Teraz jest 20 lis 2024, 05:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 lis 2006, 13:07 

Wiecie co jest dobre w tych cenach. Ze jesli pograsz przez rok w ta gre to mozesz ja sprzedac za 90 zlotych tracac 20/30 PLN. Inne gry po roku kosztuja np 20 zlotych.

Ja za mojego BF2142 dalem 119zl.
Za bf2 dalem 129 zlotych a sprzedalem go za 100 ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 lis 2006, 23:55 

OK. to dobrze, że nie mieliście problemów w zakupie gier na Allegro. Jednak jak można być pewnym składając tam zamówienie, że z grą będzie wszystko w porządku ? Że będzie zafoliowana ? Że nikt nie wykorzystał jej CD-keya ? Bo sprzedający was zapewni ? Bo ma dobre opinie ?

Owszem, może i będzie można mu zaufać, ale jakby co to niby kto zwraca do 200,-, jak napisał $towarzysz$ ? ProChaoS sprzedał grę chyba używaną, bo po co miałby ją przez rok trzymać ?

Ale to co napisał Lailonn jest najlepsze. Jak myślicie, skąd sprzedający gry na Allegro mają je zafoliowane i dlaczego sprzedają je tak tanio ?
Pozbądźcie się złudzeń, moim zdaniem gry te pochodzą z kradzieży, rzadziej od uczciwych pracowników sklepów, którzy kupili je ze zniżką im przysługującą.

Po za tym jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć w to, że EA tak hojnie rozdaje CD-keye, bo jak niby mieli by sprawdzić, że ktoś do nich zwracający się ma oryginał ?
Nawet jeżeli ma, to kod może odstąpić kumplowi i wystąpić do EA, że mu nie działa i oni dadzą mu nowy ?
Wtedy może spokojnie dać następnemu kumplowi i znowu powiedzieć, że nie działa i znowu dostanie ?
W takim razie po co kupować tak drogie gry, kiedy można się w kilku zrzucić na jedną, a brakujące CD-keye EA dośle. :lol:

Lailonn, poprzednio pisałem osobne posty jeden pod drugim bo odnosiłem się do różnych spraw i korzystałem z cytatów. Tak jest wygodniej. Teraz zrobiłem inaczej, ale myślę, że poprzednia metoda była czytelniejsza. Chyba nie szkoda Ci miejsca na forum, ja tak rzadko tutaj pisuję.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 01:11 

Cytuj:
OK. to dobrze, że nie mieliście problemów w zakupie gier na Allegro. Jednak jak można być pewnym składając tam zamówienie, że z grą będzie wszystko w porządku ? Że będzie zafoliowana ? Że nikt nie wykorzystał jej CD-keya ? Bo sprzedający was zapewni ? Bo ma dobre opinie ?

Dla Twojej wiadomosci. Sklepy jak Media Markt czy Empik maja urzadzenia do foliowania i nie po to by miec. produkt, ktory stracil folie w transporcie czy cos jest na nowo pakowany. Skad pewnsoc, ze nei spisali wczesniej cd-keya? Nie istotne bo nawet jakby ci go zjedli to kupujac oryginalna gre podlegasz pomocy technicznej i wydawca musi ci dac nowy key.

Cytuj:
Ale to co napisał Lailonn jest najlepsze. Jak myślicie, skąd sprzedający gry na Allegro mają je zafoliowane i dlaczego sprzedają je tak tanio ?
Pozbądźcie się złudzeń, moim zdaniem gry te pochodzą z kradzieży, rzadziej od uczciwych pracowników sklepów, którzy kupili je ze zniżką im przysługującą.

Skad? Z hurtowni, bezposrednio od producenta. Kupujac masowo gry dostaje sie rabaty. Nie patrz na ceny w sklepach. Ja pracuje w restauracji, kuzyn pracowal w elektronicznym. I tu i tu klient placi duzo wiecej niz powinien. Koszt posilku np 5zl a klient placi 30 :} Kuzyn natomiast polewal sie, ze wiertarki made in china zamaist do naprawy ladowaly w koszu bo tak sie bardziej oplacalo. To ,ze gra kosztuje 130zl "nic" nie znaczy.

Co do pomyslu z kradzieza...sadzisz, ze ktos kradnie np 200 sztuk gry? ;D

Cytuj:
Po za tym jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć w to, że EA tak hojnie rozdaje CD-keye, bo jak niby mieli by sprawdzić, że ktoś do nich zwracający się ma oryginał ?
Nawet jeżeli ma, to kod może odstąpić kumplowi i wystąpić do EA, że mu nie działa i oni dadzą mu nowy ?
Wtedy może spokojnie dać następnemu kumplowi i znowu powiedzieć, że nie działa i znowu dostanie ?
W takim razie po co kupować tak drogie gry, kiedy można się w kilku zrzucić na jedną, a brakujące CD-keye EA dośle. Laughing

I widzisz. Spieraz sie anie masz pojecia jak to dziala. Ja juz dostalem cd-keye zarowno od EA Polska jak i Cenegi. Musisz im wyslac zdjecie cd-keya/plyt/instrukcji co tam sobie zazycza i jesli prosisz o nowy key to oni stary blokuja. Wiec nie ma szans na "maszynke kluczy"

ps. To nie chodzi o ilosc miejsca a o zasady panujace na kazdym niemalze forum.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 03:05 

Lailonn napisał(a):
Dla Twojej wiadomosci. Sklepy jak Media Markt czy Empik maja urzadzenia do foliowania i nie po to by miec. produkt, ktory stracil folie w transporcie czy cos jest na nowo pakowany. Skad pewnsoc, ze nei spisali wczesniej cd-keya? Nie istotne bo nawet jakby ci go zjedli to kupujac oryginalna gre podlegasz pomocy technicznej i wydawca musi ci dac nowy key.

Owszem, sklepy MM i Empik mają foliarki, ale na folię termokurczliwą, inną niż są pakowane oryginalnie gry w EA. Takiej folii i urządzeń do takiego pakowania nie ma żaden sklep. Przez to łatwo jest odróżnić czy gra EA była foliowana w sklepie. Jeżeli ktoś Cię wykiwa z CD-keyem, przy zakupie na Allegro, to EA wcale nie musi Ci pomogać, bo dlaczego akurat Tobie, a nie gościowi, który Cię wykiwał ?

Cytuj:

Lailonn napisał(a):
Skad? Z hurtowni, bezposrednio od producenta. Kupujac masowo gry dostaje sie rabaty. Nie patrz na ceny w sklepach. Ja pracuje w restauracji, kuzyn pracowal w elektronicznym. I tu i tu klient placi duzo wiecej niz powinien. Koszt posilku np 5zl a klient placi 30 :} Kuzyn natomiast polewal sie, ze wiertarki made in china zamaist do naprawy ladowaly w koszu bo tak sie bardziej oplacalo. To ,ze gra kosztuje 130zl "nic" nie znaczy.

Co do pomyslu z kradzieza...sadzisz, ze ktos kradnie np 200 sztuk gry? ;D.

Sorry, ale wypisujesz bzdury. EA ma podpisaną umowę z Media Marktem, Saturnem, Empikiem, Electrowordem, LEM-em i Caerfurem. Nikt po za nimi nie kupi od EA żadnych gier. Hurtownie zaopatrują się wyłącznie w LEM-ie i tylko ta firma ma wyłączność na obsługę zarówno hurtowni, jak i małych sklepów. Weź pod uwagę, że wspomniane przez Ciebie hurtownie doliczają sobie marże do ceny gier zakupionych w LEM-ie, które już też posiadają marżę lemowską. Dlatego gry najtańsze są sklepach firm kupujących bezpośrednio od producenta, czyli np.: w Media Markt.
Nie porównuj rynku gier do gastronomii. W sklepach z grami jakieś 5 lat temu marża wynosiła ok. 20%, teraz najwyżej 10%. Często wielkie sieci robią promocje, w których do gier dopłacają, po to aby przyciągnąć klientów i zyskać na sprzedaży innych produktów. Dlatego np.: do BF2 lub 2142 w cenie ok. 100,- sklep dopłaca, być może niewiele, ale jednak.

Skąd akurat wiesz, że sprzedający gość ma 200 szuk gier ? Powiedział Ci i Ty mu uwierzyłeś ?

Cytuj:
W takim razie po co kupować tak drogie gry, kiedy można się w kilku zrzucić na jedną, a brakujące CD-keye EA dośle.

Lailonn napisał(a):
I widzisz. Spieraz sie anie masz pojecia jak to dziala. Ja juz dostalem cd-keye zarowno od EA Polska jak i Cenegi. Musisz im wyslac zdjecie cd-keya/plyt/instrukcji co tam sobie zazycza i jesli prosisz o nowy key to oni stary blokuja. Wiec nie ma szans na "maszynke kluczy".

Wiem jak to działa i wiem nawet kto z EA te klucze wysyła. To dobrze, że pomagają graczom w potrzebie, przecież z nas żyją.
Tyle, że może ktoś się kiedyś przeliczyć.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 10:26 

Cytuj:
Skąd akurat wiesz, że sprzedający gość ma 200 szuk gier ? Powiedział Ci i Ty mu uwierzyłeś ?

Czytales kiedys zasady allegro? Zawierajac tam transakcje wiaze cie prawo! Zlamanie ich to ryzyko sprawy sadowej jesli sie nie dogadasz z kontrahentem. Jakby ktos wystawil 200, sprzedal je a potem gier nie rozeslal to ma sprawe jak w banku. W sądzie tez pracowalem i widzialem takie rozprawy ;}

Raz mi wyslano piracka gre zamaist oryginal -choc 10x powtarzano w opisie aukcji, ze gra jest oryginalna. Postraszylem policja i zglosilem allegro to gosc byl zablokowany dzien pozniej a mi kase oddal :}

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 12:12 

Lailonn napisał(a):
Cytuj:

Czytales kiedys zasady allegro? Zawierajac tam transakcje wiaze cie prawo! Zlamanie ich to ryzyko sprawy sadowej jesli sie nie dogadasz z kontrahentem. Jakby ktos wystawil 200, sprzedal je a potem gier nie rozeslal to ma sprawe jak w banku. W sądzie tez pracowalem i widzialem takie rozprawy ;}

Raz mi wyslano piracka gre zamaist oryginal -choc 10x powtarzano w opisie aukcji, ze gra jest oryginalna. Postraszylem policja i zglosilem allegro to gosc byl zablokowany dzien pozniej a mi kase oddal :}

I po co się stresować?

Ja pojechałem spokojnie do sklepu, kupiłem i mam. Po 30 minutach miałem już zainstalowaną gierkę. Bez straszenia policją zgłaszania na allegro itp.

Więc dziwię się po co się tak denerwować na własne życzenie.

POZDRAWIAM

PS.

A tak przy okacji MM i Saturn to ta sama firma kapitałowa więc ta ich konkurencja jest torchę "sztuczna"

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 12:58 

No właśnie. Przez cały czas próbowałem przekazać Wam w tak długich tekstach to, co Y4sky ujął w paru zdaniach. Dodatkowo DOBRE sklepy oprócz gwarancji dają swoim stałym klientom jeszcze inne przywileje i wszystko od ręki, na miejscu. :D

Co do powiązań Media Marktów z Saturnami, masz oczywiście rację. Tyle, że nie do końca. Pomimo, że firmy te są rzeczywiście ze sobą mocno związane, to jednak prowadzą między sobą najbardziej zażartą walkę cenową na rynkach lokalnych. Najlepiej widać to na Śląsku i w Warszawie, gdzie sieci te są najlepiej rozwinięte. Obie dysponują wielkim kapitałem i stosują te same metody, nawet wielu pracowników Saturnów wywodzi się z załóg MM. Jest to walka o klienta i klienci wychodzą na tym najlepiej.

No i po co dawać zarabiać być może, że złodziejom na Allegro ?
Czy nie lepiej skorzystać tam gdzie dwóch się bije ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, 22:52 

Spokojna twoja rozczochrana .. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2006, 00:11 

Ponury te firmy ci zapłaciły ? xD Ja na allegro kupiłem dużo rzeczy i przejechałem się tylko raz, ale była to drobna kwota, więc nie chciało mi się z tym męczyć.
Jeśli każdy by myślał tak jak ty że na allegro są tylko oszuści których jest pewnie mniej jak 1% to nikt by tam nic nie kupił ;P

Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2006, 01:32 

Zapłaciły ? Chciałbym :lol: Powiedz im.

A ja kupuję tylko w sklepie i nigdy się nie rozczarowałem.

Nie napisałem, że na Allegro są tylko oszuści, ale ostrzegałem, że takich też tam można spotkać. Za to wyraźnie wykazałem, że szereg ofert w rewelacyjnych cenach wysoce prawdopodobnie pochodzi od złodzieji lub paserów. Trudno jest mi jednak określić tego skalę. Z pewnością wielu sprzedających jest jednak uczciwych, no ale.....

Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2006, 10:53 

Co ty pier...olisz.. !! Jeżeli ty masz koszmary w nocy.. to nie muszą mieć wszyscy.. więc skończ takie pierdoły wypisywać 8)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2006, 13:06 

PonuryPL napisał(a):
Za to wyraźnie wykazałem, że szereg ofert w rewelacyjnych cenach wysoce prawdopodobnie pochodzi od złodzieji lub paserów. Trudno jest mi jednak określić tego skalę

Wiec jesli sprzedaje tam 10 aparatow po cenach mniejszych o 200/400 zl niz w media to jestem zlodziejem?? :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2006, 14:34 

Y4rsky napisał(a):
Ja płaciłem w Saturnie Katowice za BF2142 99 zł

Pozdrawiam

Szczęściarz. Ja zachęcony Twoim postem pojechałem dziś do Saturna i niestety dałem 119.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2006, 00:53 

KobolT2 napisał(a):
Co ty pier...olisz.. !! Jeżeli ty masz koszmary w nocy.. to nie muszą mieć wszyscy.. więc skończ takie pierdoły wypisywać 8)

A co ty "pier...olisz.. " ?
Jeżeli ci sie nie podoba - to nie czytaj.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2006, 00:55 

WiecejMocy napisał(a):
PonuryPL napisał(a):
Za to wyraźnie wykazałem, że szereg ofert w rewelacyjnych cenach wysoce prawdopodobnie pochodzi od złodzieji lub paserów. Trudno jest mi jednak określić tego skalę

Wiec jesli sprzedaje tam 10 aparatow po cenach mniejszych o 200/400 zl niz w media to jestem zlodziejem?? :twisted:

A czy ja coś pisałem o jakichś aparatach ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2