Jak juz pisałem w innym temacie, namówiłem 9 kumpli na zakup Battlefielda. Wszyscy mają dostęp do neta, u różnych dostawców i of coz różne konfigi. Ogólnie nie ma problemów z graniem na konfiguracjach typu Athlon powyżej 2000 + ATI lub GeForce. Może skupię się na konfigach, gdzie grac się przez net nie da. Oczywiście wszyscy mają oryginały i instalowali patche 1,6 oraz ASE. Po prostu wyprodukowałem instrukcję, wg której (mam nadzieję) instalowali BF.
1. Komp Celeron 1700, WinXP, 256 lub 384 RAM DDR, windows świeżo postawiony. Dostęp do neta z tej samej lokalnej gdzie gram ja i jeszcze jeden koleś i nie mamy najmniejszych problemów, od czasu gdy pożyczyłem mu (temu jeszcze jednemu, który teraz nie ma problemów) 256 RAMu. Co najciekawsze wcześniej graliśmy po lokalnej gdzie on (ten co ma problemy teraz) grał na piracie jako klient i problemów nie miał. Teraz twierdzi, że haczy mu się straszliwie i nie da się grać. Nawet na polskim serwerze PRGK gdzie jest 32 graczy. A po lokalnej graliśmy zazwyczaj na 48 graczy (z czego ok. 44 botów
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Sterowniki podobno wgrywa wszystkie, w sumie sprawdziłęm i wygląda że tak jest. To co jest ? Patrzylismy po lokalnej, teraz na 32 graczach też źle mu się gra. Acha, kolo miał ostatnio komp w serwisie i zmienili mu płytę Abita na Gigabyte. Grafika to GeForce 2MX. Więc co jest grane ?
2. Drugi kolo ma Athlona 2000 i Win XP, Radeona 9200. RAM 512 DDR. Łącze (512) od tego samego dostawcy co ja i kumple z pkt. 1, choć my mamy jeszcze rozłożone na sieć lokalną. Tak czy inaczej, nie powinno to być przyczyną. Koleś też twierdzi, że haczy mu się niemożliwie. Wcześniej grywał na piracie w singlu na ok. 32 botach i było OK. Na Celeronie 1700 i na GeForce 4 MX 440. Teraz znowuż jest tak, że komp sobie rozbudował i haczy się mu na single nawet na 20 graczy. Komputer ma do mnie przywieźć, więc sprawdzę mu sterowniki, choć zarzeka się że wgrał tak, jak powinien. Komp wydaje się prawie idealny do grania w Battlefielda, więc naprawdę jestem zdziwiony.
Podsumowując: kazałem im obydwu sprawdzić na singlu, żeby sprawdzić bez łącza internetowego. Było źle. Obydwaj wcześniej grali na piratach i nie było tak źle. Więc co może mieć wpływ ?
A tak przy okazji... Znalazłem najbardziej moim zdaniem masakrujące procesor miejsce w Battlefieldzie. Otóż zazwyczaj ustawiam lub proponuję ustawić ludziskom nie single player, tylko multiplayer create game tryb co-op i local game. Hep - wiem - piractwo i te sprawy, ale mało kto decyduje się kupić oryginał nie mając w łapach pirata wcześniej. Tak jakby Demo wersja. Na moim sprzęcie wyrabia już 64 boty właściwie wszędzie poza... Monte Cassino, gdy już zdobędzie się wszystkie punkty na górze i zostaje tylko klasztor. W klasztorze wtedy FPS zwalnia do 5 ? No cos koło tego. Grać w każdym razie nie idzie
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Pozdrawiam.