Dodam coś od siebie jako osoba która jest z najnowszą wersją PR 0.6 na czasie.
Aby zabić przeciwnika wyposażonego w body armour potrzeba ok. 3 trafień w korpus z karabinka szturmowego, w kolesia bez kamizelki potrzeba ok. 2 trafień w korpus, trafienie w głowę pomijam gdyż zwykle kończy sie to natychmiastowym zejściem i brakiem możliwości podniesienia przez medyka (czasami potrzeba jeden strzał więcej dodać do tych przypadków... system rejestracji trafień w BF2 ma kilka wad i w niektórych ekstremalnych przypadkach te wady się ujawniają, Project Reality to w końcu modyfikacja BF2 a nie osobny program). Może się wydawać że 3 (czasami 4) trafienia to dużo ale w odróżnieniu od BF2, w PR zaczynasz sie wykrwawiać w momencie gdy twoje HP spadnie poniżej 50% (twoje HP spada już dalej samo) i jeśli nie ma w okolicy medyka lub przy pomocy opatrunku (field dressing + 20 hp) nie podniesie się poziomu hp powyżej 50% to wykrwawisz się i zejdziesz. Jeśli twoje HP zejdzie naprawdę nisko (gdzieś w okolicy 10%) twój obraz zaczyna falować (efekt podobny do efektu działania granatu z gazem łzawiącym z BF2: Jednostki Specjalne) i nie możesz biegać.
Jeśli chodzi o trafienia z karabinów snajperskich to jedno trafienie w kolesia bez kamizelki momentalnie zakończy jego karierę (99% przypadków). Koleś w kamizelce może przeżyć jeden strzał. Na szczęście snajperki w PR mają wystarczający zoom żeby pozwolić sobie na trafienie kolesia w head'a (przy odrobinie treningu) poza tym możesz z nich strzelać bez odrywania oka od celownika podczas przeładowania (tak jak SVD w BF2). Na niektórych mapach można znaleźć M95 lub M82, trafienie z tego potworka to "one shot kill" dla każdego piechociarza.
Na koniec powiem tylko tyle, odkąd zainstalowałem PR nie gram już w BF2 (pomimo tego że mam wszystkie dodatki do tej gry).
Czy PR jest arcade? Moim zdaniem nie, chociaż niektórzy próbują tak grać i najczęściej szybko giną. Długo bym mógł na temat rozgrywki pisać ale najlepiej będzie jak sobie zainstalujesz i zagrasz, szybko zauważysz że w BF2 i PR gra się zupełnie inaczej (na początku możesz mieć problemy z przestawieniem się z BF2 na PR ale szybko się przyzwyczaisz).
Spróbuj ściągnąć PR z tej strony (ja zawsze ściągam stąd, jako źródło wybieram USA i mam transfer w granicach 300 - 200 kb/s)
http://battlefield2.filefront.com/file/Project_Reality_v0613_Client_Full_Install;83000
Musisz mieć zainstalowanego BF2 i patcha 1.41.
A tu link do strony głównej ->
http://www.realitymod.com/
PS. Bardzo ważna rzecz, jeśli będziesz chciał grać koniecznie przeczytaj
manual przed grą, wiele przydatnych rzeczy tam jest, skrót do manuala będziesz miał też na pulpicie po zainstalowaniu PR.