Teraz jest 20 kwi 2025, 14:18

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2004, 23:57 
Moderator forum

Koalas napisał(a):
wiec uwazam ze f-16 sa o niebo leprze od nielotow gripenow a jezeli chodzi o szwedzkich pilotow to uwazm ze polacy sa od nich o 1000 razy lepsi tylko sprzetowo oslabieni :D

Wybacz, ale jeśli uważasz że Grippen to nielot, to marne masz pojęcie o współczesnych samolotach odrzutowych.

Zapewniam Cie, biorąc pod uwagę statystyki rozbić, awaryjnych lądowań to właśnie F-16 nie ma w sobie równych. Grippen jest popularny tylko w części Europy. Jest tańszy w utrzymaniu to po pierwsze, po drugie układ skrzydeł Delta, w wielu przypadkach powoduje, że w walce na małych odległościach F-16 nie ma czego szukać.

Grippen jako nieliczny po Su-27 potrafi zrobić pełną "cobrę" przy minimalnej prędkości przelotowej.

Osobiście ubolewam, że Polska (przecież to dziwny kraj), a raczej nasze Ministerstwo Obrony, za rządów Millera i spółki, weszło w znacznie droższy kontrakt z jankieskim wyrobem jakim jest F-16.
Oferta Szwedów była o niebo lepsza.

Kontynuując wątek o armiach i ichnych wojakach, nie ma się co zbytnio podniecać. W oczach Szweda nasze wojsko (nie dziwiłbym się) wygląda jak banda przebierańców, a w oczach Polaka wojskowy Szwed we włosach po pępęk będzie wyglądał jak Indiański Wódz z demobilu.
Sądzę, że i jedni i drudzy równie słusznie przelaliby krew za swoją Ojczyznę.

Koalas napisał(a):
Holman uwazam ze niepowinienes tak chwalic szwedzkiej armii na podstawie kilku artykulow lub zdjec , wiem ze na zdjeciach i w opisach wyglada to pieknie jak zreszta na polskich programach opowiadajacych o polskiej armi jak to sie ona pieknie zbroi ale rzeczywistosc jest inna.

Nie chodzi tu o ochy i achy poszczególnych formacji wojsk.
Tak zawsze jest, że na zdjęciu, na filmie, w opowieści patrzymy to na co autorzy chcą abyśmy patrzyli. Rzeczywistość jest inna, tutaj masz rację.
Jednak nie wolno bez rzetelnego poparcia argumentować w stylu jaki opisujesz. Zauważ, że poruszone przeze mnie wojska lotnicze to formacja elitarna, tam nie wystarczy mieć średniego wykształcenia, dwóch cekinów w nosie, tautażu na "dupie" i wujka generała.

Łapiesz aluzję ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 paź 2004, 00:39 
Moderator forum

Koalas napisał(a):
Holman hmmmmm... zaczne od tego ze moja znajomosc z armia Szwedzka nie wiaze sie z jednym tylko rekrutem jak myslisz :) mam kilku znajomych ktozy sa w wojsku na stale zaangazowani. Po pierwsze wojska Szwedzkie nie przystapily do obrony swojego terytorium podczas 2 Wojny swiatowej a w recz przeciwnie male jednostki szwedzkie walczyly po stronie niemieckiej (jezli ktos ma inne zdanie dam adres do znajomego ktory bral udzial w tych walkach i jako stary weteran tylko o tym gada - to straszny faszysta-zreszta jak wiekszosc szwedow:) ) po 2-gie wojska Szwedzkie nigdy nie braly udzial w zadnym konflikicie zbrojnym jako wojska okupanckie, byly tylko jednostki KFORU w Jugoslawi i jeden ze znajomych ktory tam sluzyl i uwaga jezdzil tam motorem(Kawasaki ZZR1100 -340 km/h na zegarach :shock: ) opowiadal mi ze na jego oczach zabijano dzieci i nic nie mogl robic bo im niebylo mozna :( a jak tylko amerykance weszli to odrazu porzadek zrobili.
Holman uwazam ze niepowinienes tak chwalic szwedzkiej armii na podstawie kilku artykulow lub zdjec , wiem ze na zdjeciach i w opisach wyglada to pieknie jak zreszta na polskich programach opowiadajacych o polskiej armi jak to sie ona pieknie zbroi ale rzeczywistosc jest inna.
Holman naprawde niechcem z toba polemizowac na temat Armii szwedzkiej ale naprawde mam wiadomosci z pierwszej reki i jezeli chcesz zebym ciebie utwierdzil tymi wiadomosciami to zglods sie na gg to zaraz dam ci maila do kilku ludzi ktorzy na bierzaco wytlumacza ci sytucje w silach zbrojnych armii szwedzkiej. Ps. Holman ja mieszkalem w szwecji kilka lat wiec znam sytuacje wojsk szedzkich.

ok, mieszkales, widziales i masz prawo miec swoja opinie, natomiast jak do oceny obecnych sil szwedzkich ma motor, II WS i jugoslawia?, jesli myslisz ze swoje zdanie opieram wylacznie na propagandowych programach to tez tak nie jest, poza tym nie potrzebuje maili od nikogo zeby wiedziec ze maja dziwne akcje w swoim spoleczenstwie (co na pewno znajduje odbicie w armii bo jakie spoleczenstwo taka armia, dokladnie jak w polsce...) - niedawno tam bylem a dodatkowo mam staly wglad w to co tam sie dzieje mniej wiecej, ja oceniam przez pryzmat posiadanego przez nich sprzetu, projektow uzbrojenia i wyszolenia zawodowych zolnierzy - a to maja niezle, moze nie super ale jest ok, natomiast nie interesuja mnie kwestie organizacyjne czy spoleczne w wojsku, i stad moja taka a nie inna opinia

Tytuł:
PostNapisane: 2 paź 2004, 21:35 

Lokalizacja: Szczecin,Duszniki zdroj, Adelaide, Stuttgart, Helsingborg, CapeTown
Holman & Tomy PEACE :P Zgadzam sie z wami elitarne jednostki maja spox zarowno powietrzne jak i naziemne (zreszta wszystkie elitarne jednostki z zalozenia sa dobre), ale poborowi i normalne regimenty to smiech. Co jak co ale jedno im trzeba przyznac , w sprzet sa dobze "przyodziani". Co do gripena to ciekawe jest ze 3 krotnie ten sam pilot rozbil sie tym samolotem :shock: :lol: mimo to dalej lata. Hmmm no coz gripen jet nowszy od F-16 to fakt i tez uwazam ze nasz Cyrk upsss tzn. Kraj :P powinien kupic gripenki chociaz z tego powodu ze nie mieli by problemu z offsetem :roll: .
ok koniec offtopicowania kazdy ma troche racji :twisted:

A swoja droga to ciekawe czy wojaki beda pykac w BF-2ke jezeli tak to cos mi sie wydaje ze engine pod ta gre naprawde bedzie cool
:twisted: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 5 paź 2004, 01:53 

_XENA_ napisał(a):
Counter-Quake tak na prawde jest mało realistyczny (zresztą BF także) więc pomysł ten jest bardzo debilny.

Poważnie? :?

:D

Tytuł:
PostNapisane: 5 paź 2004, 09:49 

===Tomy===[PL] napisał(a):
W kestii samego OFP, tryb sieciowy był strasznie niedopracowany i koszmarny, o wiele lepiej pracowało się na singlu, gdzie AI komputerowego przeciwnika było wręcz nadwyraz b.dobre.

Ekhm... tu pozwolę sobie na wyrażenie braku zgody z przedmówcą... :)
To nie tryb sieciowy był strasznie niedopracowany, tylko twórcy gry stworzyli po prostu marne misje multi. I jak już w wielu innych grach bywało (w BFie też - FH :) ), wystarczyło trochę poczekać, a ambitni gracze stworzyli misje, którym oryginały nie dorastały do pięt...
A przez to, mimo że gra jak na tę branżę jest już wiekowa, scena OFP nadal istnieje i ma się całkiem dobrze - co, jako jej aktywny członek, mogę potwierdzić... :)
I nic dziwnego, skoro kolejne mody i najpopularniejsze misje mp nieodmiennie zrywają graczom czapki z głów i powodują przysłowiowy opad szczęk...

Koniec dygresji, bo zaraz będzie awantura, że to forum o BF, a nie innych grach i w ogóle do Hyde Parku z tym... :)

A w temacie...
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby groźny sierżant wbiegał o 4:30 rano do sali ze śpiącymi żołnierzami i wrzeszczał, że pobudka i do komputerów marsz... Wiem, przejaskrawiam i za dużo filmów amerykańskich oglądam, ale i tak jakoś nie mogę uwierzyć, że informacje o tym, iż jakaś gra jest wykorzystywana przez którąkolwiek armię do szkolenia wojaków jest czymś więcej, niż tylko sloganem reklamowym...

Tytuł:
PostNapisane: 18 paź 2004, 21:25 
Moderator forum

a tak wracajac do szwedzkiej armi hehe :)

http://www.martinlindeberg.se/f1bbup/stridsvagn.avi

niezly filmik - dzieci i wyluzowani potatuowani kolesie bawia sie zajebistym sprzetem ;), mozna sie posmiac zwlaszcza jak sie zwroci uwage na kolesia na poczatku, muze i nazwy czolgow, ludzi stojacaych na boisku na kocu rzedu :) zobaczcie tez co sie dzieje z volvo jak przejedzie sie po nim czolgiem :D

w sumie powiem tak, jakbysmy mieli taki sprzet i taka atmosfere w armi to w sumie moze nawet bym sie do niej zglosil pojezdzic leopardem 2 i powalic z MG42 hehe 8)

a tu reklamowka gripena

http://www.gripen.com/download/18.98870 ... GRIPEN.mpg

a ten topic to jescze nie jest w HP? :lol: ale moderacja :D

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2004, 12:20 

Okota napisał(a):
no tak dokladnie jest tam tak napisane... ale moze jakies wlasne przemyslenia na ten temat?
bo mnie to rurka... mysle ze OPF jest do tego lepsze..

przeciez dodał LOL od siebie.....niektórzy to potrafią cała myśl w trzech literach zamknąc i niekoniecznie te trzy litery to LOL :wink:

z tego co pamiętam z jakiegos programu dokumentalnego to naszych chłopaków uczą orientacji w przestrzeni na grze QUAKE 1...i maja race bo tam trzeba sie strasznie oriętować .... :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2