Teraz jest 24 lis 2024, 22:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 mar 2004, 17:12 
Moderator forum

Jak juz pisałem w innym temacie, namówiłem 9 kumpli na zakup Battlefielda. Wszyscy mają dostęp do neta, u różnych dostawców i of coz różne konfigi. Ogólnie nie ma problemów z graniem na konfiguracjach typu Athlon powyżej 2000 + ATI lub GeForce. Może skupię się na konfigach, gdzie grac się przez net nie da. Oczywiście wszyscy mają oryginały i instalowali patche 1,6 oraz ASE. Po prostu wyprodukowałem instrukcję, wg której (mam nadzieję) instalowali BF.

1. Komp Celeron 1700, WinXP, 256 lub 384 RAM DDR, windows świeżo postawiony. Dostęp do neta z tej samej lokalnej gdzie gram ja i jeszcze jeden koleś i nie mamy najmniejszych problemów, od czasu gdy pożyczyłem mu (temu jeszcze jednemu, który teraz nie ma problemów) 256 RAMu. Co najciekawsze wcześniej graliśmy po lokalnej gdzie on (ten co ma problemy teraz) grał na piracie jako klient i problemów nie miał. Teraz twierdzi, że haczy mu się straszliwie i nie da się grać. Nawet na polskim serwerze PRGK gdzie jest 32 graczy. A po lokalnej graliśmy zazwyczaj na 48 graczy (z czego ok. 44 botów ;) Sterowniki podobno wgrywa wszystkie, w sumie sprawdziłęm i wygląda że tak jest. To co jest ? Patrzylismy po lokalnej, teraz na 32 graczach też źle mu się gra. Acha, kolo miał ostatnio komp w serwisie i zmienili mu płytę Abita na Gigabyte. Grafika to GeForce 2MX. Więc co jest grane ?

2. Drugi kolo ma Athlona 2000 i Win XP, Radeona 9200. RAM 512 DDR. Łącze (512) od tego samego dostawcy co ja i kumple z pkt. 1, choć my mamy jeszcze rozłożone na sieć lokalną. Tak czy inaczej, nie powinno to być przyczyną. Koleś też twierdzi, że haczy mu się niemożliwie. Wcześniej grywał na piracie w singlu na ok. 32 botach i było OK. Na Celeronie 1700 i na GeForce 4 MX 440. Teraz znowuż jest tak, że komp sobie rozbudował i haczy się mu na single nawet na 20 graczy. Komputer ma do mnie przywieźć, więc sprawdzę mu sterowniki, choć zarzeka się że wgrał tak, jak powinien. Komp wydaje się prawie idealny do grania w Battlefielda, więc naprawdę jestem zdziwiony.

Podsumowując: kazałem im obydwu sprawdzić na singlu, żeby sprawdzić bez łącza internetowego. Było źle. Obydwaj wcześniej grali na piratach i nie było tak źle. Więc co może mieć wpływ ?

A tak przy okazji... Znalazłem najbardziej moim zdaniem masakrujące procesor miejsce w Battlefieldzie. Otóż zazwyczaj ustawiam lub proponuję ustawić ludziskom nie single player, tylko multiplayer create game tryb co-op i local game. Hep - wiem - piractwo i te sprawy, ale mało kto decyduje się kupić oryginał nie mając w łapach pirata wcześniej. Tak jakby Demo wersja. Na moim sprzęcie wyrabia już 64 boty właściwie wszędzie poza... Monte Cassino, gdy już zdobędzie się wszystkie punkty na górze i zostaje tylko klasztor. W klasztorze wtedy FPS zwalnia do 5 ? No cos koło tego. Grać w każdym razie nie idzie :) Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2004, 18:05 
Moderator forum

Pytanie - czy wcześniej, gdy nie było problemów, również używaliście patcha 1.6? Zakładam że nie :D. Napisz jeszcze jak wyszedł test z single playerem przy różnej ilości botów.

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2004, 18:22 
Moderator forum

Więc na Celeronie 1700 było tak. Po lokalnej graliśmy na patchu 1,5 z użyciem nocdcrack. Tzn on, ja miałem oryginalną płytę więc nie musiałem. Grywaliśmy różnie, ale co najmniej 40 botów. Do ok. 50 bo potem narzekali, że zaczyna się haczyć. Grywał też koleś mający Durona 800 - też nie narzekał na to, że nie da się grać.. Serwer stawał na moim kompie, po prostu dołączali się po lokalnej. Teraz po zakupie oryginału ten od Celerona (i 256 RAM) twierdzi, że się haczy. Oczywiście z patchem 1,6. Zrobiliśmy próbę po lokalnej na 32 boty. Berlin. Of coz u mnie śmiga, a on twierdzi, że w ostateczności i z trudem da się grać, lecz tylko do momentu kiedy coś nie wybuchnie. Wybuchy strasznie mu wszystko spowalniają. Kiedyś na to nie narzekał i m.in dlatego kupił oryginał, że wszystko zasuwało, aż miło. Zastanawiam się, czy przypadkiem razem z płytą (pisałem o tym w pierwszym poście) nie zamienili mu przypadkiem tego GeForce 2 MX na model z tych najnowszych - słabszych zdecydowanie od starszych. Mam w domku jakąś ATI 9200 - może sprawdzić na tym ? Z drugiej strony w tej samej lokalnej jest drugi koleś. Też już oryginalny. Ma P4 1,7 i na 256 RAMU grać się nie dało. Jako że to mój brat - to pożyczyłem mu 256. Gra się teraz spokojnie. Więc to może RAM ? Może kazać mu zainstalować W98 ?

No i drugi kolo.
Ten od Athlona i tego samego dostawcy neta, ale nie z tej samej lokalnej. Jak juz się podłączył, to krzyczy że grać się nie da. Jako że razem z oryginałem wymienił też kompa na silniejszego (konfig wyżej) kazałem mu przetestować na singlu (wg przepisu z pierwszego posta). No i koleś twierdzi na początku, że na 10 graczach mu się tnie. Później kazałem mu powyłączać wszystkie głupoty z traya, no to stwierdził że na 10 jest OK. Więc przełączylismy na 20 i kicha. Też się nie da grać. A przecież kiedyś, gdy miałem Athlona 2000 i 512 RAM to spokojnie na 48 graczy pogrywałem. Ma teraz niedługo pojawić się z tym kompem u mnie, więc zobaczymy co i jak. Ale cóż tu może być przyczyną ?

Tytuł:
PostNapisane: 16 mar 2004, 18:56 
Moderator forum

Patch 1.6 wydaje się być nieco mocożerny. Sprawa wygląda tak że na dobrze skonfigurowanej maszynie gra się bez problemu nawet na XP - 256 RAMu Athlon 1.2 i FX5200. Ja to mam i full details przy 800x600 - 50 fpsów przeciętna. Ale obawiam się że chodzenie gry w większym stopniu zależy od naprawde dobrej konfiguracji, zwolnionej pamięci OSu i stosowaniu wypróbowanych sterowników. Sprawdziłbym też czy Anty Aliasing jest wyłączony w directcie i nie zezwala aplikacji na sterowanie nim. Obawiam się więc że nie ma jednj konkretnej rady dla twoich kumpli. Patch 1.6 dał sie we znaki licznym osobom - w dziale problemy mozna o tym poczytać w starszych topicach.

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2004, 11:28 

Hmmm.... Ja tez mam podobny problem....
Jak chcialem sprawdzac czy ciacha mi sie tylko na sieci (ping 28 ) okazalo sie ze nie, na singlu rowniez. Kompa mam nawet dobrego
:lol:
-Celeron 1700
-Radek 9100 128mb (128bit)
-512 RAM
Ma ktos dla mnie jakąś radę ?? :roll: :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2004, 13:48 
Oldboy Battlefield.pl

wpiszcie w konsoli (~) fps 1 (fps 0 wylacza) i obserwujcie ile leci klatek.

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2004, 13:57 

Nie musi to byc wina fps'ow. Moze tez byc kicha z twardym dyskiem i powolnym ramem, 512 mb nie gwarantuje, ze bedzie plynnie wszystko dzialalo.

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2004, 14:18 

No wiecie, ja od kilku dni mam dopiero tą karte graficzna, wczesniej mialem gf mx 400 czyli straszny shit. Od kiedy wlozylem tego Radka to jak wlaczam bf-a na czarnym tle pokazuja mi sie jakies niebieskie i czerwone kropki, a czcionka jest jakby rozmazana...... :roll: :roll: :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2004, 14:58 
Moderator forum

marcinek napisał(a):
Nie musi to byc wina fps'ow. Moze tez byc kicha z twardym dyskiem i powolnym ramem, 512 mb nie gwarantuje, ze bedzie plynnie wszystko dzialalo.

RAM na Celeronie to 333 MHz dysk twardy to 40 GB. Faktycznie tu od początku spodziewałem się niejakich problemów (choć uspokoiło mnie to że po lokalnej było ok - o czym już pisałem), natomiast w ogóle nie kumam, czemu ten Athlon się tak zachowuje. Ram 512 DDR 333, dysk twardy to Caviar 80 GB z cache 8 MB. Normalnie porażka.

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2004, 15:25 

Tez mialem probvlemy z plynnoscia gry. Wydaje mi sie (moge sie mylic) ze lekko pomoglo zrobienie obrazu plyty

Tytuł:
PostNapisane: 17 mar 2004, 16:41 

Czy płyta jest w napędzie sprawdza tylko gdy się łączysz z serwerem. Wszystkie pliki z grą są zainstalowane więc o dogrywaniu z płyty nie ma mowy. Problemy strasznie dziwne. Ja mam Celeron 1200, 256 DDR, GeForce2 MX200 i nie ma takich problemów. Na 20 grczach można spokojnie grać. Kiedyś nawet na 40 mogłem ale system mam już zasyfiony i strasznie spowalnia wydajność.

Tytuł:
PostNapisane: 19 mar 2004, 15:55 
Moderator forum

Heh - na Celeronie sprawa się wyjaśniła. Po przejrzeniu wszelkich FAQ itd itp zamięszaliśmy z dźwiękiem i po ustawieniu na medium wszyctko działa OK. Teraz jeszcze ten Athlon i wszyscy mogą grać :)

Strefa czasowa: UTC + 2