Teraz jest 22 lis 2024, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2009, 16:20 

Wyspa napisał(a):
DotAfterLongSentence napisał(a):
I jeszcze kwestia granatów pp, których nie miałem jeszcze okazji spróbować: ile ich trzeba, żeby unieszkodliwić apc?

Wczoraj jak Jozi mi uciekał APC i nie dawał wejść na gunnera jak rzuciłem mu pod koła 1 to nie mógł się ruszyć bo podwozie mu się zrąbało (takie nasze wewnętrzne sprzeczki dosłownie pod koniec rundy na rawie pustym serwie :D)
Ogólnie największym problemem jest to iż jeżeli kierowca słyszy ten charakterystyczny syk to od razu ucieka a ten granat potrzebuje trochę czasu aby jakieś porządne uszkodzenia zrobić. No i nie wiem czemu ale przynajmniej mi strasznie trudno cokolwiek z niego trafić... nie wiem czy ma jakiś inny tor lotu niż inne granaty czy jak ale przez to zazwyczaj podbiegam pod sam cel i rzucam pod nogi :).

Zaraz a kto takie granaty posiada ?

PostNapisane: 28 sty 2009, 18:40 

Termit pod 9 to coś co sie świeci...a co do jego skuteczności to jest naprawdę niezły tyle że trzeba trafić bezpośrednio w pojazd co nie jest takie trudne po 1 sztuce fura zaczyna dymić się. Posiadają takie granaciki wszystkie konwencjonalne armie.

PostNapisane: 28 sty 2009, 19:03 

ja do tej pory używałem tego termitu do niszczenia supply crate'ów. Kto jest taki magablasta von bigshoota żeby z takim śmiesznym granacikiem na apc szarżować :wink: ?

PostNapisane: 28 sty 2009, 19:06 

Przeważnie ja się pcham do takich rzeczy..:D :wink:

PostNapisane: 28 sty 2009, 19:20 

a ja powiem tyle: nie umiem strzelać ale umiem jeździć... Trucki nie są fajne.. dżipy tak ;D

PostNapisane: 28 sty 2009, 20:18 

GoLyPL napisał(a):
Termit pod 9 to coś co sie świeci...a co do jego skuteczności to jest naprawdę niezły tyle że trzeba trafić bezpośrednio w pojazd co nie jest takie trudne po 1 sztuce fura zaczyna dymić się. Posiadają takie granaciki wszystkie konwencjonalne armie.

no to o jakim p-panc granacie tu mowa :lol: Co najwyżej granat napalmowy :mrgreen:

PostNapisane: 28 sty 2009, 20:59 

$towarzysz$ napisał(a):
no to o jakim p-panc granacie tu mowa :lol: Co najwyżej granat napalmowy :mrgreen:

Granaty te w realu są używane do niszczenia assestu przeciwnika... rozgrzewają się do ogromnych temperatur i są praktycznie w stanie przepalić każdy sprzęt, jednakże potrzeba na to czasu...
Dlatego kiedy rzuci się czymś takim w APC i to zaczyna się palić to o ile nie zostanie mu na pancerzu (co się zdarza na prawdę rzadko) tylko będzie np pod kołami to rozwali APC o ile kierowca się nie ogarnie i nie zjedzie z granatu.

PostNapisane: 29 sty 2009, 01:02 

Towarzysz jak masz radeona to poszukaj innych sterów, jakichs starszych moze.
+Usun cache BF2 w documentach

PostNapisane: 29 sty 2009, 01:12 

Wilson_wro napisał(a):
Towarzysz jak masz radeona to poszukaj innych sterów, jakichs starszych moze.
+Usun cache BF2 w documentach

problem już nieaktualny, wtedy miałem po prostu jakieś przejściowe problemy (pewnie przez zbyt częste minimalizowanie PRa ;P )

PostNapisane: 29 sty 2009, 15:52 

no wczoraj też wpadłem kolesiowi w pułapkę i jeszcze do spuchowałem :P No ale w kretyńskim miejscu ją postawił :roll:

PostNapisane: 29 sty 2009, 19:12 

Co do tych granatów napalmowych, są świetne, ale do niszczenia nieruchomych celów(zapory[każdy może zniszczyć zasieki], pojazdy którym co nieco urwało[jak akurat nie ma rury pod ręką, a załoga nie chce się poddać], FB i podstawy do ich budowy ;) [coś czuje że robienie małych wypadów za linię wroga stanie się bardziej opłacalne]). Jednym napalmem niszczysz zaopatrzenie, a drugim podstawę do budowy FB i have fun(po FB zostały tylko umocnienia).

PostNapisane: 29 sty 2009, 19:54 

Dobra, ustalmy wreszcie jedno. Te granaty to nie są granaty napalmowe (a co to wogóle jest?!*) tylko po prostu granaty zapalające.

Najbardziej powszechne granaty zapalające wypełnione są termitem. Te własnie granaty mamy w Project Reality.

Spotyka się też granaty zapalające z białym fosforem, mniej przyjemna sprawa, która przy okazji wytwarza dużo, bardzo gęstego, jasnego białego dymu.

*Dobra, po dłuuugich poszukiwaniach w sieci dowiedziałem się, że Amerykanie nad takim czymś pracowali, wyprodukowali troche, dali SEAL'om, ale po krótkim czasie zabrali, bo były tańsze i bardziej efektywne sposoby na podpalanie. Wrócili do tego rodzaju broni dopiero w 2079 roku, kiedy to wojna Stanów Zjednoczonych z Chinami o złoża ropy naftowej wymusiła poszukiwanie nowych rozwiązań do nowych gatunków broni. Kolejne wzmianki o granatach napalmowych pochodza już dopiero z roku 2161, kiedy podobno to używa ich jeden z uciekinierów z Krypty nr 13. :wink:

Dla tych co wiedzą ocb wyrazy szacunku. :D

PostNapisane: 29 sty 2009, 21:50 

Mhm bardzo wnikliwa analiza Wujku a tak na marginesie to jaki rok mamy dzisiaj? :lol:

Ja tym termitem pojazdy probowalem atakowac juz wiele razy ale zawsze wystarczy ze lekko sie poruszy i zjedzie z niego lub granat sie odbije w bok.
Ale za to na cele nieruchome dziala doskonale!

PostNapisane: 29 sty 2009, 22:51 

Bierzcie i uczice sie z tego wszyscy!!
Zastosowanie w wojsku [edytuj]

Termit stosowany jako środek bojowy należy do mas pirotechnicznych zapalających, a używa się go jako wkładu w granatach ręcznych lub magnetycznych. Używane w przypadkach, gdy konieczne jest szybkie zniszczenie przedmiotów oraz innego wyposażenia, gdy istnieje wysokie zagrożenie nagłego zdobycia ich przez siły wroga. Z powodu trudności w zapaleniu czystego termitu oraz jego małego płomienia i promienia działania, rzadko jest on używany samodzielnie. Przeważnie dodaje się różne składniki, by wzmocnić efekt zapalający. Thermate-TH3 jest mieszaniną termitu i dodatków pirotechnicznych o bardzo dobrych własnościach zapalających. Skład wagowy to 68,7% termitu, 29% azotanu baru, 2% siarki i 0,3% spoiwa. Azotan baru zwiększa temperaturę reakcji, powoduje powstanie dużego płomienia przy spalaniu i znacząco obniża temperaturę zapłonu.

Typowym zastosowaniem wojskowym termitu jest niszczenie artylerii wroga bez użycia materiałów wybuchowych, a więc bez głośnej eksplozji mogącej zaalarmować wroga. W czasie operacji Overlord, w ramach inwazji w Normandii, 2nd Rangers Batallion użył granatów termitowych, by wyeliminować francuskie działa na Pointe du Hoc[potrzebne źródło]. Artylerię można uszkodzić termitem na kilka sposobów. Można włożyć odbezpieczony granat termitowy do zamka działa i szybko go zamknąć, co spowoduje jego stopienie. Można również wrzucić granat przez lufę, lub przymocować go przy mechanizmach obrotu i podniesienia lufy, co uniemożliwi celowanie.

Niebezpieczeństwa [edytuj]

Typowa reakcja termitowa przebiega niezwykle gwałtownie, czego efektem jest rozbryzgiwanie się płynnego metalu we wszystkich kierunkach. Obecność substancji o temperaturze wrzenia niższej niż temperatura reakcji termitowej może wywołać wybuch, w wyniku którego rozgrzany metal może zostać odrzucony na duże odległości. Zetknięcie wody z reagującym termitem powoduje podwójnie groźną eksplozję - następuje wybuchowe odparowanie wody i jej termiczny rozkład, a powstające w wyniku tej reakcji wodór i tlen nie łączą się od razu w reakcji spalania, lecz opuszczają strefę wysokiego ciśnienia z różnymi prędkościami. Powstający w ten sposób nadmiar wodoru spala się w pewnym oddaleniu, przyczyniając się do rozprzestrzeniania płomieni.

Reakcję należy przeprowadzać z dużą ostrożnością, w odpowiedniej odzieży ochronnej oraz w bezpiecznej odległości od ludzi i substancji palnych.

PostNapisane: 29 sty 2009, 22:58 

uprzejmie prosze panow z pl4fc aby nauczyli sie podstawowych umiejetnosci (w tym czytania ze zrozumieniem) zanim zaczna czytac manuala a co dopiero grac w PR. Dzis restartowano serwer bo ci sobie zalozyli l33t PL SQUAD!!1 3 min przed rozpoczeciem rundy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2