Więcej widać po bokach. A oto przykład screeny z HalfLife 2
1.Pierwsze uruchomienie monitora... hmm

... na mojej twarzy pojawia się szczery 'banan'. Świetna jakość obrazu, intensywne kolory, bardzo czysta biel i ładna czerń. Jednym słowem znakomity obraz. Ale nic dziwnego, w 102035W zastosowano matrycę MVA, które znane są z dobrej jakości - o ile producent monitora sam czegoś nie popsuje własnymi ustawieniami.
2.No i ta miodna rozdzielczość 1680x1050. Nawet po około roku pracy w 1600x1200, taka szerokoekranowa rozdzielczość robi na mnie duże wrażenie. Wydaje się bardziej 'ergonomiczna', aż chce się na niej rozstawić kilka okienek i zabrać do pracy. Dla osób pracujących z dużą liczbą aplikacji, to rewelacyjna sprawa. Szczerze powiem, że mocno kusi mnie taki układ ekranu i chyba sprawię sobie taki monitor

3.Z uzyskaniem od karty graficznej rozdzielczości 2D 1680x1050 nie ma żadnych problemów - pod warunkiem, że jest to względnie nowa karta. Obecnie wszystkie sterowniki ATi i nVidii oferują ten tryb. Wystarczy wejść w zakładkę ustawień ekranu i przesunąć suwak w odpowiednią pozycję.
4.Niestety, trochę gorzej sprawy mogą się mieć w niektórych grach 3D. Ustawiając w nich rozdzielczość 1280x1024, obraz będzie nienaturalnie rozszerzony w poziomie - aż o 400 pikseli.
Mamy wtedy trzy możliwości:
-->gramy z obrazem rozszerzonym na boki - w niektórych grach wygląda to nawet fajnie, przede wszystkim FPP.
-->uruchamiamy tryb okienkowy i gramy w nominalnej rozdzielczości - wówczas z boku możemy mieć cały czas na oku inne aplikacje, choćby GG.
-->w sterownikach karty graficznej ustawiamy wyświetlanie obrazu ze stałym stosunkiem krawędzi - będzie on wówczas wyświetlany 'piksel w piksel', a więc po bokach będą czarne paski. Zasada ta sama, co w przypadku telewizorów panoramicznych.
5.Ale są też gry - jak np: HalfLife 2 - które umożliwiają ustawienie trybu panoramicznego 16:10, a wówczas giercowanie w takiej rozdzielczości jest po prostu niesamowite :] ... Oczywiście potrzebna jest do tego grafika o słusznej wydajności - minimum GeForce 6600GT.
6.Analogiczne korzyści zyskujemy podczas oglądania filmów DVD. W trybie panoramicznym znikają puste czarne paski na górze i dole ekranu.