Lailonn napisał(a):
Dla Twojej wiadomosci. Sklepy jak Media Markt czy Empik maja urzadzenia do foliowania i nie po to by miec. produkt, ktory stracil folie w transporcie czy cos jest na nowo pakowany. Skad pewnsoc, ze nei spisali wczesniej cd-keya? Nie istotne bo nawet jakby ci go zjedli to kupujac oryginalna gre podlegasz pomocy technicznej i wydawca musi ci dac nowy key.
Owszem, sklepy MM i Empik mają foliarki, ale na folię termokurczliwą, inną niż są pakowane oryginalnie gry w EA. Takiej folii i urządzeń do takiego pakowania nie ma żaden sklep. Przez to łatwo jest odróżnić czy gra EA była foliowana w sklepie. Jeżeli ktoś Cię wykiwa z CD-keyem, przy zakupie na Allegro, to EA wcale nie musi Ci pomogać, bo dlaczego akurat Tobie, a nie gościowi, który Cię wykiwał ?
Cytuj:
Ale to co napisał Lailonn jest najlepsze. Jak myślicie, skąd sprzedający gry na Allegro mają je zafoliowane i dlaczego sprzedają je tak tanio ?
Pozbądźcie się złudzeń, moim zdaniem gry te pochodzą z kradzieży, rzadziej od uczciwych pracowników sklepów, którzy kupili je ze zniżką im przysługującą.
Lailonn napisał(a):
Skad? Z hurtowni, bezposrednio od producenta. Kupujac masowo gry dostaje sie rabaty. Nie patrz na ceny w sklepach. Ja pracuje w restauracji, kuzyn pracowal w elektronicznym. I tu i tu klient placi duzo wiecej niz powinien. Koszt posilku np 5zl a klient placi 30 :} Kuzyn natomiast polewal sie, ze wiertarki made in china zamaist do naprawy ladowaly w koszu bo tak sie bardziej oplacalo. To ,ze gra kosztuje 130zl "nic" nie znaczy.
Co do pomyslu z kradzieza...sadzisz, ze ktos kradnie np 200 sztuk gry? ;D.
Sorry, ale wypisujesz bzdury. EA ma podpisaną umowę z Media Marktem, Saturnem, Empikiem, Electrowordem, LEM-em i Caerfurem. Nikt po za nimi nie kupi od EA żadnych gier. Hurtownie zaopatrują się wyłącznie w LEM-ie i tylko ta firma ma wyłączność na obsługę zarówno hurtowni, jak i małych sklepów. Weź pod uwagę, że wspomniane przez Ciebie hurtownie doliczają sobie marże do ceny gier zakupionych w LEM-ie, które już też posiadają marżę lemowską. Dlatego gry najtańsze są sklepach firm kupujących bezpośrednio od producenta, czyli np.: w Media Markt.
Nie porównuj rynku gier do gastronomii. W sklepach z grami jakieś 5 lat temu marża wynosiła ok. 20%, teraz najwyżej 10%. Często wielkie sieci robią promocje, w których do gier dopłacają, po to aby przyciągnąć klientów i zyskać na sprzedaży innych produktów. Dlatego np.: do BF2 lub 2142 w cenie ok. 100,- sklep dopłaca, być może niewiele, ale jednak.
Skąd akurat wiesz, że sprzedający gość ma 200 szuk gier ? Powiedział Ci i Ty mu uwierzyłeś ?
Cytuj:
Po za tym jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć w to, że EA tak hojnie rozdaje CD-keye, bo jak niby mieli by sprawdzić, że ktoś do nich zwracający się ma oryginał ?
Nawet jeżeli ma, to kod może odstąpić kumplowi i wystąpić do EA, że mu nie działa i oni dadzą mu nowy ?
Wtedy może spokojnie dać następnemu kumplowi i znowu powiedzieć, że nie działa i znowu dostanie ?
W takim razie po co kupować tak drogie gry, kiedy można się w kilku zrzucić na jedną, a brakujące CD-keye EA dośle.
Lailonn napisał(a):
I widzisz. Spieraz sie anie masz pojecia jak to dziala. Ja juz dostalem cd-keye zarowno od EA Polska jak i Cenegi. Musisz im wyslac zdjecie cd-keya/plyt/instrukcji co tam sobie zazycza i jesli prosisz o nowy key to oni stary blokuja. Wiec nie ma szans na "maszynke kluczy".
Wiem jak to działa i wiem nawet kto z EA te klucze wysyła. To dobrze, że pomagają graczom w potrzebie, przecież z nas żyją.
Tyle, że może ktoś się kiedyś przeliczyć.