Teraz jest 26 lis 2024, 11:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 12:48 

Jak już czekać to na x800gt - ma być w cenie 6600GT a zjada je jak chce.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 15:52 

alCatraz napisał(a):
Dobry masz zasilacz chociaż?

Mój zasilacz to Chieftec 360W - chyba powinno wystarczyć.
Czy może lepiej zaopatrzyć się w 400W??

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 17:05 

doradzam kupno mocniejszego :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 19:06 

Zauważyłem, że przy ustawieniu w BIOS'ie napięcia CPU na AUTO (domyślnie 1,65V) system w rzeczywistości ustawiał napięcie 1,76V.
Ale koniec z tym - ustawiłem ręcznie napięcie na domyślne dla tego procesora czyli 1,65V i nareszcie temperatura na CPU spadła do 46 stopni przy bezczynnym kompie.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 19:21 

zrob update biosu do tej swojej plyty gl. Na plytce instalacyjnej asusa jest fajny progs - asusupdate - m.in. robi update biosu przez internet. W miare pozyteczne narzedzie, ale przed update proponuje wsio ustawic na default :) Po aktualizacji BIOSu moze sie okazac, ze bios ma dodatkowe opcje oraz bardziej sobi radzi z takimi prockami jak amd 2500+ barton

Tytuł:
PostNapisane: 19 sie 2005, 20:07 

snail napisał(a):
zrob update biosu do tej swojej plyty gl. Na plytce instalacyjnej asusa jest fajny progs - asusupdate - m.in. robi update biosu przez internet. W miare pozyteczne narzedzie, ale przed update proponuje wsio ustawic na default :) Po aktualizacji BIOSu moze sie okazac, ze bios ma dodatkowe opcje oraz bardziej sobi radzi z takimi prockami jak amd 2500+ barton

BIOS mam dosyć nowy, a z tym programikiem to miałem kiedyś niezłą przygodę - w trakcie flash'owania program stwierdził, że nie udało mu się uaktualnić BIOS'u, a potem system się już nie podniósł.
Kosztowało mnie to pięć dych. Od tej pory podchodzę do tego bardzo ostrożnie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 10:59 

jest ryzyko, jest zabawa ;)

ale w takich przypadkach nie resetuje sie kompa (nawet jak uaktualniamy bios spod dos'a [bardzo trudne slowo ;)] ) a uaktualniamy az do skutku. Zreszta nowsze plyty (nie wiem jak ten Twoj asus) maja dwie kostki BIOSu, gdzie ta druga jest tylko do odczytu. I wlasnie ratuje w takich sytuacjach jak Twoja :) Wiec moze nie potrzebnie wybierales sie do serwisu a wystarczylo tylko przelaczyc zworke? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 11:22 

snail napisał(a):
[bardzo trudne slowo ;)] )

Nie cierpie tych reklam plusa :?...zle wpływają na ludzi 8) .

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 11:41 

TomekDeF napisał(a):
Nie cierpie tych reklam plusa :?...zle wpływają na ludzi 8) .

taki OT: nie ma to zwiazku z zadna reklama ale dla niektorych tryb tekstowy jest raczej czarna magia... ot co! ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 11:44 

snail napisał(a):
jest ryzyko, jest zabawa ;)

ale w takich przypadkach nie resetuje sie kompa (nawet jak uaktualniamy bios spod dos'a [bardzo trudne slowo ;)] ) a uaktualniamy az do skutku. Zreszta nowsze plyty (nie wiem jak ten Twoj asus) maja dwie kostki BIOSu, gdzie ta druga jest tylko do odczytu. I wlasnie ratuje w takich sytuacjach jak Twoja :) Wiec moze nie potrzebnie wybierales sie do serwisu a wystarczylo tylko przelaczyc zworke? ;)

Niestety mója płyta ma tylką jedną kość BIOS, dlatego wydatek był nieunikniony.

Wczoraj próbowałem podkręcić porcesor - doszedłem do FSB 176, ale przy wyższych ustawieniach maiłem częste zwiechy.
Podnisołem więc napięcie do 1,8V i dałem FSB 178 - nawet Windows nie zdążył się załadować.

I tu doszedłem do problemu temperatury na CPU. Otóż polecony przez któregoś z forumowiczów program SpeedFan pokazuje mi około 48 stopni (raz komp zawiesił się przy 44 stopniach, ale to przy 1,65V), podczas gdy w BIOS'ie temperatura jest kilka stopniy wyższa - około 56.
W tym momencie nie wiem już czemu wierzyć i jakie są powody niemożności podkręcenia CPU (oprócz teoretycznego przegrzeawnia się)

Czy jest sens podnoszenia napięcia do 1,85V?? - nie chcę uszkodzić jednostki.

Odkryłem też, że po aktualizacji BIOS'u (przed kilkoma miesiącami) mam możłiwośc zmiany mnożnika.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 18:05 

Drapichruście, mam też to MoBo:
Każdy model z X na zadku ma w BIOSie temp. o parę stopni wyższą, tu prowadzę polemikę:
http://forum.tweak.pl/index.php?showtop ... try1604346

Kolejna sprawa, jest najnowszy BIOS 1009, w sumie nic nowego nie wnosi, oprócz likwidacji zwiech przy pracy z kartą graf. ASUSa.
Z napięciem też dobrze zauważyłeś. Przy AUTO, napięcie jest dawane o 0,1V za dużo. Trza przejść na MANUAL i 1,65V (dla Thoroughbreda).

A co mnożnika, to w BIOSie mogę sobie dać 20x, ale jeśli proc ma zablokowany mnożnik to nic Ci to nie da :P
Ja mam domyślnie 15x133 i busta. Dam np 17x133, to proc i tak leci na 1990MHz :]

A na cóż mu 400W?? Chiftec jak poda, że jest 360W to jest ;)
Chieftec HPC-360-202 Jakie obciążenia ładnie znosi!!!
http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/ ... ona-4.html

Co do backupowania BIOSu to wiesz drapichruście, że A7V600-X ma fajną rzecz??
CrashFree BIOS 2 - gdy BIOS jest zwalony wsadzasz support CD na tackę i łodpalasz kompa :] :shock: :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 20:43 

Vatzeque napisał(a):

Co do backupowania BIOSu to wiesz drapichruście, że A7V600-X ma fajną rzecz??
CrashFree BIOS 2 - gdy BIOS jest zwalony wsadzasz support CD na tackę i łodpalasz kompa :] :shock: :shock:

Niestety w tamtym przypadku BIOS był uszkodzony w tym stopniu, że sam się nawet nie ładował - czarny ekran, nic nie startowało, nawet stacja dyskietek. Jedynym ratukniem było flashowanie BIOS'u.

Dzięki za wszystkie porady, teraz wiem, że nie tylko moja płyta dziwnie się zachowuje.

Co do znaminy mnożnika, to słyszałem opinie, że nie daje to takiego samego efektu jak podkręcanie przez FSB (na niekorzyśc mnożnika oczywiście)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 22:35 

Chłopie lol po trzykroć!!!!!
Odblokowany mnożnik to stabilnijeszy OC niż przez FSB! Słyszałeś o Athlonach XP-M????
http://pclab.pl/art9803.html
Ja czekam na wypłatę i kupuję 2800+, który domyślnie idzie na 266MHz, a równie dobrze poleci na 333 i 400, manipulując przy tym odblokowanym mnożnikiem 8)

A co do BIOSa. Próbowałeś wogóle z tym CD?? Bo w manualu napisano, że wsadzasz płytę i automatycznie odzyskuje BIOSa.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 22:44 

No ja mam XP-M 2500+ - lekko idzie na 3600+. Na więcej (chyba) nie starcza zasilacz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sie 2005, 23:29 

Vatzeque napisał(a):
Chłopie lol po trzykroć!!!!!
Odblokowany mnożnik to stabilnijeszy OC niż przez FSB! Słyszałeś o Athlonach XP-M????
http://pclab.pl/art9803.html
Ja czekam na wypłatę i kupuję 2800+, który domyślnie idzie na 266MHz, a równie dobrze poleci na 333 i 400, manipulując przy tym odblokowanym mnożnikiem 8)

A co do BIOSa. Próbowałeś wogóle z tym CD?? Bo w manualu napisano, że wsadzasz płytę i automatycznie odzyskuje BIOSa.

Napisali co napisali, ale do tego jeszcze musi CD startować... 8)

Słyszałem o Athlon Mobile - imponująca zabawka.
A co do mnożnika, to masz namyśli, że podkręcanie przy jego pomocy mniej obciąża CPU??

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2