Teraz jest 15 lip 2020, 07:04

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sty 2007, 16:42 
Offline

Dołączył(a): 22 lis 2005, 15:00
Posty: 4
Heja!
Konto zastępcze z pracy, nurtuje mnie pytanie dość błache raczej. Chciałbym zakupić monitor panoramiczny, jak wyglada obraz z gier na takim monitorze? Rozciaga sie do 16:9? czy pozostaje 4:3, a boki są czarne?
Jeśli się rozciaga, to jaki to ma wpływ na grę? Daje się coś zauważyć czy nie ma róznicy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2007, 16:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2006, 15:05
Posty: 560
Więcej widać po bokach. A oto przykład screeny z HalfLife 2

Cytuj:
1.Pierwsze uruchomienie monitora... hmm :) ... na mojej twarzy pojawia się szczery 'banan'. Świetna jakość obrazu, intensywne kolory, bardzo czysta biel i ładna czerń. Jednym słowem znakomity obraz. Ale nic dziwnego, w 102035W zastosowano matrycę MVA, które znane są z dobrej jakości - o ile producent monitora sam czegoś nie popsuje własnymi ustawieniami.

2.No i ta miodna rozdzielczość 1680x1050. Nawet po około roku pracy w 1600x1200, taka szerokoekranowa rozdzielczość robi na mnie duże wrażenie. Wydaje się bardziej 'ergonomiczna', aż chce się na niej rozstawić kilka okienek i zabrać do pracy. Dla osób pracujących z dużą liczbą aplikacji, to rewelacyjna sprawa. Szczerze powiem, że mocno kusi mnie taki układ ekranu i chyba sprawię sobie taki monitor ;)

3.Z uzyskaniem od karty graficznej rozdzielczości 2D 1680x1050 nie ma żadnych problemów - pod warunkiem, że jest to względnie nowa karta. Obecnie wszystkie sterowniki ATi i nVidii oferują ten tryb. Wystarczy wejść w zakładkę ustawień ekranu i przesunąć suwak w odpowiednią pozycję.


4.Niestety, trochę gorzej sprawy mogą się mieć w niektórych grach 3D. Ustawiając w nich rozdzielczość 1280x1024, obraz będzie nienaturalnie rozszerzony w poziomie - aż o 400 pikseli.
Mamy wtedy trzy możliwości:

-->gramy z obrazem rozszerzonym na boki - w niektórych grach wygląda to nawet fajnie, przede wszystkim FPP.
-->uruchamiamy tryb okienkowy i gramy w nominalnej rozdzielczości - wówczas z boku możemy mieć cały czas na oku inne aplikacje, choćby GG.
-->w sterownikach karty graficznej ustawiamy wyświetlanie obrazu ze stałym stosunkiem krawędzi - będzie on wówczas wyświetlany 'piksel w piksel', a więc po bokach będą czarne paski. Zasada ta sama, co w przypadku telewizorów panoramicznych.

5.Ale są też gry - jak np: HalfLife 2 - które umożliwiają ustawienie trybu panoramicznego 16:10, a wówczas giercowanie w takiej rozdzielczości jest po prostu niesamowite :] ... Oczywiście potrzebna jest do tego grafika o słusznej wydajności - minimum GeForce 6600GT.

6.Analogiczne korzyści zyskujemy podczas oglądania filmów DVD. W trybie panoramicznym znikają puste czarne paski na górze i dole ekranu.


Panoramiczny:
Obrazek

Zwykły:
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 sty 2007, 17:01 
Offline

Dołączył(a): 15 maja 2003, 22:02
Posty: 2215
ja grałem na swoim TV w BF i szczerze powiedziawszy niewygodnie trochę grać ale do filmów jest świetny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2007, 01:36 
Offline

Dołączył(a): 20 cze 2006, 09:13
Posty: 87
Lokalizacja: Jelenia Góra
Nie ma żadnego problemu z uruchomieniem Battlefielda w rozdzielczościach panoramicznych, w stosunkach 16:9, 16:10. Wystarczy uruchomić grę z parametrem o dowolnej rozdzielczości ekranu (w tym przypadku natywna panelu LCD, u mnei 1440x900) i obraz sam się skaluje do monitora, jedyną wadą jest to, że mapka w czasie gry jest troszkę rozciągnięta, natomiast sam obraz jest idealny... no i więcej widać po bokach :)

_________________
...jak zniosą wizy do USA, ostatni gasi światło...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2007, 18:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2007, 17:34
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Ile taki monitorek moze kosztowac??? :D

_________________
Obrazek
ksywa w PR: Rudy_Achmed :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2007, 21:05 
Offline

Dołączył(a): 15 maja 2003, 22:02
Posty: 2215
jaki monitor?? :) taniej wyjdzie kupić tv pokroju Sony Bravia bo one mają wejście takie jak monitor.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sty 2007, 10:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2007, 17:34
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
no to ile moze kosztowac ten sony bravia??

_________________
Obrazek
ksywa w PR: Rudy_Achmed :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 sty 2007, 12:44 
Offline

Dołączył(a): 15 maja 2003, 22:02
Posty: 2215
ty to zależy sprzedawca pokazywał ceny w innych miastach i różniły się +- 100zł, ja swoją kupiłem za 3400zł ale teraz jak z znajdziesz to możesz kupić za 3200zł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2007, 16:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2007, 17:34
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
LoL to troche bede musial dluuuugo zbierac :/

_________________
Obrazek
ksywa w PR: Rudy_Achmed :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sty 2007, 17:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sty 2007, 17:34
Posty: 219
Lokalizacja: Warszawa
Ciekawy masz sposob do nabijania postow wiesz?? :)

_________________
Obrazek
ksywa w PR: Rudy_Achmed :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 wrz 2007, 21:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2003, 11:40
Posty: 894
Booli napisał(a):
Nie ma żadnego problemu z uruchomieniem Battlefielda w rozdzielczościach panoramicznych, w stosunkach 16:9, 16:10. [...] jedyną wadą jest to, że mapka w czasie gry jest troszkę rozciągnięta, natomiast sam obraz jest idealny... no i więcej widać po bokach :)


Czy aby nie jest tak że cały obraz jest rozciągnięty :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 wrz 2007, 21:11 
Offline
Moderator forum

Dołączył(a): 8 mar 2004, 01:27
Posty: 1858
Lokalizacja: Łódź
Clone już pewnie od dawna pyka na panoramie, ale wyjaśnienia tematu nie widziałem w sumie wcześniej, więc pozwolę sobie dopisać how-to.

Tak - da się grać na panoramie, a efekt końcowy jest powalający (jak na pięcioletnią grę) :)

Aby uzyskać swoją rozdzielczość - należy zrobić następujące rzeczy:

Zamienić linie

game.setGameDisplayMode 800 600 32 0

na

game.setGameDisplayMode 1680 1050 32 60

w następujących plikach

C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Default\VideoCustom.con
C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Default\Video.con
C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Custom\VideoCustom.con
C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Custom\Video.con

Dodać lub uzupełnić linię aby wyglądała tak:

renderer.fieldOfView 1.1

w pliku

C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\VideoDefault.con

Ustawić atrybut zmodyfikowanych plików na Tylko do odczytu i rozkoszować się grą :)

Oczywiście 1680 x 1050 można podmienić na taką rozdzielczość, jakiej używa Wasz monitor. Mój - Samsung 226BW - najlepiej się czuje w 1680 x 1050 więc taką wstawiłem. Obraz na dużych panoramach jest świetny i gra się naprawdę fajnie.

Efekt końcowy:

http://prgk-42.terror.org.pl/est/ScreenShot8.jpg

ten jpg jest dosyć duży :!: ale sami możecie ocenić, czy obraz jest rozciagnięty i jak wygląda...

_________________
Battlestations Midway - moja nowa pasja :)

Podpis nieczytelny...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2007, 07:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 gru 2004, 17:48
Posty: 1083
Lokalizacja: Gliwice
EST_PL napisał(a):
ten jpg jest dosyć duży Exclamation ale sami możecie ocenić, czy obraz jest rozciagnięty i jak wygląda...

No ładnie to wygląda, ale mogłeś sobie darować ten różowy celownik ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2007, 17:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 kwi 2004, 12:24
Posty: 77
Lokalizacja: Hatfield
Jim napisał(a):
No ładnie to wygląda, ale mogłeś sobie darować ten różowy celownik ;)

...to spróbuj celować z białym celownikiem pod słońce :P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 paź 2007, 22:02 
Offline

Dołączył(a): 4 sty 2004, 12:46
Posty: 292
Lokalizacja: Kraków
hmm... dziwne pozmienałem tak jak napisałeś i zmieniło mi rozdzielczosc na tą najniższa 640x480x16 :O Czy powie mi ktoś co zrobiłem nie tak albo co jeszcze musze zrobic zeby było ok ? Mój monitor to 22' panoramiczny asus, działa własnie na takiej rozdzielczosci jak podany powyżej przykład

_________________
Polish soldier fights for the freedom of other nations but dies only for Poland


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL