Teraz jest 27 lis 2024, 12:40

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lut 2006, 23:53 

Witam wszystkich,
mam wielki problem :( niestety mój napęd rysował płytę z BF2 o czym nie wiedziałem.... teraz już nic nie mogę zrobić, bo jest w jednym miejscu tak porysowana że instalacja zatrzymuje się na 85% i za przeproszeniem dupa :( m
Czy macie jakies pomysłt, drodzy gracze? może jest gwarancja na wymianę uszkodzonej (nieważne z jakiej przyczyny) płyty na nowej, bo w końcu kupujemy licencję, która kosztuje, a nie nośnik..... :(

Wysłucham wszelkie propozycje..... :(

P.S. - niestety nie mam nagrywarki DVD, może ona by pomogła, a dokładnie jej duży bufor... :(

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 00:42 

Sciagnij pirata, masz oryginalna to nie bedzie to przestepstwem, no i mozeszn a gware to zglosic (musisz chyba im wyslac zdjecie plyty i instrukcji czy cos).

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 00:53 

Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, których sam dokonałeś.
Ale możesz ściemniać, że płyta była uszkodzona od nowości.
Może Ci uwierzą, ale reklamując płytę musisz zapodać im paragon, a jeśli grę kupiłeś jakiś czas temu, to moga się zastanawiać dlaczego dopiero teraz reklamujesz.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 11:35 
Moderator forum

Zuaw_Smierci napisał(a):
Sciagnij pirata, masz oryginalna to nie bedzie to przestepstwem, no i mozeszn a gware to zglosic (musisz chyba im wyslac zdjecie plyty i instrukcji czy cos).

Zuaw Smierdzi ;) za takie dobre rady mozesz sie z forum pożegnać...To nie upoważnia do scigania pirata...jak ktos porysuje Ci auto to kradniesz nowe bo gwarancja nie obejmuje rys na lakierze? (naciągany przykład ale chodziło mi o genezę problemu)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 12:03 

Wojtas napisał(a):
Zuaw_Smierci napisał(a):

Zuaw Smierdzi ;) za takie dobre rady mozesz sie z forum pożegnać...To nie upoważnia do scigania pirata...jak ktos porysuje Ci auto to kradniesz nowe bo gwarancja nie obejmuje rys na lakierze? (naciągany przykład ale chodziło mi o genezę problemu)

Posiadacz oryginalnej gry jest upoważniony do wykonania jednej kopi.
Moim zdaniem to, czy fizycznie tego dokona, czy ściągnie kopie z netu to mała różnica. I tak te 130 PLN do EA już wysłał.
Bo jakby dalej iść w tą stonę to należałoby zabanować też tych, co korzystają z mini image gry.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 13:27 

Eh Drapichrust miałem to napisać :o No ale cóż Wojtas się myli ponieważ chyba zapomniał o zasadzie którą powiedział mój przedmówca,no a takie porównania gry z autem nie są raczej odpowiednie,ponieważ jak każdy wie gra to nie auto :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 15:02 

Wojtas napisał(a):

Głupoty waćpan wygaduje :) W takim przypadku nikt nic nie kradnie. EA dostało dole aby użytkownik mógł używać danego produktu bo został on zakupiony legalnie o czym świadczy legalny numer seryjny. To jak użytkownik sprawi aby gra działała na jego sprzęcie nie ma żadnego znaczenia bo on za ta gre już zapłacił i posiada licencje na jej użytkowanie. Jak już zachciało ci się genezy problemu to rozwiń go a dowiesz się że probleme piractwa polega nie na samym ściąganiu oprogramowania ale o jego używanie bez opłacenia na niego licencji.

I nie porównuj oprogramowania do samochodu bo jest to przykład nietrafiony. No chyba że umiesz ukraść samochód tak aby nadal posiadał go jednocześnie jego własciciel oraz osoba która go ukradła :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 16:09 
Moderator forum

Oj jak sie wszyscy mylicie...Tak sie składa, że to jest kradzież i złamanie prawa nawet jak sie kupiło juz raz daną rzecz, to nie upoważnia nikogo do sciagniecia czegoś z netu a dowód zakupu w takim momencie jest nieważny. Kupujący ma możliwość skopiować płytę CD jeśli oczywiscie nie jest ona zabezpieczona przed skopiowaniem(i to nie jest złamaniem prawa, z drugiej strony po co sa zabezpiecenia oryginalnych płyt CD np z muzyką skoro jak ja kupiłem jest moja i moge ja ile chce przegrywac?). Chodzi o fakt mylnie pojmowany przez was wszystkich, że nie kupujecie nośnika tylko produkt myśli intelektualnej w tym wypadku grę. Tak się składa że kazdy produkt który ma jakaś licencję i jakiś certyfikat (w tym wypadku nr seryjny) ma też inne znamiona oryginalności: i jesli chodzi o serię Battlefielda kazda plytka ma taki nr na nośniku wybity i niestety ściagając grę z netu nie sciągasz przecież swojej płyty tylko kogoś innego kto udostepnil plyte w necie. I jak najbardziej jest to niezgodne z prawem. Możesz wystąpic do EA o wydanie duplikatu TWOJEJ płyty CD, ale bedziesz musial okazac jakis dowód zakupu.
Znam sie trochę na tym i wiem co mówie, a zaznaczyłem ze przykład jaki podałem jest wyolbrzymiony i chodziło mi o istote problemu.
zdravim

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 16:52 

Wojtas napisał(a):
Możesz wystąpic do EA o wydanie duplikatu TWOJEJ płyty CD

Tylko w tym problem, że bardzo trudno gdziekolwiek uzyskać duplikat, zwrot pieniędzy etc.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 17:21 

Wojtas napisał(a):
Tak się składa że kazdy produkt który ma jakaś licencję i jakiś certyfikat (w tym wypadku nr seryjny) ma też inne znamiona oryginalności: i jesli chodzi o serię Battlefielda kazda plytka ma taki nr na nośniku wybity i niestety ściagając grę z netu nie sciągasz przecież swojej płyty...

Sam sobie przeczysz :) Raz piszesz że klient nie wykupuje nośnika a następnie piszesz że kupując gre kupujesz również konkretnie do niej przydzielony nośnik. To w końcu jak jest ? :)
Pokaż mi prosze jaka jest podstawa prawna wymuszająca na kliencie używania gry konkretnie z tym nośnikiem który kupił ? Widzisz gdzieś wzmianke o tym w licencji ? A jak używa mini-cd do dysku wirtualnego to również jest to złodziejskie przestępstwo ? Przy Twoim toku rozumowania tak :) Więc bana wszystkim co używają nielegalnie spreparowanego obrazu dysku ! :wink:

Cytuj:
Możesz wystąpic do EA o wydanie duplikatu TWOJEJ płyty CD, ale bedziesz musial okazac jakis dowód zakupu.
Znam sie trochę na tym i wiem co mówie, a zaznaczyłem ze przykład jaki podałem jest wyolbrzymiony i chodziło mi o istote problemu.
zdravim

Wydaje mi się że starasz się być wedle powiedzenia "bardziej papieski od samego Papieża". Ma gościu oryginała, popsuł mu sie nic nie warty nośnik. Czy to takie straszne że ściągnie sobie gierke z netu na którą ma licencje i będzie się nią cieszył po kilku godzinach (za co słono zapłacił) czy lepiej niech chodzi po proźbie do EA które zapewne oleje go ciepłym moczem ? Ciekawe jak Ty byś się zachował w takiej sytuacji :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 17:25 
Moderator forum

Chyba troche sie nie zrozumielismy, nie chce byc nardziej papieski....chodzi mi o fakt który wyżej opisałem...a i jeszcze jedno w którym miejscu sobie zaprzeczam bo w moim mniemaniu wszystko jest zgodne z jedna linia rozumowania.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 17:38 

To:

Cytuj:
Chodzi o fakt mylnie pojmowany przez was wszystkich, że nie kupujecie nośnika tylko produkt myśli intelektualnej

przeczy temu:

Cytuj:
kazda plytka ma taki nr na nośniku wybity i niestety ściagając grę z netu nie sciągasz przecież swojej płyty tylko kogoś innego kto udostepnil plyte w necie. I jak najbardziej jest to niezgodne z prawem.

Więc jeszcze raz napisze że nie ściąga się płyty CD tylko oprogramowanie. A na to oprogramowanie posiadamy licencje. A licencja jest na oprogramowanie a nie na numer płyty CD ponieważ prawdą jest to co napisałeś w cytacie pierwszym od góry.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 17:42 
Moderator forum

Tam napisałem ze chodzi o mylnie pojmowany fakt, ze nie kupujecie nosnika tylko sam produkt(a chodzi mi o to ze kupujecie i nosnik i produkt na tym nosniku) i nie widze bym sobie zaprzeczal, w dalszym ciagu.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 17:50 

No to może tak... nośnik jest tylko nośnikiem tego co kupiliśmy. Jak toba na zakupy. Nie ma nic wspólnego z produktem który kupiliśmy czyli z jej zawartością. Równie dobrze możesz kupić licencje bez żadnego nosnika. Tak więc reasumując: obojętne jakiego nośnika używasz ważne aby używając danego oprogramowania posiadać na niego licencje użytkownika.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 18:33 
Moderator forum

Reasumujac nosnik jest ważny przy oryginalnych produktach. I o to mi chodzi i chce to uzmysłowic.Ja sobie tego nie wymysliłem tylko takie jest prawo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2