Teraz jest 5 gru 2024, 04:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Komp - help
PostNapisane: 3 kwi 2005, 11:24 
Maskotka BF.pl

Co sądzicie o takim zestawieniu - i co ew. byście zmienili i dlaczego?
procesor AMD Athlon 64 3000+ Winchester (FSB 400, Socket 939) BOX
pamięć DDRAM 2x512MB PC-400 Twinmos CL 2.5
Grafa GeForce 6600GT Leadtek PX6600GT-TD 128MB (128-bit) TV/DVI BOX
monitor 19" Samsung SyncMaster 997 MB srebrno-czarny
nagrywarka Lite-On SOHR-5238S bulk (x52/x32/x52) black
zasilacz Zasilacz do obudowy Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W

Btw. całość nie może przekroczyć 4000 zł (ceny jak w www.znak.pl)
I jaką płytę gł. byście wybrali (i dlaczego):
płyta główna [url=http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16299]Abit AN8 Fatal1ty (nVidia nForce4 Ultra) SATA, Raid, FW, LAN 1GB, 6ch
[/url]
czy
płyta główna [url=http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16115]Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI
[/url]

I pytanko - czy taki ASUS będzie stabilny z 1 grafą? (bo szukałam na necie i niby piszą, że jest stabilna, ale... może ktoś z Was ma taką płytę i może to potwierdzić?)
A jeśli lepszy wg Was jest ten Abit Fatal1ty, to czy nie będzie zbyt głośny z tymi 5 wiatrakami?

Ponieważ jestem blondynką i nie znam się na sprzęcie komputerowym, to proszę o wyrozumiałość i poważne potraktowanie tego tematu i w miarę możliwości jak najszybsze odpowiedzi, bo czas mnie goni... z góry thx...

Tytuł: Re: Komp - help
PostNapisane: 3 kwi 2005, 11:33 
Moderator forum

Jak widać, zbyt mało osób Ci odpowiedziało na Twój ostatni schematyczny Private Message.

Mogłaś chociaż wyciągnąć wnioski i posłuchać rad co niektórych.

"zbyt głośny z tymi 5 wiatrakami?" .... text miesiąca

Już Ci tłumaczyłem co z czym.

Nie wyciągasz żadnych wniosków, żadnych.

Szkoda marnować czasu na dalszą edukację.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 12:03 

tomy nie bulwersuj sie :wink: moze jeszczecos bedzie z vickusi :lol: sama wyrazila skruche i powiedziala ze jest blondynka :lol: :lol: moze ktos bardziej cierpliwy da rade jej pomoc? np holman? :lol: :lol: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 12:23 
Moderator forum

die_hard napisał(a):
tomy nie bulwersuj sie :wink: moze jeszczecos bedzie z vickusi :lol: sama wyrazila skruche i powiedziala ze jest blondynka :lol: :lol: moze ktos bardziej cierpliwy da rade jej pomoc? np holman? :lol: :lol: :twisted:

Nikt się nie bulwersuję. Szkoda tylko, że z naszych porad nie zostały wyciągnięte żadne wnioski i problem wrócił do korzeni.
EOT

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 12:40 

Nie uważam się za osobę bardzo dobrze znającą się an informatyce, jak Tomy lub Deido, ale swoje zdanie w tej sprawie mam, gdyż sam kupowałem kompa tydzień temu :)
:arrow: Ja bym wybrał inne pamięci np. GeiL są nie wiele droższe a według mnie lepsze.
:arrow: Karta graficzna jak najbardziej OK, tylko weż wersję extreme - w komputroniku jest tylko 9 zł tansz :/ a ma fabrycznie podwyższone taktowanie na 1120/550 mHz.
:arrow: Co do płyty głównej to brał bym Epox EP-9NPA+ lub tego Abita. Dlaczego ? ze względu na bardzo dobry potencjał do o/c tych płytek :)
:arrow: zasilanie, ok - sam takie mam i nie narzekam, ale możesz się zastanowić nad E-power 400 Wat. Podobno E-power "ma w srodku" to samo co TopPower tylko, że pod inną marką i bez zbędnych bajerków dodawanych do zasilaczy top Power.
:arrow: Procesor w wersj bulk jest wg. znak.pl tańszy od boxowego o 76 zł, ja bym wzioł wersje bulk i dołożył troszkę do lepszego chłodzenia - np. Penatgram QVC Cu 100+ - cena ok 110 zł :]

To tylko lekkie poprawki, które nie zmieniają wiele w stosunku do Twojej konfiguracji. Więc wniosek z tego taki, że Twój zestaw nie jest zły :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 12:57 

a tak btw. radze zamawiac na http://www.pcprojekt.pl ... duzo tansze :)
przykladowo:

w http://www.znak.pl procek A64 3200 + BULK !! kosztuje 711 zl

a na http://www.pcprojekt.pl A643200+ BOX kosztuje 700 zl

jak widac roznica jest

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 13:25 

Fakt róznica jest, już nie mówiąc o komputroniku gdzie w stosunku do znaku można znależć ok 200 zł róźnicy na jednym produkcie (Radeon X800XL Sapphire), lecz sęk w tym, że nie każdy zaufa sklepowi internetowemu w momencie gdy robi zakupy za 4000 zł. Nawet jeżeli sklep jest rzetelny, to są utrudnienia z servisem, ze względu na odległość. (z tego co wiem to Vicky mieszka w Warszawie, a pcprojekt ma siedzibe w Krakowie). Według mnie najniższe ceny w Warszawie są w właśnie znaku (nie licząc giełdy ale tam można się czasem naciąć). Moge szczerze polecić ten sklep gdyż sam tam kuowałem. Obsługa zna się na rzeczy i jest miła. Co do servisu to nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, ale nie powinno być problemu :]

Więc jeżeli na wszytkich częściach w pcprojekcie można zaoszczędzic ok 100 zł, to wydaje mi się, że atut odbioru osobistego i tak przemawia za znakiem :]

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 13:48 
Oldboy Battlefield.pl

ja vicky polecalem to:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46862264
tyle ze Vikusia bierze kredyt i musi kupic wszystko w sklepie ktorego adres podala.
bede sie powtarzac ale powiem wez asusa.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 14:44 

Dla mnie bomba, BF 2 Ci pójdzie. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 15:01 
Moderator forum

A ja tu napiszę coś wrednego: Nie lubie AMD i dodatkowo nie widzę sensu kupowac 64 bitowego proca skoro jak na razie nie ma ogólnodostępnego softu który go obsłuży. Wolałbym jakis przyzwoity P4 na dogrej płycie (tak coby sie dobrze dało go kręcić).
Zaś SLI... hmmm... ciekawy pomysł, ale musisz pamiętaż że aby wykożystać ten bajer do swojej grafiki będziesz musiała dodac 2-ga identyczną (nie mogą to być 2 modele różbych producentów lub nawet 2 rózne wersje karty z tym samym chipsetem tego samego producenta). Nie lepiej od razu 6800GT kupić?

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 15:45 
Oldboy Battlefield.pl

Xena odpowiedni soft juz jest w tloczniach.

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 16:02 
Moderator forum

Vicky skłąda kompa głównie do grania - nie okłamujmy się w tej kwestii. Zaś ani BF1942, ani BFV, anie H-L 2 nie obsługują 64 bitowych procków. Zapewne BF2 tesz tego nie zmieni...

Tytuł:
PostNapisane: 3 kwi 2005, 18:55 
Maskotka BF.pl

Chodzi mi generalnie o to, że kupuję kompa na raty, a co za tym idzie - chcę kupić jak najlepszego (czyt. do 4000 zł), którego nie będę musiała modernizować po pół roku, bo jakaś giera (czyt. BF2) mi na nim nie pójdzie...
A szczrze powiedziawszy nie będę miała zbyt dużo dodatkowej kasy, którą będę mogła przeznaczyć na nowsze elementy (oprócz rat za kompa muszę jeszcze mieć kasiorkę na szkołę), dlatego mi zależy by sprzęt który kupię starczył mi na długi czas... dlatego myślę o 64-bitowym procu i płycie... co do SLI, to... o ile będzie stabilna z 1 grafą, to byłoby chyba bardzo dobrym rozwiązaniem, bo gdybym w przyszłości chciała troszkę zmodernizować kompusia, to zamiast wymieniać grafę na nowszą i droższą - kupiłabym sobie drugą taką samą jak mam (tzn. jak będę mieć ;) i to za mniejsze pieniądze...

Ale tak jak już pisałam - w ogóle się nie znam i jestem totalna lama - to co wiem to albo gdzieś przeczytałam albo ktoś mi powiedział - czyli moja wiedza jest mała i ograniczona, a co gorsza.. wiele z tego może być totalną bzdurą.. dlatego pytam Was...

P.S. Nie zamierzam podkręcać tego kompa itp. bo się na tym nie znam, więc żadne podkręcanie nie wchodzi w grę ;)

I przepraszam za głupie pytania, ale mam już dosyć bycia w hibernacji...

Strefa czasowa: UTC + 2