snail napisał(a):
jest ryzyko, jest zabawa

ale w takich przypadkach nie resetuje sie kompa (nawet jak uaktualniamy bios spod dos'a [bardzo trudne slowo

] ) a uaktualniamy az do skutku. Zreszta nowsze plyty (nie wiem jak ten Twoj asus) maja dwie kostki BIOSu, gdzie ta druga jest tylko do odczytu. I wlasnie ratuje w takich sytuacjach jak Twoja

Wiec moze nie potrzebnie wybierales sie do serwisu a wystarczylo tylko przelaczyc zworke?

Niestety mója płyta ma tylką jedną kość BIOS, dlatego wydatek był nieunikniony.
Wczoraj próbowałem podkręcić porcesor - doszedłem do FSB 176, ale przy wyższych ustawieniach maiłem częste zwiechy.
Podnisołem więc napięcie do 1,8V i dałem FSB 178 - nawet Windows nie zdążył się załadować.
I tu doszedłem do problemu temperatury na CPU. Otóż polecony przez któregoś z forumowiczów program SpeedFan pokazuje mi około 48 stopni (raz komp zawiesił się przy 44 stopniach, ale to przy 1,65V), podczas gdy w BIOS'ie temperatura jest kilka stopniy wyższa - około 56.
W tym momencie nie wiem już czemu wierzyć i jakie są powody niemożności podkręcenia CPU (oprócz teoretycznego przegrzeawnia się)
Czy jest sens podnoszenia napięcia do 1,85V?? - nie chcę uszkodzić jednostki.
Odkryłem też, że po aktualizacji BIOS'u (przed kilkoma miesiącami) mam możłiwośc zmiany mnożnika.