Mowa o heli !!
Najpierw latałem na klawie potem na dzoju i na klawie i myszcze, na temat dzoja się nie będę wypowiadał bo spróbowałem i stwierdziłem ze zamiast tracić czas na naukę doszkole klawe i myszką
Klawa:
Zalety: duża dynamika, ostre i bardzo dynamiczne skręty, precyzja latania i strzelania z podejścia, możliwość ostrego poderwania nosa jak walimy prosto w ziemie.
Wady : Gorzej utrzymać równy „zawis”, ciężko wykonać precyzyjne manewry na niskich wysokościach ( i powoli ) tak aby guner ściągał ludków z garaży i budynków, ciężko na klawie kręcić kółka dookoła budynku tuz nad ziemią. Generalnie bujanka podczas ostrych manewrów ciężko zatrzynmac celownik w rządanym miejscu zawsze ucieknie zadaleko i trzeba korygować ( i heli się buja )
Klawa + mycha:
Zalety: na niskich wysokościach bardzo precyzyjnie można kręcić kółka aby guner szalał, celownik zatrzymuje się dokładnie tam gdzie chcemy, latanie bokiem do tyłu na skos żaden problem, powoli i precyzyjnie, zawis równiutko i bez drgnięcia.
Wady: mniejsza dynamika, troszkę większy poślizg, nie da się tak ostro poderwać nosa jak na klawie, szybkie uniki i ostre skręty gorzej niż na klawie.
Ja wybrałem klawa + mycha, chociaż ciężko mi się było przerzucić z samej klawy,
Wybrałem precyzje na niskich wysokościach ponieważ pilot jest tylko kierowcą dla gunera, a jak ten nie trafi rakietą to wtedy poprawiamy, ale przeważnie musimy się ustawiać dość precyzyjnie aby guner trafiał z rakiety no i tak aby wyciągał schowanych ludków z parteru budynku.
Dodam jeszcze że na klawie nie potrafiłem wylądować na waskich kominach a tym bardziej wlecieć do szerokiego komina, a na klawie + myszce do spokojnie wlatuje do szerokiego komina na 1/3 wysokości ( poćwiczę to i wyląduje w środku

)
Jest to tylko i wyłącznie moja SUBIEKTYWNA opina podparta niewielkim doświadczeniam.
Pozdrawiam.