzonego wodą 300W Fella i mam nadzieje że po wymienie w przyszłości GF3 na coś lepszego jeszcze nie zdechnie :)

Ja mam zasilacz NO NAME za 80 złotych (może nie ten najtańszy, ale...) i mi na razie wystarcza - jak przestanie to zastanowię się nad innym...

PhoeniX napisał(a):
Tyle tylko że większość ludzi to lamki i porywają się na hasła reklanowe w stylu "DX 9 compatibile !!!" oraz mase reklam promowanego przez nvidie FX'a.
Inna sprawa że tak jak to napisał kamikadze ludzie w takich krajach jak Polska kupują przeważnie co dobre i tanie a dobre bo tanie :) więc ta różnica cenowa między GF4 a FX 5200 na pewno nie jednego odstraszy.
Pozatym FX5200 to następca GF4MX i porównywanie wydajności z GF4 a nawet GF3 mija się z celem bo te karty to klasa wyższa i FX'owi (5200) daleko do nich.

Na szczęście my sie znamy na kartach i nie damy się nabrać ;)
A co do klasy - mój TI 4200 jak nazwa sugeruje powinien należeć do tej samej grupy, co 5200 (low-end). Na szczęście specyfikacje techniczne mówią coś nieco innego ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 23:10 

Cytuj:
Na szczęście my sie znamy na kartach i nie damy się nabrać ;)

8)

Cytuj:
A co do klasy - mój TI 4200 jak nazwa sugeruje powinien należeć do tej samej grupy, co 5200 (low-end). Na szczęście specyfikacje techniczne mówią coś nieco innego ;)

Skąd takie przypuszczenie że GF4 ti4200 to low-end ?
Low-end'owe to były karty z serji GF2 MX, GF4MX i teraz FX5200.
Pełny GF4 był robiony jako karta "power" więc nie może być kartą low-end :) Inna sprawa że jak nowsze karty stanieją a wymagania gier wzrosną na tyle zeby pełny GF4 starczał wydajnościowo "na styk" to niestety ludzie będą o niej mówić low-end :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2003, 00:46 
Moderator forum

[quote="PhoeniX

Cytuj:

Skąd takie przypuszczenie że GF4 ti4200 to low-end ?
Low-end'owe to były karty z serji GF2 MX, GF4MX i teraz FX5200.
Pełny GF4 był robiony jako karta "power" więc nie może być kartą low-end :) Inna sprawa że jak nowsze karty stanieją a wymagania gier wzrosną na tyle zeby pełny GF4 starczał wydajnościowo "na styk" to niestety ludzie będą o niej mówić low-end :)[/quote]

Looknij w cytat - nie napisałem, że jest ale że "nazwa sugeruje", a "specyfikacje techniczne mówią coś nieco innego"... To pewna różnica. Poza tym karta Low-End nie kosztowałaby 700 zeta rok po premierze ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2003, 00:58 

A gdzie widzisz jakiś przekaz w nazwie że to karta low-end ?

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2003, 01:03 
Moderator forum

Szybka odpowiedź ;))
Pisałem, że:

"
A co do klasy - mój TI 4200 jak nazwa sugeruje powinien należeć do tej samej grupy, co 5200 (low-end).
"

te X200 sugeruje mi (4200 - 5200 ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2003, 11:17 

Ale nvidia nigdzie nie przyznaje się do takiej numeracji jak ty to przedstawiasz :)
Skoro GF3 są jako ti200 to musiały by być wolniejsze od GF2 MX 400 bo tu 200 a tam 400 :) Ale to tylko marketingowe cyferki żeby fajnie wyglądało :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2003, 13:42 
Moderator forum

Zapewne te numerki mają wprowadzać ewentualnych nabywców w błąd (taka machloja marketingowa ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2003, 13:46 
Moderator forum

Zapewne te numerki mają wprowadzać ewentualnych nabywców w błąd (taka machloja marketingowa ;) )

PostNapisane: 11 cze 2003, 19:49 

Nareszcie udało mi się doprowadzić sprawę zmiany karty do końca.

Tym razem posłuchałem rad najbliższego otoczenia (kolegów) i wymieniłem mego GF4 MX440 SE na (uprzednio czytałem wszystkie posty a w szczególności _XENY_, PhoeniXa, i ===Tomy'ego===[PL]) Radomira 9200. I gra wreszcie zaczęła chodzić jak sobie wymarzyłem :D .

Dzięki wszystkim za pomoc

ps.
do _XENA_ czy trudno było się zapisać do klanu :?:

PostNapisane: 11 cze 2003, 21:28 
Moderator forum

durin napisał(a):
ps. do _XENA_ czy trudno było się zapisać do klanu :?:

Nie zapisałem się, tylko zostałem kiedyś zapytany czy nie dołączyłbym do PRGK - dołączyłem się. Jak na razie nie żałuje ;)

Tytuł: Pytanie
PostNapisane: 12 cze 2003, 07:14 

Które z Catalystów do ATI są najlepsze?

Ja mam 3.2 i troche mi jednak tnie przy battlu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2