Teraz jest 27 lis 2024, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 18:30 

Okota napisał(a):
A on jest maniakiem dzwieku... Audiofilem... i zrobil porownanie z Audygy2 no i ma teraz asusa na nf2 plytka topowa wszystko na niej.... miodzio poprostu.

I TUŚ MNIE ZAŁAMAŁ ....... Audiofil który podnieca się dźwiękiem z kompa ... :?::?::?::?::?: to nie Audiofil tylko ...... mhm no właśnie ......pozorant :!:

Dobry interkonekt kosztuje tyle co dobra płyta główna czyli 800 w góre nie wspominając o reszcie zestawu. Muzyka dopiero brzmi na odpowiednim sprzęcie za 4000 PLN a w kinie domowy wg. magazynu AUDIO sam komplet głośników to wydatek 5000 plus osobno już Ampli i DVD czyli 7000 plus 1000 na kabelki to minimum.
A ktoś kto się zadowala rozwiązaniem za 200 i uważa to już za cośprzepięknego niech się lepiej nie ośmiesza.

Osobiście mam kość Realteka ALC650 na płycie , korzystam z niej ale muzy nie słucham i prawdopodobnie kupie którąś z tych kart które proponowałem Feniowi ( ;) )

Audigy2 może jest i dobra ale napewno nie dorasta do pięt wzmacniaczowi CambridgeAudio 500 czy nawet 300 albo NAD 300/320 czy też wzmacniacze Yamahy

Audiofil...... hi hi hi .
Audiofil to ktoś kto pasjonuje się dźwiękiem i dąży do jego jak najwierniejszego odtworzenia korzystając z wszelkich możliwych materiałów i jego dążeniu nie ma praktycznie końca. Zawsze chce się coś zmienić na inne jak nie kabelek to przewodzik a może filtr prądu, balast :?:, a może jednak kolumny czy też piecyk - tranzystor czy lampa :?: itd itp

Jedno jest pewne karty muzyczne są na obecnym stadium techniki o niebo lepsze niż zintegrowane, mają lepszy dźwięk ale komp i tak nie wyprzedzi samodzielnych klocków do słuchania muzy co najwyżej wieżyczki za 200-800 złotych. :!:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2003, 18:40 
Moderator forum

kamikaze_boski_wiatr napisał(a):
Jedno jest pewne karty muzyczne są na obecnym stadium techniki o niebo lepsze niż zintegrowane, mają lepszy dźwięk ale komp i tak nie wyprzedzi samodzielnych klocków do słuchania muzy co najwyżej wieżyczki za 200-800 złotych. :!:

To nic, że troszeczkę odbiegłeś od poruszonego tematu wtrącając wywód o samodzielne klocki, ale dobrze że spostowałeś pojęci Audiofil :D :D

Meritum problemu jest jakość generowanego dźwięku przez sprzęt PC.
Racją jest, że oddzielne karty robią to o niebo lepiej-czyściej, niż zintegrowane ... scalaki.

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2003, 00:15 

Okota napisał(a):
SS ci trzeszczy/???? boze?? a to napewno jest sound storm??

Tez mam soundstorm (na Gigabyte GA-7N400 Pro), Pozycjonowanie 3D musze przyznac jest o niebo lepsze od SBLive (innych nie testowalem) ale niestety bardzo czesto dzwiek sie wiesza a czasem potrafi zgubic jakies odglosy (np. wystrzalu) - Nvidia zrobila strasznie zwalone sterowniki - do tego stopnia, ze instalacja 2.45 usmiercila mi komputer. Polecem stronke http://www.nforcershq.com/forum/, gdzie sie wypowiada masa ludzi, ktory maja najrozniejsze klopoty z dzwiekiem w BFie.

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2003, 01:23 

bcj napisał(a):
Pozycjonowanie 3D musze przyznac jest o niebo lepsze od SBLive (innych nie testowalem)

Ta jasne :wink: Szczególnie że i SS i Live do pozycjonowania dzwięku używają takiego samego systemu czyli EAX 2.0.
Ten sam EAX = Takie same pozycjonowanie, takie same efekty, taki sam sposób ich generowania. A do EAX 3.0 gdzie pozycjnowanie dzwięku zostało poprawione jak narazie nie ma innych kart niż SB Audigy 1 i 2.

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2003, 10:16 

PhoeniX napisał(a):
Ta jasne :wink: Szczególnie że i SS i Live do pozycjonowania dzwięku używają takiego samego systemu czyli EAX 2.0.
Ten sam EAX = Takie same pozycjonowanie, takie same efekty, taki sam sposób ich generowania. A do EAX 3.0 gdzie pozycjnowanie dzwięku zostało poprawione jak narazie nie ma innych kart niż SB Audigy 1 i 2.

Mysle, ze jednak nie - SoundStorm uzywa Sensaura MultiDrive 5.1

Zreszta jakos nie moge sobie wyobrazic, aby Creative lekka reka chetnie odsprzedawalo konkurencji swoj silnik dzwieku...

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2003, 09:55 
Oldboy Battlefield.pl

===Tomy===PL napisał(a):
aby ten zaopatrzył się w dobre słuchawki np. obsługujące pasmo 20-20000Hz i wsłuchał się w piękną toń tła własnego komputera
sluchawki.. taaaaa aha x2... :?
ja caly czas mowie o wyjsciu optycznym...
co do audiofilstwa mojego kolegi to jak inaczej mozna nazwac kogos kto inwestuje 80% pensji w sprzet muzyczny i sam montuje takowy.. nie nie kupuje gotowych zeczy ale sam sklada? np wzmacniacz lampowy? co?
teraz tak.. ktos tu cos wspominal o EAX hmm taaa no to o ile pamietam cos podobnego przeczytalem: ze aby gra unreal2 poszla na kartach audigy i audigy2 trzeba go wylaczyc... ciekawe nie?
dalej... creativ nie robi nic nadzwyczajnego co ztego ze karta ma potencjal? jak aby go wydobyc userzy pokusili sie o wykonanie wlasnych sterownikow? no? robili to kiedys nie wiem jak teraz,
nvidii nalezy troche wybaczyc jest to zaledwie 2 model chipa jaki wypuscila sterowniki robi coraz bardziej dopracowane...
a poszatym jesli masz oviekcje jakies co do SS to go poprostu nie kupuj... kup cos terrateca

Ostatnio edytowano 20 wrz 2003, 10:03 przez Okota, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2003, 09:56 
Oldboy Battlefield.pl

niech ktos to usunie ;/ nie wiem czemu pojawily sie 2 takiesame posty;/

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2003, 10:17 

huh... siem naczytalem i stwierdzam jedno.. Bogu dziekuje ze nie jestem audiofilem... ile z tym babrania i ile kasy trzeba wydac zeby w koncu byc choc troszke zadowolonym :D Ja sie przesiadlem z ac97 na zwyklego live i jestem w 7 niebie :D

HIC NATUS EST
Scierkens
M.D. CCC. XXIII. CALENDIS NOVEMBRIS

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2003, 12:05 

bcj napisał(a):
Mysle, ze jednak nie - SoundStorm uzywa Sensaura MultiDrive 5.1

Ale gry tego nie użyają. Dlatego Sensaura jest wewnętrznym systemem tworzenia dzwięku na którym operuje DSP. Jednak wszystko sprowadza się do emulacji EAX przez seansaure. Gdyby gry korzystały z sensaury to być może jakość 3D była by lepsza ale w przypadku gdy porównuje sie dwie karty (Live i SS) operujące na tym samym EAX'ie to niemożliwe jest aby jedna pozycjonowała dzwięk lepiej a druga gorzej bo system dzwięku jest identyczny.

>Zreszta jakos nie moge sobie wyobrazic, aby Creative lekka reka chetnie >odsprzedawalo konkurencji swoj silnik dzwieku...

EAX 2.0 jest wspierany przez niemal wszystkie w miare nowe k.muzyczne marki innej nic Creative. Tyle tylko że ten EAX jest albo w pełny softwarowo emulowany albo emulowany sprzętowo przez inny system dzwięku (np.Sensaura). Creative nie odsprzedało by nikomu nie silnika dzwięku albo procesorów który te silniki dzwięku odtwarzał by w 100% hardwarowo beż żadnych emulacji.

Tytuł:
PostNapisane: 20 wrz 2003, 12:14 

Okota napisał(a):
teraz tak.. ktos tu cos wspominal o EAX hmm taaa no to o ile pamietam cos podobnego przeczytalem: ze aby gra unreal2 poszla na kartach audigy i audigy2 trzeba go wylaczyc... ciekawe nie?

Nieciekawe :)
Błąd ten był w U2 więc nie można winić za to Creative i ich kart.
Do U2 wyszedł patch i to naprawił więc co w tym wszystkim widzisz takiego niezwykłego ?

Cytuj:
dalej... creativ nie robi nic nadzwyczajnego co ztego ze karta ma potencjal? jak aby go wydobyc userzy pokusili sie o wykonanie wlasnych sterownikow?

Jaki potencjał ? Jakie sterowniki ? Po co ? :)
Co więcej można wycisnąć z Audigy niż oferują sterowniki od CL ?

>SS to go poprostu nie kupuj... kup cos terrateca[/quote]

Nie wyobrażam sobie jak ktoś miał by sobie kupić SS ?
Znaczy się kupi sobie nową płyte główną tylko dla SS ? :lol:
Albo gadamy o kartach muzycznych albo o zintegowanym dzwięku
i płytach głównych :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2