Ostatnio zdarzyło mi się przeczytać kilka tematów na tym zacnym forum i zauważyłem, że jest jakiś konflikt pomiędzy graczami FFA a klanowcami. Dlatego postanowiłem napisać jak to wygląda z mojej strony.Wiecie dlaczego klanowcy najeżdżają tak ostro na free-play'owców?? Zbiera mi się na elaboracik, więc może w podpunktach napiszę, bo łatwiej bedzie sobie notkę zrobić i na ścianie przykleić...
1. Nie stosują Squad Jumpingu. Nie trzeba być oh-so-fuckin'-pro, żeby zrozumieć, iż to jest PODSTAWA TEAMPLAY'u w tej grze. Jeżeli nie chcą wychodzić ze składów kiedy zginą, dając szansę innym ludziom na bycie spawn'em, to po jasną-ciasną do nich wogóle wchodzą?? Najczęściej atakując flagę na tyłach nie zakładają składu, mimo iż wiedzą, że za chwilę padną trupem po naporem obrony.
2. Nie używają rakiet TV w heli. Na początku, kiedy człowiek pierwszy raz wsiada do heli na gunner'a, "pan pomoc" informuje o istnieniu takowych. Tak więc pytam się: dlaczego strzelacie do czołgów/APC z działka?? O ile na początku, jako pilot starałem się być cierpliwy i po trzy razy pisałem na czacie "use TV missle", tak teraz, kiedy wystartuję w heli sam, to nie ma bata, żebym wrócił po kogoś na helipad. Ja nie mówię, ze każdy ma trafiać z tych rakiet - niech chociaż ich UŻYWA.
3. Apteczki i Ammo. Widząc kolesia z jakąś wysoką rangą stojącego obok mnie, proszącego o pomoc medyka/zaopatrzeniowca, który zamiast rzucić ten syf na ziemię i gnać gdzieś dalej, stoi obok mnie trzymając go w łapach, zastanawiam się nad sensem życia...
4. Commander. Nie ma to jak commander w czołgu albo heli... To zostawię bez komentarza - domyślcie się o co biega. Poza tym, nie ma to jak rzucić supplay'a koło siebie, zamiast koło czołgu w gorącej sytuacji, artylerię na flagę, którą właśnie przejmuje 10 osób z naszego team'u, albo UAV gdzieś - nie wiadomo gdzie. TIP OF THE DAY: Spotować można również ręcznie - klikając prawym przyciskiem myszki na mapie comm'a i wybierając z menu "SPOTTED".
5. Snajperzy. Tu należałoby podziękować pięknie panom z EA Games (Patching Everything!), za przecudowne zmiany dotyczące claymor'ów w v1.2. Nie zmienia to faktu, że to snajperzy najczęściej zostają ostatnimi osobami z team'u bez flag. Z takim ekwipunkiem, klanowcy polecają honorowe i rytualne samobójstwo.
6. Brak myślenia w wiekszości sytuacji. Przepraszam za takie stwierdzenie, ale jak inaczej nazwać sytuację, gdy medyk zostaje ostatnim atakującym na fladze i w wolnej chwili, zamiast podnosić poległych kolegów, biega jak owsik, tudzież kampi się zaraz obok flagi??
Należy zaznaczyć, że sytuacja przedstawia się j.w. w wiekszości przypadków, aczkolwiek zdarzają się wybitne odstępstwa od reguły.
To tylko część z powodów, które są przyczyną ogólnej nerwówki na serwerach FFA. I mimo sarkastycznego wydźwięku mojej wypowiedzi, free-play'owcy mogli by sobie wziąść te uwagi do serca, bo wtedy życie stałoby się łatwiejsze.
Ostatnio edytowano 5 maja 2006, 20:18 przez jason.paury, łącznie edytowano 1 raz
|