PhoeniX napisał(a):
Jeśli udowodnisz że większa ilość ramu wpływa na prędkość renderowania obrazu to nobel gwarantowany

Ilość ramu ma wpływ na ogólną wydajność gier ale nie przez prędkość renderowania (liczona w fps) tylko na ilość doczytywania się danych z HDD co powoduje przestoje (rwanie) w grze. Ja i jak się domyślam również Fit mówimy o prędkości w fps która jest po prostu żenująco niska nawet na wypasionych procesorach i kartach graficznych a tego nawet 100GB ramu tego nie zmieni.
z pewna taką niesmiałościa napisze ze przecież gra składa się z wielu warst a my postrzegamy głównie warstwę wizualną.
No więc uważam że wielkosć pamieci ram jest krytyczna dla tych wszystkich przeliczeń ogromnej ilości obiektów na wszystkich warstwach i przekłada sie to na to co widzą moje oczy.
w efekcie duza ilość ram'u -1GB = dobra płynnosć gry
to widzą moje oczy to slyszą moje uszy , to czuje moje ręka na myszce
Ps.Zauważ drogi kolego że graficzne stacje robocze mają ogromna pamieć ram do oblizczeń.
Tak więc pozwolę sobie zachować moje przekonanie że wielkość pamiec RAM ma krytyczne znacznie dla wydajności gry.
Karta graficzna ma mniejsze znaczenie w tym sensie że różnica między np.Radeonem 8500 64mb a Radeonem 9600Pro 128mb jest bardzo łatwo zbalansować ustawiniami jakości obrazu bez rażącej degradacji jakości wyświetlanej grafiki 3D.
W jakims innym bardziej skrajnym wypadku roznica może byc oczewiście dużo większa